fbpx

Μπορεί η κόρη μου να μην αναγκάζεται να διανυκτερεύει στον πατέρα της;

| 29 Φεβρουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

“Καλή σας μέρα. Είμαι χωρισμένη εδώ και 4 χρόνια με μια κόρη 9 χρόνων. O χωρισμός μου δεν ήταν και τόσο καλός. O πρώην σύζυγος μου δεν τον έχει δεχθεί αλλά ούτε και η μητέρα του. Το πρόβλημα μου όμως δεν είναι αυτό. Επικοινωνία με τον πρώην δεν μπορώ να έχω, ούτε για ότι αφορά το παιδί, καθώς δεν είναι σε θέση να κάνει διάλογο, επειδή προφανώς δεν έχει δεχθεί σαν γεγονός το διαζύγιο μας. Το πρόβλημα είναι με το παιδί. Την παίρνει κάθε 15 μέρες μόνο για κάποιες ώρες (Σάββατο μεσημέρι και την γυρνάει Κυριακή μεσημέρι) και αυτό επειδή εκείνος το θέλει έτσι όχι ότι εγώ του έχω στερήσει τις άλλες μέρες και ώρες που μπορεί να τη βλέπει.

Τον τελευταίο καιρό η κόρη μου διαμαρτύρεται, δεν θέλει να πηγαίνει καθόλου εκεί γιατί η μητέρα του συνέχεια της μιλάει άσχημα για μένα, για το σπίτι μου, για την καινούρια ζωή και οικογένεια που έχουμε κάνει καθώς και για τους άλλους παππούδες της. Το παιδί ακούει διαφορά άσχημα πράγματα και γυρνάει μελαγχολικό και με φοβίες ότι κάποια στιγμή θα την παρατήσω όπως έκανα με τον πατέρα της! Ο πατέρας της είναι μπροστά και δεν αντιδρά σε τίποτα. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι το παιδί κοιμάται στην γιαγιά της και όχι στο πατρικό της που είναι έναν όροφο πιο πάνω. Δεν κοιμάται στο δωμάτιο της, στο σπίτι που μέναμε παλιά όλοι μαζί.


ADVERTISEMENT

Το τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολύ άσχημα τα πράγματα με την κόρη μου και τη μητέρα του, μέχρι που τους είπε το παιδί ότι, “αν μου ξαναμιλήσετε άσχημα ή μιλήσετε άσχημα για τη μαμά μου δεν θα ξανάρθω.” Σε αυτό ο πατέρας της απάντησε ότι δεν δέχεται απειλές! Είναι μπροστά στα περισσότερα περιστατικά, ακούει αλλά δεν κάνει κάτι. Το παιδί δεν θέλει καθόλου να πηγαίνει.

Παρακαλώ πείτε μου, υπάρχει κάποιος τρόπος (ασφαλιστικά μέτρα ή κάτι άλλο που θα μπορούσα να κάνω) ώστε το παιδί να μην διανυκτερεύει εκεί; Aν θέλει να την βλέπει να έρχεται να την παίρνει και να την γυρνάει πίσω ή κάτι άλλο; Το παιδί είναι σε θέση να μιλήσει και στο δικαστήριο αν χρειαστεί. Η συγκεκριμένη γυναίκα με μισεί θανάσιμα, το παιδί μου όμως δεν πρέπει να ακούει πράγματα (πιστέψτε με είναι πολλά) που του τραυματίζουν τη ψυχή. Ευχαριστώ”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ευγενία Φωτοπούλου


ADVERTISEMENT

Το δικαίωμα επικοινωνίας είναι ένα δικαίωμα του μη έχοντος την επιμέλεια γονέα, το οποίο μπορεί να του αφαιρεθεί για πολύ εξαιρετικούς λόγους. Έτσι όπως διαβάζω την κατάσταση, δε βλέπω να συντρέχει λόγος αφαίρεσης της επικοινωνίας, παρόλο που όντως η συμπεριφορά που περιγράφετε δεν είναι καθόλου σωστή. Συνήθως το δικαστήριο, για να αφαιρέσει την επικοινωνία, θα πρέπει να συντρέχουν άλλοι λόγοι που βλάπτουν το παιδί (ασέλγεια, άσκηση βίας κ.λπ). Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να το αιτηθείτε και να ζητήσετε από το δικαστήριο να εξεταστεί και η κόρη σας, η οποία ίσως κριθεί ηλικιακά ώριμη, για να καταθέσει την άποψή της. Αν το δικαστήριο πειστεί από τα λεγόμενά της ότι όντως είναι αφόρητη για εκείνη η επικοινωνία με τον πατέρα της, τότε υπάρχει κάποια πιθανότητα για αφαίρεση της επικοινωνίας, αν και, όπως προανέφερα, το να πετύχει κάποιος αφαίρεση της επικοινωνίας ή περιορισμό (όπως είναι η μη διανυκτέρευση) αυτής, είναι δύσκολο αν δεν υπάρχει πραγματικά σοβαρός λόγος, όπως αυτόν τον έχουν κρίνει κατά καιρούς τα δικαστήρια.

Ευγενία Φωτοπούλου
Δικηγόρος

Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ