Ποτέ ένας γονέας μπορεί να κριθεί ακατάλληλος να παίρνει το παιδί;

0

Το παρακάτω ερώτημα το θέτει Κύπριος αναγνώστης μας, επομένως η απάντηση βασίζεται στη Κυπριακή νομοθεσία.

«Ποτέ ένας γονέας μπορεί να κριθεί ακατάλληλος να παίρνει το παιδί;»

Απαντάει ο δικηγόρος Κύπρου κύριος Νίκος Ροτσίδης

Δεν μπορούν να παρατεθούν εξαντλητικά οι περιπτώσεις όπου το Δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει ότι ένας γονέας είναι ακατάλληλος. Παραθέτω πιο κάτω την ανάλυση που πρέπει να γίνεται δικαστικώς, με βάση το Νόμο.

 Σε υποθέσεις γονικής μέριμνας το Δικαστήριο ξεκινά πάντα με την αρχή ότι καθοριστικός παράγοντας στην απόφασή του είναι η διασφάλιση του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού.

 Το καλύτερο συμφέρον του παιδιού υπαγορεύει όπως το παιδί έχει μια καλή σχέση τόσο με τον πατέρα του όσο και τη μητέρα του.

 Ενόψει των πιο πάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η δικαστική απαγόρευση ενός γονέα να βλέπει το παιδί του είναι ένα δρακόντειο μέτρο το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις αφού επηρεάζονται βασικά συνταγματικά δικαιώματα τόσο του ίδιου του γονέα όσο και του ανήλικου.

 Άρα το Οικογενειακό Δικαστήριο αποφασίζει ότι ένας γονέας είναι ακατάλληλος να βλέπει το παιδί του μόνο όταν πεισθεί κατόπιν δίκης και αφού ακούσει μαρτυρία από ειδικούς εμπειρογνώμονες ότι το συμφέρον του συγκεκριμένου παιδιού είναι να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς το συγκεκριμένο γονέα.

 Πρόκειται για πολύ ακραίες περιπτώσεις όπως λόγου χάριν όταν υπάρχει κακοποίηση, όταν συστηματικά παραμελεί κάποιος το παιδί με σοβαρές συνέπειες, όταν υπάρχει καταδίκη από δικαστήριο για συγκεκριμένα αδικήματα, όταν υπάρχει κάποια ψυχική διαταραχή ή εξάρτηση στα ναρκωτικά ή στο αλκοόλ.

 Τα πιο πάνω παραδείγματα μπορεί να αποτελέσουν βάσιμους λόγους έτσι ώστε να αιτηθεί κάποιος από το Δικαστήριο να αφαιρέσει γονικά δικαιώματα από γονείς. Βεβαίως πάντα τέτοια απόφαση μπορεί να αναθεωρηθεί εάν αλλάξουν οι συνθήκες μετά την έκδοσή της από το Δικαστήριο.

 Νίκος Ροτσίδης
Δικηγόρος Κύπρου
Γρίβα Διγενή 64 & Βύρωνος Γωνία , Bridge House , Block B
8ος Όροφος, Γραφείο 31 & 32
Nicosia, Cyprus.
Τηλέφωνο: 00357-22 102081
Web: http://www.rotsideslaw.com/

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.