fbpx

Ο πρώην σύζυγος ζει στο εξωτερικό και δεν βάζει διατροφή. Μπορώ να δεσμεύσω μέρος του μισθού του;

ADVERTISEMENT

Καλημέρα σας

Είμαι μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών κάτω από τα δέκα, εκ των οποίων το ένα ΑμεΑ. Έχω την πλήρη επιμέλεια με δικαστική απόφαση και έχει οριστεί διατροφή. Ο πρώην σύζυγος έχει μετακομίσει εξωτερικό και δεν κοινοποιεί κατοικία σε μένα. Έχει καταδικαστεί ήδη μια φορά για μη καταβολή διατροφών της πρώτης αγωγής και για ενδοοικογενειακή βία στην οποία δεν εμφανίστηκε, κρυβόταν. Τώρα στη δεύτερη που υποτίθεται ότι έχει μετακομίσει και έχει εργασία στο εξωτερικό δε καταβάλλει ούτε τα μισά. Τόν έχω παρακαλέσει, απειλήσει κ.α, αλλά τίποτα. Ούτε επικοινωνία δεν έχει με τα παιδιά. Έκανα ήδη μια μήνυση τριμήνου με απόγραφο. Και δυστυχώς θα πρέπει να ξανακάνω. Το θέμα μου όμως είναι τι διαδικασία πρέπει να κάνω προκειμένου να κοινοποίησω στο εξωτερικό καί στην εργασία του (καθηγητής πανεπιστημίου λέει) προκειμένου να δεσμεύσω κάποιο ποσό για διατροφή; Είμαι άνεργη χωρίς να δικαιούμαι επιδόματα και δεν βάζει τα χρήματα. Ζούμε με 323 ευρώ το μήνα… και με πολλές ελλείψεις.


ADVERTISEMENT

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη

Είναι γεγονός ότι η ανάγκη αναγνώρισης και διεκδίκησης χρηματικών απαιτήσεων μέσω των Δικαστηρίων έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και η έκδοση θετικής απόφασης ωστόσο δεν συνεπάγεται την ικανοποίηση της απαίτησης καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ο οφειλέτης αρνείται να συμμορφωθεί εκουσίως και η προσφυγή στη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης της απόφασης μέσω της κατάσχεσης περιουσίας του οφειλέτη είναι επιβεβλημένη. Η διαδικασία αυτή γίνεται δυσκολότερη όταν ο οφειλέτης δεν έχει φανερά περιουσιακά στοιχεία λ.χ. ακίνητα ή χρηματικές καταθέσεις στην Ελλάδα αλλά η όποια περιουσία που μπορεί να κατασχεθεί βρίσκεται στο εξωτερικό.


ADVERTISEMENT

Προς το σκοπό αυτό θεσπίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπ’ αρ. 655/2014 Κανονισμός που αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να εκδοθεί ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού στο Εξωτερικό. Ο Κανονισμός τέθηκε σε εφαρμογή στις 18 Ιανουαρίου 2017 και η ελληνική νομοθεσία προσαρμόστηκε σχετικά εισάγοντας το άρθρο 738Α στο Πέμπτο Βιβλίο (Ασφαλιστικά Μέτρα) του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Δυνάμει του Κανονισμού αυτού καθιερώνεται διαδικασία με την οποία ο δανειστής μπορεί να ζητά την έκδοση διαταγής δέσμευσης λογαριασμού, η οποία αποτρέπει το ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο η επακόλουθη εκτέλεση της απαίτησης του μέσω μεταφοράς ή ανάληψης καταθέσεων μέχρι του ποσού που ορίζει η διαταγή. Βασικό χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο του αιφνιδιασμού καθώς ο οφειλέτης δεν ενημερώνεται για την αίτηση, δεν καλείται σε ακρόαση ούτε ειδοποιείται πριν την εκτέλεσή της, ώστε να μην έχει χρόνο να αποσύρει ή να μεταφέρει τα χρήματα απ’ το λογαριασμό του. Η διαδικασία είναι κατά κανόνα έγγραφη και το αρμόδιο δικαστήριο (το Ειρηνοδικείο ή το Μονομελές Πρωτοδικείο ανάλογα το ποσό της απαίτησης) αποφασίζει βάσει της αίτησης και των συνυποβαλλόμενων έγγραφων αποδείξεων που υπέβαλε ο αιτών. Καινοτομία αποτελεί η καθιέρωση ενός ολόκληρου αυτόνομου μηχανισμού λήψης στοιχείων λογαριασμών καθώς παρέχεται στο δανειστή η δυνατότητα αναζήτησης πληροφοριών που αφορούν λογαριασμούς του οφειλέτη του σε άλλα κράτη μέλη και μάλιστα σε χρόνο πριν την έκδοση και εκτέλεση της διαταγής.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι με βάση τη διαδικασία που θεσπίσθηκε με τον ανωτέρω Κανονισμό είναι εφικτό πλέον να γίνει δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό δυνάμει δικαστικής απόφασης. Η διαδικασία αυτή ωστόσο δεν οδηγεί στην πληρωμή της απαίτησης αλλά στην προσωρινή δέσμευση του λογαριασμού του οφειλέτη, ώστε να διασφαλιστεί η αξίωση του μέχρι την ικανοποίησή της με τα μέσα της αναγκαστικής εκτέλεσης. Τα μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης και οι απαιτήσεις της έννομης τάξης για την εκτελεστική δύναμη των αποφάσεων των Ελληνικών Δικαστηρίων διαφέρουν από χώρα σε χώρα και γι΄ αυτό το λόγο αναγκαία κρίνεται η συνεργασία με δικηγόρο στην χώρα, όπου πρόκειται να εκτελεσθεί η απόφαση, για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε ότι στη προκείμενη περίπτωση τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν από την αναγνώστρια που απεύθυνε το ερώτημα είναι κατά πρώτον να δεσμεύσει τραπεζικό λογαριασμό του συζύγου της στο εξωτερικό με την ανωτέρω περιγραφείσα διαδικασία και δεύτερον να απευθυνθεί σε δικηγόρο στο τόπο όπου διαμένει ο σύζυγός της για να εκτελέσει την απόφαση και να εισπράξει το ποσό της απαίτησης.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ