fbpx

Ο γαμπρός μου είναι γκέι και παντρεύτηκε την κόρη μου για τα μάτια του κόσμου. Μπορεί νομικά να της πάρει το παιδί;

| 4 Ιανουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας, σας αποστέλλω αυτό το μήνυμα διότι έχω μπλέξει με μια υπόθεση που περιληπτικά έχει ως εξής: Ένας απατεώνας μετανάστης Έλληνας στη Σκωτία, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα, όπως  μετέπειτα δείχνουν τα γεγονότα είναι ομοφυλόφιλος.

Για να καλύψει την ιδιαιτερότητα του στη μάνα του, στους συγγενείς και στο χωριό του, έψαχνε ένα κορόιδο για να κάνει παιδί. Δυστυχώς το θύμα ήταν η κόρη μου, η οποία είναι ευκολόπιστη και με κάτι ποιηματάκια, και με άλλες αηδίες, την έπεισε ότι τάχα την αγαπά, και πως θα την παντρευτεί. Εγώ από την πρώτη φορά που τον έφερε στο σπίτι, εξέφρασα τις αντιρρήσεις μου και της επισήμανα ότι έχει θηλυπρεπή συμπεριφορά, ότι είναι άξεστος κ.τ.λ. Πριν από 13 μήνες, γεννήθηκε ένα κοριτσάκι.

Το καλοκαίρι η κόρη μου ήρθε με συναίνεση του απατεώνα. Ήρθε και αυτός, και άρχισε τους καυγάδες και τις απειλές, ότι θα τις πετάξει έξω από το σπίτι στη Σκωτία, το οποίο του ανήκει. Η κόρη μου τρομοκρατήθηκε και δεν τον ακολούθησε, παραμένει εδώ με το μωρό και φιλοξενείται από εμάς τους γονείς της. Πριν λίγες μέρες ο απατεώνας ο οποίος πρέπει να σας πω, θέλει να κερδίσει όσο περισσότερα λεφτά μπορεί, έστειλε ασφαλιστικά μέτρα με τη Συνθήκη της Χάγης, και ζητά την επιστροφή του μωρού, την φυλάκιση της κόρης μου, και 5900 ευρώ.


ADVERTISEMENT

Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε: Υπάρχουν πιθανότητες, σύμφωνα με τα παραπάνω να κερδίσει τη δίκη; Επειδή μέσα στη δικογραφία, κατηγορεί την κόρη μου για ψυχική διαταραχή, εμείς οι γονείς νομιμοποιούμαστε να του κάνουμε αγωγή; Αν η κόρη μου του επιστρέψει το μωρό, και αυτή παραμείνει εδώ, ποιές είναι οι συνέπειες; Χάνει την επιμέλεια; Μπορεί μετά να ζητήσει τη μετοίκηση; Γενικά τι μας συμβουλεύετε; Σας ευχαριστώ πολύ. 

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Μπασιαρίδου

Αναφορικά με τα ερωτήματα που θέτετε, κατ’ αρχάς να σας πω πως δεν μπορώ να σας δώσω πιθανότητες ευδοκίμησης του δικογράφου αν δε μελετήσω το ίδιο το δικόγραφο και όλα τα πραγματικά περιστατικά. Θα προσπαθήσω όμως να σας δώσω κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που ελπίζω να σας βοηθήσουν.


ADVERTISEMENT

Λαμβάνοντας ως δεδομένη την εφαρμογή του ελληνικού δικαίου, να πω πως επειδή δεν διευκρινίζεται από τα πραγματικά περιστατικά αν οι γονείς είναι ή όχι έγγαμοι, θα πρέπει να διακρίνουμε: α) αν δεν έχει τελεστεί γάμος μεταξύ τους τότε σύμφωνα με την διάταξη 1515 του Αστικού Κώδικα η γονική μέριμνα του τέκνου, η οποία περιλαμβάνει και την επιμέλεια του, ανήκει στη μητέρα του. Εάν ο πατέρας έχει αναγνωρίσει το τέκνο, τότε αποκτά και αυτός τη γονική μέριμνα, είναι φορέας αυτής ενώ την ασκεί μόνο αν υπάρχει συμφωνία των γονέων ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας (το οποίο συμβαίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως αν ο γονέας καταδικαστεί τελεσίδικα σε φυλάκιση τουλάχιστον ενός μηνός για αδίκημα που διέπραξε με δόλο και αφορά τη ζωή, την υγεία και τα ήθη του τέκνου, ή αν πεθάνει) ή αν η μητέρα δεν μπορεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους. Β) Αν οι γονείς είναι παντρεμένοι μεταξύ τους, τότε σύμφωνα με το άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα η γονική μέριμνα ασκείται και από τους δύο και επομένως η επιμέλεια ασκείται και από τους δύο γονείς.

Το γεγονός ότι προσάπτει στην κόρη σας ψυχική διαταραχή δεν σας νομιμοποιεί να ασκήσετε αγωγή εναντίον του, εκτός αν η κόρη σας είναι ανίκανη για δικαιοπραξία και έχει τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση, οπότε στην περίπτωση αυτή, αν έχετε οριστεί εσείς οι γονείς της ως συμπαραστάτες της μπορείτε να ενεργείτε κάθε πράξη υπέρ της και για λογαριασμό της. 

Τέλος αν η κόρη σας του δώσει το παιδί να το πάρει μαζί του στη Σκωτία, είναι σαν να συναινεί στην άσκηση της γονικής μέριμνας και από τον πατέρα του και ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο, κατά κάποιον τρόπο θα μπορούσε να πει κανείς ότι άτυπα του αναθέτει την επιμέλεια, που απ’ ότι κατάλαβα δεν είναι ο σκοπός της κόρης σας. Δύσκολα θα πρότεινα να προβεί η κόρη σας σε μια τέτοια πράξη, γιατί είναι ενέργεια που δε θα μπορέσει σύντομα να ανατρέψει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν το παιδί διαμένει με τον πατέρα του στο εξωτερικό, τότε βάσει του άρθρου 1520 του Αστικού Κώδικα δεν θα πρέπει να εμποδίζεται σε καμία περίπτωση η επικοινωνία με την μητέρα, η οποία θα διαμένει στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο θα αποφασίσει εν τέλει και λαμβάνοντας πάντα υπόψη και πρωτίστως το συμφέρον του τέκνου, με ποιον γονέα και σε ποιο μέρος κρίνεται σκόπιμο να διαμένει το τέκνο.

Κατερίνα Μπασιαρίδου
Δικηγόρος
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email:katerina@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ