fbpx

Μπήκα εγγυήτρια στα δάνεια που πήρε ο πρώην άντρας μου για αγορά ακινήτου. Μετά το διαζύγιο δικαιούμαι μερίδιο από το σπίτι αυτό;

ADVERTISEMENT

Πήρα πρόσφατα διαζύγιο και θέλω να μάθω αν δικαιούμαι να διεκδικήσω και τι ποσοστό από κατοικία που αγοράστηκε ένα χρόνο πριν από το γάμο μου και εξοφλήθηκε με 2 δεκαετούς εξόφλησης δάνεια που το ένα δόθηκε πριν το γάμο και το άλλο μετά. Και στα δύο δάνεια ήμουν εγγυήτρια εγώ. Εργαζόμουν αρχικά ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός και στη συνέχεια ως μόνιμη. Το ακίνητο είναι στο όνομα του πρώην συζύγου. Η αξία του υπολογίζεται γύρω στις 400.000. Ευχαριστώ

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Το άρθρο 1400 ΑΚ ορίζει ότι αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου, αφότου τελέστηκε ο γάμος, έχει αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης, το οποίο προέρχεται από δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός εάν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή.

Για τον υπολογισμό της επαύξησης της περιουσίας, υπολογίζεται η διαφορά ανάμεσα στην τελική και αρχική περιουσία των συζύγων, συγκρίνεται δηλαδή, η περιουσία κάθε συζύγου κατά την τέλεση του γάμου με την περιουσία, που έχει κατά τη λύση του.

Η συμβολή ενός συζύγου μπορεί να συνίσταται και στην παροχή υπηρεσιών, αποτιμωμένων σε χρήμα, ακόμη και υπηρεσιών οι οποίες παρέχονται στο συζυγικό οίκο για την επιμέλεια και ανατροφή των τέκνων, διότι ο άλλος σύζυγος έμεινε απερίσπαστος από την εκπλήρωση της αντίστοιχης υποχρέωσής του σε συνεισφορά στην αντιμετώπιση των οικογενειακών αναγκών και έτσι εξοικονόμησε δαπάνες και δυνάμεις, που συνέβαλαν στην επαύξηση της περιουσίας του.


ADVERTISEMENT

Από τα όσα μας αναφέρετε το ακίνητο αποκτήθηκε πριν από τον γάμο με τη λήψη στεγαστικών δανείων και εσείς συμβάλλατε υπογράφοντας ως εγγυήτρια σε αυτά.. Δεν γνωρίζω από το ερώτημα, που θέτετε αν συμβάλατε οικονομικά (αν δηλαδή πχ πληρώνατε εσείς τις δόσεις των δανείων).Όπως και να έχει όμως το ακίνητο αποκτήθηκε πριν από τον γάμο και ως εκ τούτου, με βάση τα όσα προαναφέραμε, δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις για να γεννηθεί αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα. Κρίσιμος χρόνος υπολογισμού είναι αυτός κατά την τέλεση του γάμου και τότε γεννιέται η αξίωση για συμμετοχή στα αποκτήματα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχετε το δικαίωμα να διεκδικήσετε τα χρήματα, που δώσατε στον πρώην σύζυγό σας, ασκώντας μάλιστα αγωγή και στηρίζοντας την οικονομική σας απαίτηση σε άλλη νομική διάταξη όπως αυτή του δανείου ή και του αδικαιολόγητου πλουτισμού, διότι ο πρώην σύζυγός σας πλούτισε αδικαιολόγητα εις βάρος της δικής σας.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ