Μπορώ να παραχωρήσω την μισή επιμέλεια του παιδιού μου στον νέο σύζυγο;

0

«Καλημέρα σας. Έχω ένα παιδί εκτός γάμου, αναγνωρισμένο. Πριν δυο χρόνια παντρεύτηκα αλλά όχι τον πατέρα του παιδιού μου. Πρόσφατα διαγνώστηκε με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και του βγάλανε αναπηρία 50%. Ο σύζυγος μου είναι στρατιωτικός. Μπορώ να του παραχωρήσω την μισή επιμέλεια ώστε να το δηλώσει επάνω του και να δικαιούται άδειες για να με βοηθάει λόγω του ότι υπάρχει και ένα μωρό 12 μηνών στο σπίτι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων».

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Μαρία Μπαρμπατσάλου

Αγαπητή κυρία

Σύμφωνα με το άρθρο 1510&1 εδ α ΑΚ η επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου ασκείται από κοινού εκ μέρους των γονέων του. Με βάση την παραπάνω διάταξη αλλά και όλο το πνεύμα του νόμου και όπως έχει κριθεί και από την θεωρία και την νομολογία το δικαίωμα και καθήκον της επιμέλειας είναι ανεπίδεκτο παραιτήσεως ή αναθέσεως σε τρίτους. Συμφωνίες όμως γονέων βάσει των οποίων ανατίθεται σε κάποιον τρίτο η άσκηση επιμέρους λειτουργιών της επιμέλειας όπως η καθημερινή επίβλεψη επι των μαθημάτων , η καθημερινή φροντίδα του ανηλίκου, είναι ισχυρές. Εντούτοις, στις περιπτώσεις αυτές δεν απαλλάσσονται οι γονείς των παραλλήλων υποχρεώσεων τους απέναντι στο παιδί , όπως επίσης δεν δεσμεύονται να ανακτήσουν οποτεδήποτε την άσκηση των ανατεθειμένων εξουσιών.

Επομένως στην περίπτωση σας, εφόσον έχετε εσείς την αποκλειστική επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου σας, Θα μπορούσατε να παραχωρήσετε, με συμβολαιογραφικό έγγραφο, σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται, την άσκηση επιμέρους λειτουργιών της επιμέλειας ΄του ανηλίκου ασθενούς τέκνου στον σύζυγό σας και ευελπιστώ να τον καλύπτει σε σχέση με την υπηρεσία του.

Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε ο νυν συζυγός σας να υιοθετήσει το ανήλικο τέκνο σας, έχοντας βέβαια και την δική σας συναίνεση και του φυσικού πατέρα.

Μαρία Μπαρμπατσάλου
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Φράγκων 1 και Μοσκώφ
Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310-538839
Κινητό: 6977-395903

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!