fbpx

Μπορεί η κόρη μου να ταξιδέψει στο εξωτερικό με τον μπαμπά της χωρίς την συναίνεση μου;

ADVERTISEMENT

“Παρακαλώ πολύ ήθελα να μάθω και από σας για ένα θέμα που με απασχολεί πάρα πολύ.Είμαι ανύπαντρη μανούλα και έχω ένα κοριτσάκι 5 ετών. Μετά από πολλά δικαστήρια που έκανα για να δίνει διατροφή ο μπαμπάς της, αφού την έχει αναγνωρίσει, στο τελευταίο δικαστήριο έγραφε στο συμφωνητικό πως σε ηλικία 6 ετών θα μπορεί να φύγει εξωτερικό με τον μπαμπά της. Αντέδρασα στο δικαστήριο και μου είπε ο δικηγόρος μου πως αυτό είναι το σωστό. Ποιο; Να φύγει το παιδί μου Γερμανία με έναν άνθρωπο που δεν εμπιστεύομαι; Είναι σε ηλικία να φύγει η μικρή; Και αν εγώ δεν το δεχτώ; Άλλωστε διαβατήριο μόνο εγώ μπορώ να βγάλω. Τι μπορεί να μου κάνει αυτός ή το δικαστήριο; Θα χαρώ να μου απαντήσετε γιατί πραγματικά φοβάμαι να αντιδράσω σε θέματα νομικά δικά μου και του ανήλικου παιδιού μου!”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το νόμο, η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου, που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει πολλά αυτοτελή δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως το δικαίωμα και καθήκον της επιμέλειας, της διοίκησης της περιουσίας και της εκπροσώπησης του τέκνου σε κάθε υπόθεση, δίκη ή δικαιοπραξία, που αφορά στο πρόσωπο ή στην περιουσία του.

Σε περίπτωση αναγνώρισης του, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί αν υπάρχει συμφωνία των γονέων ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους. Με αίτηση του πατέρα, το δικαστήριο μπορεί και σε κάθε άλλη περίπτωση να αναθέσει και σε αυτόν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή μέρους της, εφόσον αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου. Σε περίπτωση δικαστικής αναγνώρισης, στην οποία αντιδίκησε ο πατέρας, αυτός δεν ασκεί γονική μέριμνα, ούτε αναπληρώνει τη μητέρα στην άσκησή της, εκτός αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513. Το δικαστήριο μπορεί, αν το επιβάλλει το συμφέρον του τέκνου, να αποφασίσει διαφορετικά, με αίτηση του πατέρα, εφόσον έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους ή υπάρχει συμφωνία των γονέων.

Όταν δηλαδή έχει αναγνωριστεί το τέκνο από τον πατέρα εκτός από την περίπτωση, που ο τελευταίος αντιδίκησε με τις εξαιρέσεις πάντα, που ορίζει ο νόμος, έχει αυτός το καθήκον και το δικαίωμα της γονικής μέριμνας, άρα διατηρεί το δικαίωμα της επικοινωνίας με τους ειδικότερους όρους, που έχουν συμφωνηθεί από τα μέρη και με τον τρόπο, που έχει ρυθμιστεί από το δικαστήριο.


ADVERTISEMENT

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι καθοριστικής σημασίας είναι η συμφωνία των γονέων. Από όσα γράφετε δεν είναι κατανοητό εάν έχετε συμφωνήσει σχετικά με τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας μεταξύ σας και τη ρύθμιση της επικοινωνίας με ειδικότερους όρους ή απετέλεσε αντικείμενο αντιδικίας, γιατί λέτε ότι αντιδράσατε. Αν συμφωνήσατε γραπτώς και η συμφωνία αυτή επικυρώθηκε από το δικαστήριο, τότε δεν έχετε πολλά περιθώρια κινήσεων, εκτός εάν προκύψει κάποιος σοβαρός λόγος στο μέλλον.

Σε περίπτωση που αντιδικήσατε, έχετε τη δυνατότητα να εφεσιβάλλετε την απόφαση, προκειμένου η υπόθεση να εκδικαστεί εκ νέου στο β΄ βαθμό, εφόσον έχετε ακόμη προθεσμία. Στο μεταξύ όμως η απόφαση που διαλαμβάνει τους συγκεκριμένους όρους είναι οριστική και πρέπει να τηρηθεί, διότι διαφορετικά διαπράττεται το ποινικό αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ