Με συμφέρει να υπογράψω συμφωνητικό για τη διατροφή ή να πάω δικαστικώς;

«Εγώ είμαι χωρισμένη εδώ και 4 χρόνια.Όταν χώρισα τα παιδιά μου ήταν 6 και 1 χρονών, αγόρια.Το δικαστήριο μου έβγαλε διατροφή από τον πάτερα τους 450 € και ο μηνιαίος μισθός του ήταν περίπου 1200 € όπως και ο δικός μου. Άπλα μετά από 4 χρόνια το ποσό έληξε και μου ζητάει ο πρώην σύζυγος να του υπογράψω ιδιωτικό συμφωνητικό για 360 € και να μην πάμε στα δικαστήρια παλι.Οι μισθοί μας είναι ακόμα ίδιοι αλλά τα έξοδα των παιδιών έχουν αυξηθεί, φροντιστήρια  μηνιαίως 200 €, δανειο σπιτιού 350€ κ.τ.λ… Το ερώτημα μου είναι να πάμε δικαστικώς ή να υπογράψω ιδιωτικό συμφωνητικό; Απλα υποσημείωση με τον πρώην δεν έχω καθόλου καλές σχέσεις, τα χρήματα τα δίνει γιατί είναι δημόσιος υπάλληλος και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, άλλα δικαστήριο για να μειώσει τη διατροφή με έχει πάει 2 φορές»

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers

Αγαπητή φίλη,

Σαφώς υπάρχουν και οι δύο δυνατότητες, είτε δηλαδή να πάτε δικαστικά αξιώνοντας τη διατροφή για τα παιδιά, με βάση τις αυξημένες τους ανάγκες πλέον, είτε να συμβιβαστείτε και να κλείσετε την υπόθεση εξωδικαστικά με την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού με τον πρώην σύζυγο. Και οι δύο λύσεις έχουν θετικές και αρνητικές εκφάνσεις: η υπογραφή του συμφωνητικού συνεπάγεται ότι θα συμβιβαστείτε με μικρότερο πιθανόν ποσό διατροφής από αυτό που λαμβάνατε μέχρι τώρα, από την άλλη όμως σημαίνει ότι αποφεύγετε την εμπλοκή σε δικαστικό αγώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (δικαστικά έξοδα σχετικά αυξημένα, αβέβαιη έκβαση, πιθανότητα να κριθεί ότι πράγματι θα καταβάλλει ο πρώην σύζυγος μικρότερο ποσό διατροφής, ενόψει της οικονομικής κρίσης και της αύξησης των εξόδων του κλπ). Επιπλέον, ο δικαστικός αγώνας δεν έχει πάντα θετική έκβαση ή την αναμενόμενη.

Από την άλλη πλευρά, το ιδιωτικό συμφωνητικό διατροφής δεν αποτελεί δικαστική απόφαση, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του στην καταβολή της διατροφής που έχετε συμφωνήσει, δεν θα μπορείτε να προβείτε σε κατάσχεση απευθείας από τον τραπεζικό του λογαριασμό, ενώ δεν θα μπορείτε άμεσα να υποβάλλετε μήνυση εναντίον του. Ωστόσο, η έκδοση δικαστικής απόφασης συνεπάγεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του στην καταβολή διατροφής, θα μπορείτε να προβείτε σε κατάσχεση, δυνάμει της ανωτέρω απόφασης, του ποσού της διατροφής απευθείας από τον τραπεζικό του λογαριασμό, ενώ θα μπορείτε παράλληλα να υποβάλλετε και μήνυση για παραβίαση δικαστικής απόφασης και μη καταβολή διατροφής. Επίσης, πιθανολογείται με βεβαιότητα, ενόψει των αυξημένων αναγκών των τέκνων σας, η διατροφή να παραμείνει σταθερή εάν όχι να ανέβει το ποσό.

Κατά συνέπεια, στην κρίση σας εναπόκειται να αποφασίσετε ποια από τις δύο λύσεις είναι καλύτερη για εσάς.

Με εκτίμηση,

Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978 123649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Η κυρία Σοφία Αντωνοπούλου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.