fbpx

Ο πρώην σύντροφός μου παραβιάζει την απόφαση διατροφής. Μπορώ να κάνω απευθείας κατάσχεση;

| 8 Σεπτεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

«Ο πρώην σύντροφός μου εδώ και δύο χρόνια παραβιάζει την απόφαση ασφαλιστικών να καταβάλλει 300 ευρώ τον μήνα για το εκτός γάμου τέκνο μας και βάζει μόνο 200. Μπορώ κατευθείαν να κάνω κατάσχεση ανά χείρας τρίτου στον τραπεζικό του λογαριασμό ή πρέπει πρώτα να του επιδοθεί μια επιταγή; Είναι καλύτερη για μένα η άμεση κατάσχεση»

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers


ADVERTISEMENT

Η παραβίαση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων που ορίζει το ποσό της διατροφής ανήλικου τέκνου επιφέρει δυσμενείς συνέπειες για τον παραβάντα αυτήν, οι οποίες συνοψίζονται στα κάτωθι :

α) Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθρ. 232 Α’ παρ.1 ΠΚ (όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το αρθρ.23 παρ.2 Ν.3719/2008), «όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή δικαστή ή δικαστηρίου ή σε διάταξη δικαστικής αποφάσεως, με την οποία υποχρεώθηκε σε παράλειψη ή σε ανοχή ή σε πράξη που δεν μπορεί να γίνει από τρίτο πρόσωπο και η επιχείρησή της εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση του ή σε διάταξη εισαγγελέα σχετική με την προσωρινή ρύθμιση της νομής μεταξύ ιδιώτη και Δημοσίου ή ΟΤΑ ή άλλου ΝΠΔΔ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.»

Ως εκ τούτου, όποιος παραβιάζει με πρόθεση (δηλαδή με δόλο ή αμέλεια) δικαστική απόφαση, όπως είναι και η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, έρχεται αντιμέτωπος με ποινικές κυρώσεις και τιμωρείται με τουλάχιστον έξι (6) μήνες φυλάκιση. Η ποινική δίωξη του εγκλήματος αυτού ασκείται αυτεπαγγέλτως. Στην πλειοψηφία βέβαια των περιπτώσεων, όταν η παραβιασθείσα απόφαση αφορά τη διατροφή ανήλικου τέκνου, την έγκληση υποβάλει ο ασκών την επιμέλεια γονέας.


ADVERTISEMENT

β) Σύμφωνα με το άρθρο 358 του Π.Κ. «Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που του την έχει επιβάλει ο νόμος και έχει αναγνωρίσει, έστω και προσωρινά, το δικαστήριο, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχθεί βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις ενός έτους».

Η μη εκπλήρωση της υποχρεώσεως του ανωτέρω άρθρου συντελείται με οποιονδήποτε τρόπο, είτε με ολική παράλειψη, είτε με μερική παράλειψη, είτε με καθυστέρηση. Για την ποινική καταδίκη του υπόχρεου θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά: i) υποχρέωση εκ του νόμου για διατροφή που να έχει αναγνωριστεί με δικαστική απόφαση (έστω και προσωρινή), ii) η παραβίαση να γίνεται κακόβουλα (ήτοι ο υπόχρεος να έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει διατροφή και παρά ταύτα να μην τη δίνει) και iii) να έχει περιέλθει ο δικαιούχος σε κατάσταση τέτοια ώστε να εκτίθεται σε στερήσεις για την ικανοποίηση βασικών αναγκών του ή να εξαναγκάστηκε να δεχθεί την βοήθεια άλλων.

Η ποινική δίωξη του αδικήματος της παραβίασης της υποχρέωσης διατροφής χωρεί αυτεπαγγέλτως, ύστερα από αναφορά, μήνυση ή άλλη είδηση ότι διαπράχθηκε η αξιόποινη πράξη και εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη, η υπόθεση εισάγεται στο ακροατήριο.

γ) Κατά το άρθρο 682 παρ.1 ΚΠολΔ, «κατά την ειδική διαδικασία των αρθρ. 683 έως 703, τα δικαστήρια, σε επείγουσες περιπτώσεις ή για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος μπορούν να διατάζουν ασφαλιστικά μέτρα για την εξασφάλιση ή διατήρηση ενός δικαιώματος ή τη ρύθμιση κατάστασης και να τα μεταρρυθμίζουν ή να τα ανακαλούν.» Κατά δε το άρθρο 691 παρ.2 του αυτού Κώδικα, «αν το δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη, έχει το δικαίωμα, μόλις κατατεθεί η αίτηση και, ώσπου να εκδοθεί η απόφασή του, να εκδώσει και αυτεπαγγέλτως προσωρινή διαταγή, που καταχωρίζεται κάτω από την αίτηση ή στα πρακτικά, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αμέσως, έως την έκδοση της απόφασής του ή την εξασφάλιση ή τη διατήρηση του δικαιώματος ή τη ρύθμιση της κατάστασης.»

Από τις παραπάνω διατάξεις (των άρθρων 681 παρ.1 και 691 παρ.2 ΚΠολΔ) προκύπτει ότι με αυτές γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα στην απόφαση ασφαλιστικών μέτρων “που ισχύει προσωρινά και δεν επηρεάζει την κυρία υπόθεση” (ΚΠολΔ 695) και της προσωρινής διαταγής “που μπορεί να εκδώσει και αυτεπαγγέλτως το δικαστήριο, μόλις κατατεθεί η αίτηση και ώσπου να εκδοθεί η απόφασή του” (ΚΠολΔ 691 παρ.2). Με τις διατάξεις αυτές του ΚΠολΔ, γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ αποφάσεως ασφαλιστικών μέτρων, που εκδίδεται από το δικαστήριο και ισχύει προσωρινά, χωρίς να επηρεάζει την κυρία υπόθεση και προσωρινής διαταγής σχετικά με τα μέτρα, ώσπου να εκδοθεί η απόφασή του.

Εξάλλου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 700 παρ.2 ΚΠολΔ, «η εκτέλεση του μέτρου που έχει διαταχθεί γίνεται χωρίς να εκδοθεί απόγραφο, με βάση αντίγραφο ή απόσπασμα της απόφασης που το διατάζει, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη κοινοποίηση αντιγράφου της. Στις περιπτώσεις όμως των άρθρων 728 και 731 έως 735 απαιτείται η επίδοση επιταγής, και άλλη πράξη εκτέλεσης δεν μπορεί να γίνει πριν περάσουν είκοσι τέσσερες ώρες από την επίδοσή της.»

Κατά την παρ.3 του αυτού άρθρου, «οι προσωρινές διαταγές που αναφέρονται στο άρθρο 691 παρ.2 εκτελούνται μόλις καταχωριστούν κάτω από την αίτηση ή στα πρακτικά, με βάση σημείωση του δικαστή που τις εξέδωσε και, αν πρόκειται για πολυμελές δικαστήριο, του Προέδρου του».

Συνεπώς, η προσωρινή διαταγή εκτελείται αμέσως, δηλαδή χωρίς την τήρηση οποιασδήποτε προδικασίας, χωρίς απόγραφο ή κοινοποίηση αντιγράφου στον καθ’ ου η εκτέλεση ή προηγούμενη επίδοση επιταγής ή πάροδο οποιασδήποτε προθεσμίας, ενώ για την εκτέλεση αποφάσεως ασφαλιστικών μέτρων, που ρυθμίζει τα σχετικά με την διατροφή του ανηλίκου τέκνου, απαιτείται η προηγούμενη επίδοση επιταγής και πάροδος είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, από την επίδοσή της.

Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978 123649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν”. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ