fbpx

Παράτησε την αδερφή μου με δύο παιδιά. Πώς μπορούμε να δεσμεύσουμε το εφάπαξ του, για να αποπληρώσει το δάνειο τους;

| 15 Δεκεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Σας ευχαριστώ για την δυνατοτητα υποβολής του ερωτήματός μου. Πρόκειται για την αδερφή μου, και κυρίως για τον γαμπρό μου. Πριν περίπου 10 χρόνια ο γαμπρός μου χρωστούσε λεφτά σε τράπεζες (πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια) περίπου 90.000 με 100.000 ευρώ τα οποία υποπτευόμαστε ότι ήταν από χαρτοπαιξίες. Προκειμένου να ξεχρεώσει έκανε ο πατέρας μου εικονική πώληση του πατρικού μας σπιτιού στην αδερφή μο, έτσι ώστε να μπορέσουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο, το οποίο χρησιμοποίησαν όλο για την αποπληρωμή των χρεών του. Τώρα 10 χρόνια μετά, ο γαμπρός μου αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί (χαμηλόβαθμος στρατιωτικός) και εδώ και 6 μήνες περίπου έχει εγκαταλείψει την αδερφή μου και μένει σε άλλη πόλη (υποπτευόμαστε κάποια σχέση με γυναίκα). Το δάνειο είναι στο όνομα της αδερφής μου, και το αποπληρώνει πολύ δύσκολα. Έχουν και 2 παιδιά ενήλικα πλέον, αλλά μικρής ηλικίας. Τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου με κάποιο τρόπο να τον δεσμέυσουμε, ώστε τουλάχιστον με το εφάπαξ που θα πάρει να αποπληρώσει το δάνειο (που γι αυτόν πάρθηκε έτσι κι αλλιώς). Μπορούμε να επικαλεσθούμε εγκατάλειψη συζυγικής στέγης, και αν ναι τι κερδίζουμε; Ποιές οι υποχρεώσεις του απέναντι στην αδερφή μου και τα παιδιά του; Σας ευχαριστώ πολύ περιμένω με αγωνία την απάντησή σας.

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 


ADVERTISEMENT

Γειά σας. Από τη στιγμή που ο γαμπρός σας δεν εμφαίνεται ως συνοφειλέτης ή εγγυητής στη δανειακή σύμβαση, καταρχάς δεν έχει συμβατική υποχρέωση να αποπληρώνει το συγκεκριμένο δάνειο. Φαντάζομαι, εξάλλου, ότι η τράπεζα έχει εγγράψει κάποια προσημείωση υποθήκης πάνω στο ακίνητο κυριότητας της αδερφής σας, προς εξασφάλιση του ποσού του δανείου. Η αδερφή σας θα μπορούσε, αν πληρεί, κατά τα λοιπά, τις προϋποθέσεις του νόμου και τα εισοδηματικά κριτήρια, να υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3869/2010 (νόμος υπερχρεωμένων νοικοκυριών ή αλλιώς γνωστός ως νόμος Κατσέλη), ζητώντας να διασωθεί η κατοικία της, με αντίστοιχη απομείωση του δανειακού χρέους, στο ύψος που μπορεί να καταβάλει. Σχετικά με το ερώτημά σας για δέσμευση του ποσού του εφάπαξ που πρόκειται να λάβει ο γαμπρός σας, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας κάποια δικαστική απόφαση, που να τον υποχρεώνει σε καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού. Θα μπορούσε, λοιπόν, η σύζυγος και τα παιδιά (αν δεν εργάζονται ή σπουδάζουν), να αξιώσουν δικαστικά μηνιαία διατροφή από τον γαμπρό σας, το ύψος της όμως εξαρτάται από την εν γένει οικονομική κατάσταση αμφοτέρων των πλευρών, καθώς και από τις οικονομικές ανάγκες των δύο παιδιών. Αναφορικά με το ενδεχόμενο διεκδίκησης κάποιας αποζημίωσης από τον γαμπρό σας, στα πλαίσια αδικοπραξίας ή αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα μετά την αμετάκλητη λύση του γάμου, θα πρέπει να συμβουλευτεί η αδερφή σας κάποιον δικηγόρο, που θα έχει πρόσβαση σε όλα τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και κυρίως τα οικονομικά και περιουσιακά δεδομένα της κάθε πλευράς, προκειμένου να λάβει τις κατάλληλες κατευθύνσεις.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

 Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ