Ο πατέρας μου δεν μου έδινε διατροφή κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Δικαιούμαι κάποιο ποσό για όσο φοιτούσα;

0

«Γεια σας, με λένε Μαρία και είμαι 26 ετών. Οι γονείς μου έχουν χωρίσει απ’ όταν ήμουν βρέφος με αποτέλεσμα ο πατέρας μου να πρέπει να καταβάλει κάποιο ποσό σαν διατροφή, ποτέ δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του αλλά όταν πήγα για σπουδές ήταν το αποκορύφωμα. Σταμάτησε όταν ήμουν στο 3ο έτος να μου καταβάλει την διατροφή με την δικαιολογία πως έκλεισα τα 22. Εγώ τελείωσα τις σπουδές μου πριν μερικούς μήνες. Υπάρχει κάποιος τρόπος να πάρω αυτά τα χρήματα που έπρεπε να μου στέλνει ή χάθηκε το παιχνίδι; Έχω δικαίωμα να διεκδικήσω το ποσό αυτό που δεν κατέβαλε για τα 4 αυτά έτη; Τότε που σταμάτησε, δυστυχώς η οικονομική μου κατάσταση δεν ήταν τόσο καλή ώστε να πληρώσω δικηγόρο ο οποίος ζητούσε πολλά. Θα εκτιμούσα την απάντηση σας.»

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης

Σύμφωνα με το άρθρο 1498 ΑΚ «διατροφή για το παρελθόν δεν οφείλεται παρά μόνον από την υπερημερία». Ως εκ τούτου ο υπόχρεος σε διατροφή οφείλει να καταβάλει την διατροφή από την υπερημερία, ήτοι έπειτα από δικαστική ή εξώδικη όχληση (340 ΑΚ).

Εν προκειμένω, από το ιστορικό σας δεν προκύπτει η ύπαρξη όχλησης, και συνεπώς δεν γεννήθηκε υποχρέωση καταβολής διατροφής του πατέρα σας προς εσάς για το παρελθόν. Τυχόν προφορική όχληση θεωρώ ότι δεν θα ληφθεί υπόψιν από το δικαστήριο, καθόσον ως όχληση κατά την άποψή μου θεωρείται κάποιο δικόγραφο.

Προφανώς και δεν χάνετε τυχόν δικαίωμά διατροφής σας για το μέλλον, το οποίο εφόσον υπάρχει θα πρέπει να ασκήσετε άμεσα.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!