fbpx

Δίνω 330 ευρώ για 28 τ.μ. είμαι άνεργη και ο πρώην σύζυγος, αν και εγγυητής, δεν βοηθάει καθόλου. Μπορώ να σπάσω το συμβόλαιο;

ADVERTISEMENT

Γεια σας

Είμαι διαζευγμένη μητέρα φοιτήτριας στη Ρόδο. Πριν ένα χρόνο, που ήρθαμε εδώ, νοικιάσαμε ένα σπίτι και ο πατέρας της μου ζήτησε να υπογράψω το μισθωτήριο συμβόλαιο, γιατί εκείνος είχε και άλλο μισθωτήριο και δεν μπορούσε. Εγώ, όμως, είμαι άνεργη και με πενιχρά εισοδήματα και πάνω στο μισθωτήριο, παρουσία δικηγόρου, ο ιδιοκτήτης έγραψε, ότι πρώτος οφειλέτης για την πληρωμή των υποχρεώσεων του σπιτιού είναι ο πατέρας της. Το μισθωτήριο έχει διάρκεια 4 έτη. Επειδή όμως, ο πρώην σύζυγός μου δεν πληρώνει τίποτα και εγώ αδυνατώ να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις του σπιτιού λόγω του ότι είμαι άνεργη, θέλω να φύγω, να βρούμε ένα πιο οικονομικό σπίτι (σημειωτέον για 28 τμ. πληρώνω 330 ευρώ). Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν μπορώ να σπάσω το συμβόλαιο ή τί άλλο μπορώ να κάνω, γιατί είμαι μόνη μητέρα και δεν γνωρίζω τη νομοθεσία σε αυτή την περίπτωση.


ADVERTISEMENT

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Κατά το άρθρο 574 του Α.Κ. «Με τη σύμβαση της μίσθωσης πράγματος ο εκμισθωτής (ιδιοκτήτης) έχει υποχρέωση να παραχωρήσει στο μισθωτή τη χρήση του πράγματος για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβαση και ο μισθωτής να καταβάλει το συμφωνημένο μίσθωμα». Κατά το άρθρο 595 «Το μίσθωμα καταβάλλεται στις συμφωνημένες ή στις συνηθισμένες προθεσμίες. Αν δεν υπάρχουν τέτοιες προθεσμίες, καταβάλλεται κατά τη λήξη της μίσθωσης και, αν συμφωνήθηκε καταβολή σε μικρότερα διαστήματα, κατά τη λήξη τους».

Η κυρία υποχρέωση του μισθωτή (ενοικιαστή) από την σύμβαση μισθώσεως πράγματος είναι να καταβάλει αυτός το συμφωνηθέν μίσθωμα: (Ζέπος παρ. 7, ΙΙΙ σ. 188. Αποστολίδης 595 παρ.1.). Εάν δε πρόκειται για περισσότερους εκμισθωτές ή μισθωτές, αυτοί αντίστοιχα θεωρούνται δανειστές και οφειλέτες εις ολόκληρο.


ADVERTISEMENT

Συνεπώς εξ όσων μας εξιστορείτε ο πατέρας της κόρης σας εγγυήθηκε απέναντι στον εκμισθωτή την καταβολή των μισθωμάτων. Κάτι τέτοιο είναι επιτρεπτό. Βεβαίως, αν και δεν γνωρίζω τα ακριβώς αναγραφόμενα στο μισθωτήριο, υπεύθυνοι συνήθως απέναντι στον εκμισθωτή είναι μαζί ο μισθωτής και ο εγγυητής. Συνήθως στο μισθωτήριο θα αναγράφεται ότι μισθωτής και εγγυητής ενέχονται απέναντι στον εκμισθωτή για την καταβολή του μισθώματος «εις ολόκληρο» παραιτούμενοι από την ένσταση διζήσεως κτλ. Εφόσον έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο στο σχετικό συμβατικό όρο ο εκμισθωτής μπορεί να αναζητήσει τα οφειλόμενα μισθώματα απ’ όποιον επιθυμεί χωρίς να χρειάζεται να στραφεί πρώτα κατά του πρωτοφειλέτη. Φυσικά καλό είναι να μελετήσει το μισθωτήριο σας Δικηγόρος προκειμένου να σας ενημερώσει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας.

Στη διάθεση σας

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ