fbpx

Με συμφέρει να αποποιηθώ εγώ τη κληρονομιά για λογαριασμό των παιδιών μου ή να την αποποιηθούν τα ίδια;

| 10 Νοεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ερώτηση
“Είμαι χήρα και πολύτεκνη μητέρα. Σας γράφω γιατί χρειάζομαι επειγόντως αξιόπιστη νομική συμβουλή.  Ο σύζυγος μου (43 ετών) απεβίωσε αιφνιδίως πριν από περίπου 2,5 μήνες. Την ημέρα της απεβίωσης είχαμε 5 ανήλικα τέκνα και ήμουν έγκυος στο 6 παιδί στον 8ο μήνα. Δεν εργάζομαι . Το έκτο παιδί γεννήθηκε υγιές 1,5 μήνα μετά την απεβίωση του συζύγου μου. ‘Ηταν δημόσιος υπάλληλος με 14+ έτη υπηρεσίας, δυστυχώς όχι ολοκληρωμένα 15 έτη.
Ο σύζυγος είχε δάνεια (καταναλωτικά) και πιστωτικές κάρτες στο όνομα του. Το ύψος των οφειλών πριν από 3-4 χρόνια σε σύνολο ανέρχονταν σε 18000 ευρώ. Μέχρι εκεί γνωρίζω. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε γραπτή ενημέρωση (αλλά είχαμε αλλάξει διεύθυνση 2-3 φορές οπότε μπορεί και να μην μας έβρισκαν). Ο σύζυγος δεν είχε ακίνητη περιουσία στο όνομα του, το μόνο που είχε ήταν το αυτοκίνητο της οικογένειας nissan micra 2001 1000 κυβικά, χαμηλής εμπορικής αξίας. Επειδή η αξία του αυτοκινήτου ήταν μικρή, προέβησα σε αποποίηση κληρονομιάς  για μένα, φοβούμενη ότι θα με πνίξουν τα χρέη τη στιγμή που έχω να μεγαλώσω 6 παιδιά, τα 5 μικρότερα των 10 ετών…
Επίσης υπάρχει οφειλή στην εφορία σε σύνολο περίπου 1200 ευρώ.
‘Εχω κάνει αίτηση για σύνταξη χηρείας αλλά έχω πληροφορίες ότι εγώ δεν δικαιούμαι λόγω μικρής ηλικίας (είμαι 33 ετών) αλλά δικαιούνται τα παιδιά, σύνταξη λόγω ορφάνιας, η οποία θα είναι και το μοναδικό μας εισόδημα. Η ερώτηση μου είναι η εξής: στην περίπτωση μας, ποια είναι η καλύτερη λύση; Να κάνω αίτηση στο δικαστήριο να μου δώσει άδεια να αποποιηθώ την κληρονομιά εκ μέρους των παιδιών, που στην ουσία μόνο βάρη έχει ή να περιμένω να γίνουν τα παιδιά τα καθένα ξεχωριστά 18 ετών και να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής;  Υπάρχει περίπτωση τα παιδιά να χάσουν το δικαίωμα στην σύνταξη, σε περίπτωση που αιτηθώ εκ μέρους τους την αποποίηση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας!!”

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Μαρία Βρέττα


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

Οι ανήλικοι ή υπό δικαστική συμπαράσταση και γενικά οι περιορισμένα ικανοί για δικαιοπραξία θεωρείται από το νόμο ότι αποδέχονται σε κάθε περίπτωση με το ευεργέτημα της απογραφής , ακόμα και χωρίς να προβούν στην δήλωση στη γραμματεία του δικαστηρίου. Τα πρόσωπα αυτά πρέπει να διενεργήσουν μέσω συμβολαιογράφου απογραφή μέσα σε 1 χρόνο από τότε που θα καταστούν ικανά προς δικαιοπραξία (πχ. ενηλικίωση για τους ανήλικους, άρση δικαστικής απόφασης συμπαράστασης για τους υπό συμπαράσταση).

Το δικαίωμα στην σύνταξη που έχουν τα τέκνα σας είναι αυτοτελές και δεν επηρεάζεται από τυχόν αποποίηση της κληρονομιάς.


ADVERTISEMENT

Μαρία Βρέττα
Δικηγόρος
26ης  Οκτωβρίου 10
ΤΚ 54627, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο : 2310 530160
Fax: 2310 530160
E-mail: info@vrettalaw.gr
Web : http://www.vrettalaw.gr/

Η κυρία Βρέττα Μαρία, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ