Ο πρώην σύζυγος δεν καταβάλει διατροφή. Είμαι υποχρεωμένη να πληρώσω αγωγόσημο;

0

Καλημέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το θέμα της διατροφής. Ο πρώην σύζυγος μου σταμάτησε να την πληρώνει για τα δύο ανήλικα παιδιά μας, με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνω κατάσχεση εις χείρας τρίτου στο αφεντικό του , για να μπορέσω να τα εισπράξω. Το ερώτημα μου είναι ότι για να το κάνω όλο αυτό , πρέπει να βγάλω απόγραφο και να πληρώσω αγωγόσημο. Θα ήθελα αν μπορείτε να μου απαντήσετε, αφού η απόφαση του δικαστηρίου είναι για δύο χρόνια.  Είμαι υποχρεωμένη να πληρώσω γι αυτά,  ή μπορώ μόνο να κοινοποιήσω με δικαστικό επιμελητή εντολή πληρωμής για κάθε μήνα από τον μισθό του; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Μπασιαρίδου

Σε απάντηση ερωτήματός σας, θα πρέπει να διακρίνουμε τις εξής 2 περιπτώσεις:  1) Αν ο πρώην σύζυγος δεν έχει καταβάλλει την οφειλόμενη διατροφή ποτέ μέχρι και σήμερα από τότε που εκδόθηκε η απόφαση, τότε δεν είναι δυνατή η έκδοση απογράφου μόνο για ένα μήνα, αλλά θα πρέπει να γίνει για όλο το χρονικό διάστημα που δεν έχει καταβάλει, δεδομένου ότι ο δικαστής στον οποίο υποβάλλεται η αίτηση μάλλον θα την απορρίψει. Δε χάνετε ωστόσο τίποτα να ρωτήσετε στο τμήμα απογράφων του αρμόδιου Πρωτοδικείου, μήπως ο δικαστής το κάνει δεκτό.

2)Αν όμως ο σύζυγος έχει καταβάλει ένα ποσό για ένα διάστημα αλλά πλέον δεν καταβάλλει, τότε είναι δυνατό να υποβληθεί αίτηση στο Δικαστή Πρωτοδικών στην οποία θα προσδιορίζεται το ποσό που έχει καταβληθεί και θα ζητείται η έκδοση απογράφου για το υπόλοιπο οφειλόμενο.

Με εκτίμηση,

Κατερίνα Μπασιαρίδου
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:katerina@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!