fbpx

Ο πατέρας και η γιαγιά μου πέθαναν, αλλά δεν γνωρίζω αν άφησαν χρέη πίσω τους. Να κάνω αποποίηση περιουσίας μη βρεθώ προ εκπλήξεως;

ADVERTISEMENT

Είμαι 40 χρόνων παντρεμένη με ένα παιδάκι.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: Το 2010 σκοτώθηκε ο πατέρας μου σε τροχαίο, όμως από το 2007 δεν είχαμε καμία επικοινωνία. Όταν τελείωσα με τα διαδικαστικά της κηδείας του πήγα στο μέρος που ήταν το πατρικό μου σπίτι να τακτοποιησω όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν, όμως τα αδέρφια του επωφελούμενοι μιας διαθήκης χειρόγραφης απ’ τον ίδιο δεν με άφησαν να κάνω ή να πάρω τίποτα σε ό, τι αφορά χαρτιά δανείων ή τυχόν άλλων υποχρεώσεων ώστε να τα βάλω σε μια σειρά και να μπορέσω να τα διευθέτησω… Έτσι μέσω ενός δικηγόρου και εφόσον δεν ήξερα τι χρέη είχε έκανα αποποίηση της περιουσίας του όλης.


ADVERTISEMENT

Στην τότε διαθήκη του άφηνε όλη την περιουσία στην εν ζωή μητέρα του αποκληρώνοντας τόσο έμενα όσο και την αδερφή μου…

Το Σεπτέμβριο του 2019 έμαθα από έναν γνωστό ότι απεβίωσε και η μητέρα του πατέρα μου… Θα ήθελα να μάθω αν θα πρέπει εκ νέου να κάνω αποποίηση της περιουσίας, μιας και επαφές δεν έχω συνειδητά με κανέναν από την οικογένεια του πατέρα μου (αδέρφια, ξαδέρφια) και γι’ αυτό δεν έκαναν τον κόπο να με ενημέρωσουν για το θάνατο της γιαγιάς μου γιατί είμαι σχεδόν βέβαιη πως αν υπάρχουν ακόμα κάποια χρέη τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί… είναι ικανοί να φτάσουν στο σημείο να μην μου πουν τίποτα ώστε να περάσει το εξάμηνο που μου δίνει ο νόμος και να βρεθώ προ εκπλήξεων.

Τι ενέργειες πρέπει να κάνω τόσο εγώ όσο και η αδερφή μου; Πρέπει να συμβουλευτώ κάποιον δικηγόρο;
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.


ADVERTISEMENT

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Η αποποίηση της κληρονομίας επιλέγεται αν τα χρέη του κληρονομούμενου και οι υποχρεώσεις της κληρονομιάς είναι τόσες πολλές που δεν συμφέρει η αποδοχή.

Αποποίηση κληρονομιάς είναι η δήλωση του προσωρινού κληρονόμου ότι δεν δέχεται την κληρονομιά, ότι δηλαδή δεν επιθυμεί να γίνει οριστικός κληρονόμος. Η δήλωση γίνεται στη γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου (στην περιφέρεια του οποίου δηλαδή είχε την κατοικία του ή τη διαμονή του ο κληρονομούμενος κατά το χρόνο του θανάτου του), εντός τεσσάρων μηνών από τότε που ο κληρονόμος έλαβε γνώση της επαγωγής (ότι δηλαδή κατέστη προσωρινός κληρονόμος) και του λόγου της κληρονομιάς. Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία του κατοικία στην αλλοδαπή ή που ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν έμενε στην αλλοδαπή, η προθεσμία αυτή ανέρχεται στο ένα έτος.

Η αποποίηση αναφέρεται μόνο στο σύνολο της κληρονομιάς και δεν μπορεί αν περιοριστεί σε μέρος αυτής.
Έναρξη προθεσμίας αποποίησης κληρονομιάς

Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα, η προθεσμία αποποίησης κληρονομιάς αρχίζει από τότε που ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή και το λόγο της, ενώ σε επαγωγή από διαθήκη (αν δηλαδή ο κληρονόμος κληρονομεί δυνάμει διαθήκης) η προθεσμία αρχίζει μετά τη δημοσίευση της διαθήκης.

Παρέλευση άπρακτης της τετράμηνης προθεσμίας

Αν παρέλθει η τετράμηνη προθεσμία τότε θεωρείται ότι η κληρονομιά έγινε αποδεκτή από τα τέκνα. Αποποίηση κληρονομιάς μετά την παρέλευση της τετράμηνης προθεσμίας είναι άκυρη.

Στην προκειμένη περίπτωση και εφόσον απεβίωσε η μητέρα του πατέρα σας, μπορείτε να προβείτε σε αποδοχή/ αποποίηση και τυχόν διεκδίκηση νόμιμης μοίρας αφού μελετηθεί ενδελεχώς το ενεργητικό ή παθητικό της περιουσίας και υφίστανται οι σχετικές προθεσμίες.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό  πόσο μεγάλη σημασία έχει η αποποίηση της κληρονομιάς με χρέη και συνιστάται η συνδρομή δικηγόρου εξειδικευμένου.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ