fbpx

Ο σύζυγος κάνει χρήση κάνναβης. Μπορώ να προχωρήσω σε συναινετικό διαζύγιο χωρίς να διανυκτερεύουν τα παιδιά μαζί του;

| 29 Μαΐου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση:

«Πριν ένα χρόνο περίπου, και μάλιστα σε κάποια φάση που είχαν παρουσιαστεί οικονομικά κι επαγγελματικά προβλήματα κι ίσως είχε επέλθει κι ένας κορεσμός από τις οικογενειακές υποχρεώσεις, ο πρώην άντρας μου, ξαναήρθε σε επαφή με την κάνναβη (αν την είχε διακόψει τελικά ποτέ!..) μέσω κάποιων γνωριμιών από τον συγκεκριμένο χώρο (άτομα υπόκοσμου κατ’ εμέ) νιώθοντας ο ίδιος ότι με αυτό τον τρόπο “χαλαρώνει” και ξεχνάει τα προβλήματά του. Μετά από αυτή την ανακάλυψη από την πλευρά μου και από το γεγονός ότι πλέον άρχισε να συχνάζει την περισσότερη ώρα της ημέρας αλλά και της νύχτας σε αυτόν τον χώρο (σε συναυλίες, πάρτυ, φεστιβάλ αποποινικοποίησης της χρησης κτλ.) παραμελώντας όχι μόνο τα οικογενειακά του και επαγγελματικά του καθήκοντα αλλά δημιουργώντας και μια διαταραχή στην συμπεριφορά του, ξεκίνησαν πολλές εντάσεις και συγκρούσεις μες στο σπίτι. Ο αντίκτυπος που υπήρχε στην οικογένειά μας ήταν πολύ μεγάλος καθώς εκδήλωνε επιθετικότητα, οξυθυμία, δυσθυμία που κατέληγαν σε βίαιη διαμάχη -τις περιοσσότερες φορές- μπροστά στα παιδιά!


ADVERTISEMENT

Εκείνος τώρα κατοικεί με τη μητέρα του σε άλλη περιοχή και έρχεται σε επαφή με τα παιδιά περίπου 2 με 3 φορές εβδομαδιαίως. Το γεγονός ότι δεν του επιτρέπω να διανυκτερεύουν τα παιδιά εκεί μας φέρνει σε περισσότερη σύγκρουση καθότι δεν έχω εμπιστοσύνη εφόσον γνωρίζω ότι η χρήση γίνεται κυρίως βράδυ και μάλιστα έχω επανειλημμένα περιστατικά όπου έκανε χρήση και ήταν μόνος του στο σπίτι με τον γιό μας, μόνος μες στη θάλασσα με τα 2 παιδιά ή οδηγούσε υπό την επήρρεια!
Πριν 10 ημέρες, τα πράγματα πήραν πολλή άσχημη τροπή, καθώς εκείνος άρχισε να μη μας παρέχει καθόλου οικονομική στήριξη (είμαι άνεργη εδώ και 3,5 χρόνια) ως μέτρο πίεσης (προκειμένου να του δώσω τα παιδιά gια διανυκτέρευση) αλλά εγώ ήμουν σταθερή στη θέση μου. Εκείνος δημιούρgησε φασαρία…με αποτέλεσμα να εμπλακεί και ο πατέρας μου καθότι μένουμε στο ίδιο κτίριο (και έgινε μάρτυρας) και να υποστεί βία και πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης από τον πρώην σύζυgο. Ήρθε η αστυνομία…ακολούθησαν μηνύσεις…και τα παιδιά-δυστυχώς-ήταν μπροστά σε όλο αυτό το σκηνικό και επηρρεάστηκαν πάρα πολύ!
Έκτοτε υπήρξε μια συνάντηση με τους δικηγόρους μας προκειμένου να βρεθεί μία λύση αλλά επειδή αυτό δεν ήταν εφικτό, υπογράψαμε αρχικά ένα προσωρινό δοκιμαστικό ιδιωτικό συμφωνητικό 3 εβδομάδων στο οποίο αναφέρεται ποιες μέρες ακριβώς θα έχει επικοινωνία με τα παιδιά και δέχτηκα να του τα δώσω να κοιμηθούν ΜΟΝΟ ένα βράδυ υπό την παρουσία και τη φροντίδα της μητέρας του, με τακτική τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου και με τη συναίνεσή μου για οπουδήποτε χρειαστεί να πάνε.
Από κει και πέρα όμως τι γίνεται; Πως θα πρέπει να κινηθώ από εδώ και στο εξής; Είναι εφικτό να προχωρήσουμε σε μια λύση συναινετικού διαζυγίου (ως καλύτερο για την ψυχολογία των παιδιών αλλά και ως οικονομικότερη λύση) με κάποια συμφωνία για το πότε θα βλέπει τα παιδιά και με αποκλεισμό διανυκτέρευσης ή έστω να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάει διακοπές με τα παιδιά  (καθότι ο άνθρωπος είναι εξαρτημένος και δεν θα μπορέσει να “κρατηθεί” και να μη κάνει χρήση πολλές μέρες…) ή είναι καλύτερα, όσον αφορά την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών, να προχωρήσω κατευθείαν σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του λόγω χρήσης;».

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers

Αγαπητή φίλη,


ADVERTISEMENT

η λύση του συναινετικού διαζυγίου δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει επιλυθεί το ζήτημα της επιμέλειας και διατροφής των τέκνων, τουλάχιστον από νομική άποψη. Ωστόσο, η μη επίλυση από τους εν διαστάσει συζύγους και η μη κατάληξή τους σε συμφωνία ως προς τα ζητήματα επιμέλειας και διατροφής των τέκνων τους, τις περισσότερες φορές συνεπάγεται την αδυναμία να καταλήξουν σε συμφωνία και ως προς το ζήτημα της λύσης του γάμου τους με συναινετικό διαζύγιο, και άρα την λύση του γάμου με διαζύγιο σε αντιδικία. Ανεξαρτήτως όμως του τι συμβαίνει συνήθως στην πράξη, είναι δυνατόν για τη λύση του γάμου να επιλεγεί η οδός της συναίνεσης και ως προς το ζήτημα της επιμέλειας και διατροφής των τέκνων να ακολουθηθεί η οδός της αντιδικίας και να διεκδικηθεί με αγωγή η επιμέλεια των τέκνων, ο αποκλεισμός του πατέρα από την άσκηση της γονικής μέριμνας και η υποχρέωσή του σε διατροφή των τέκνων και της ίδιας της μητέρας. Πριν τη συζήτηση της αγωγής, δεδομένου ότι αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο, καλό είναι να κατατεθεί και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων επιμέλειας και διατροφής.

Η κατάσταση που παρουσιάζεται είναι από τις λίγες περιπτώσεις στις οποίες το δικαστήριο στερεί από τον πατέρα το δικαίωμα επικοινωνίας με τα τέκνα, ή έστω, το περιορίζει αποφασιστικά, υποχρεώνοντάς τον σε επικοινωνία με  την παρουσία άλλου προσώπου (π.χ. της μητέρας του), εφόσον βέβαια εξεταστεί προηγουμένως από  κοινωνικό λειτουργό, ιατρό  κλπ.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η έκβαση της δίκης, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να συγκεντρωθούν σχετικές αποδείξεις (ιατρικές γνωματεύσεις, τα δελτία συμβάντων από το αστυνομικό τμήμα κλπ) που να αποδεικνύουν πόσο βίαιος και ακατάλληλος είναι ο πατέρας, ώστε να μπορεί η μητέρα να διεκδικήσει όχι μόνο την επιμέλεια των παιδιών, αλλά και την αποκλειστικότητα στη γονική μέριμνα.

Συνοψίζοντας, προτείνεται για λόγος οικονομίας και ταυτόχρονης διασφάλισης της ψυχοσωματικής υγείας των τέκνων, η λύση του γάμου συναινετικά και η ρύθμιση της επιμέλειας, της γονικής μέριμνας και της διατροφής δικαστικά. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ως προς το ζήτημα της συναινετικής λύσης του γάμου, είναι προτιμότερο, υπό αυτές τις τόσο σοβαρές συνθήκες, η υπόθεση να εξελιχθεί κατά αντιδικία, καθώς πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η ομαλή εξέλιξη των παιδιών.

Με εκτίμηση,

Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978123 649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ