Ο σύζυγος μου έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας αλλά αρνείται να κάνει εξετάσεις. Τί να κάνω;

0

“Δεν είμαι μονογονεας αλλά πολύ φοβάμαι ότι μπορεί και να γίνω. Ο άντρας μου έχει ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως φαίνεται από τα συμπτώματα του (αρκετά σοβαρή, καθημερινή και επί πολλούς μήνες αιμορραγία, με συνοδα συμπτώματα). Ωστόσο, δεν κάνει τίποτα γι αυτό. Έχω προσπαθήσει να τον πείσω με όλους τους τρόπους, βάζοντας ως βασικό κίνητρο το μικρό μας παιδάκι, έχω επικοινωνήσει με την οικογένεια του άπειρες φορές μήπως και καταφέρουν εκείνοι κάτι, έχω επισκεφτεί γιατρό και του έχω αναφέρει τα συμπτώματα, εν ολίγοις ότι περνούσε από το χέρι μου το έκανα. Εκείνος όμως είναι ανένδοτος. Ενώ τα συμπτώματα του του δημιουργουν πρόβλημα στην καθημερινότητα του και υποφέρει, δεν πηγαίνει καν να το κοιτάξει έστω (και είμαι 1000% σίγουρη ότι δεν έχει κάνει την παραμικρή εξέταση, οπότε δεν τίθεται θέμα αν το έχει ήδη κοιτάξει και δεν το ξέρω). Κάθε μέρα του τα λέω, νομίζω ότι θα πάθω κάτι από το άγχος και τη στεναχώρια μου, αλλά εκείνος ΤΙΠΟΤΑ! Η κατάσταση αυτή, απ όσο μου είπε και ο γιατρός  και απ όσο γνωρίζω και η ίδια, μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή του.Δηλαδη κάθομαι και περιμένω ποτέ θα πεθάνει; Δεν ξέρω πια τι άλλο να κάνω…Μπορώ μέσω νομικής οδού να κάνω κάτι;”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Μαρία Φλουράκη

Εφόσον ο σύζυγός σας δεν πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή, δεν μπορείτε νομικά να τον υποχρεώσετε να προβεί σε ιατρικές εξετάσεις.

Η περίπτωση της ακούσιας νοσηλείας που προβλέπει ο Αστικός Κώδικας στο αρ. 1687 (δηλαδή της νοσηλείας χωρίς την συναίνεση του πάσχοντος) αφορούν ασθενείς για τους οποίους ισχύουν σωρευτικά τα κάτωθι: α. πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, β. δεν είναι ικανοί να κρίνουν για τα συμφέρον της υγείας τους και γ. η κατάστασή τους είναι επικίνδυνη για τους ίδιους ή τους άλλους.(βλ. και  αρ. 95 ν. 2071/72)

Μαρία Φλουράκη
Δικηγόρος & Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Έβανς 7
Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνο: 2810 241887

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!