fbpx

Μπορούν τα πεθερικά μου να με υποχρεώσουν να βλέπουν το παιδί μου;

| 31 Αυγούστου 2015
ADVERTISEMENT

“Είμαι χήρα, έχασα τον άντρα μου πριν 6 χρόνια σε τροχαίο και έχω ένα κοριτσάκι 7 χρονών! Μέχρι και σήμερα πήγαινα την κόρη μια φόρα την εβδομάδα τουλάχιστον να την δουν τα πεθερικά μου. Αλλά εκείνοι ήρθαν στο σπίτι μου και με απείλησαν ότι θα μου πάρουν το παιδί επειδή δεν το βλέπουν λέει αρκετά. Την ίδια μέρα ο κουνιάδος μου πήρε το παιδί με πρόφαση ότι πάνε στο σούπερ μάρκετ που είναι δίπλα απ το σπίτι μας και μου το έφερε 45 λεπτά μετά χωρίς να γνωρίζω που βρίσκονται. Θέλω παρακαλώ να μάθω αν μπορούν βάση νόμου να με υποχρεώσουν να βλέπουν το παιδί ή να το παίρνουν όποτε θέλουν. Ν’ αναφέρω ότι ο πεθερός μου όλη μέρα πίνει και οι κουνιάδοι μου προσφωνούν το παιδί μου “μωρή” και “σούργελο”. Εγώ τώρα δεν δουλεύω και μένουμε με τους γονείς μου!Σας παρακαλώ βοηθήστε με!”

Απαντάει η δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Ράνια Σαλπιστή


ADVERTISEMENT

Η λειτουργία του δικαιίκού μας συστήματος διέπεται από το συζητητικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι διάδικοι έχουν διαρκή παρουσία στη δίκη, αναπτύσσουν τους ισχυρισμούς τους ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου στο οποίο έχει προσφύγει ο αιτούμενος δικαστική προστασία διάδικος και υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας του διαδίκου που προσάγεται ενώπιόν του, ώστε να αναπτύσσει και αποδεικνύει με κάθε νόμιμο μέσον τους ισχυρισμούς του. Του δίνεται δηλαδή η δυνατότητα να αναπτύσσει τους ισχυρισμούς του και να είναι παρών σε κάθε διαδικαστική πράξη, έχοντας καθοριστική παρουσία κατά την απονομή του δικαίου, δίχως αιφνιδιασμούς και εκπλήξεις.

Η επισήμανση αυτή είναι βασική διότι από το ερώτημα προκύπτει ένας φόβος ότι οι συγγενείς του συζύγου θα προσφύγουν δικαστικά επιχειρηματολογώντας, δίχως η μητέρα του παιδιού να μπορεί να ανταπαντήσει.
Αυτό δεν ισχύει διότι στην περίπτωση δικαστικής προσφυγής των συγγενών στο δικαστήριο, είναι απαραίτητο να κληθεί η μητέρα του παιδιού, η οποία θα προετοιμάσει την απάντησή της στους ισχυρισμούς τους, προασπιζόμενη και αποδεικνύοντας τη δική της άποψη έτσι όπως διαγράφεται ιστορικά στο ερώτημά της.

Τώρα ως προς την ουσία του ερωτήματος:
Πράγματι οι παππούδες του παιδιού διατηρούν αυτοτελές δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας με το εγγόνι τους.
Η διεκδίκηση αυτή περνά μέσα από τη κυριαρχική εξουσία του αρμοδίου δικαστηρίου, στο οποίο αυτοί θα προσφύγουν, το οποίο θα εξετάσει τις παραμέτρους ενδεδειγμένης επικοινωνίας τους με το εγγόνι τους, που θα συναρτάται με τις ανάγκες του παιδιού, το ποιόν τους ως ανθρώπων και θα αποβαίνει αποκλειστικά προς το συμφέρον του. Θα εξεταστεί και η συμπεριφορά της μητέρας στο κομμάτι αυτό.


ADVERTISEMENT

Αν δηλαδή αποδειχθεί ότι η συμπεριφορά τους είναι βλαπτική για το παιδί και περιάγει τρόμο και ανησυχία σε αυτό, τότε θεωρούμε ότι αναλόγως θα προσαρμοστεί και η απόφαση για την επικοινωνία τους, περιορίζοντας ή καταργώντας ή στην αντίθετη περίπτωση (αν αποδειχθεί ότι δε συντρέχει κάποιος από αυτούς τους λόγους) αυξάνοντας την επικοινωνία τους.

Ράνια Σαλπιστή
Δικηγόρος & Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
26ης Οκτωβρίου 43, 6ος όροφος- γρ. 6.10,
Λιμάνι σέντερ, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 286.146
Fax: 2310 283.323
Email: salpisti@yahoo.gr
Web: www.kalesi-salpisti.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ