Η πρώην σύζυγος έφυγε ξανά στο εξωτερικό με το παιδί και δεν μπορώ να τους βρω. Τί να κάνω;

«Όταν η μητέρα έχει την επιμέλεια του παιδιού και αφήνει το παιδί στη μητέρα της (και ενώ υπάρχει πατέρας )και φεύγει στο εξωτερικό λέγεται εγκατάλειψη ανηλίκου. Γίνεται καταγγελία από τον πατέρα, γίνεται δικαστήριο και δίνεται η επιμέλεια στον πατέρα.
Γυρίζει η μητέρα από το εξωτερικό και ξαναγίνεται δικαστήριο το οποίο ξανά δίνει την επιμέλεια στη μητέρα εφόσον γύρισε στην Ελλάδα . Ο πατέρας αναρωτιέται πως θα είναι σίγουρος πως δεν θα το ξανακάνει(εφόσον υπάρχει απόσταση στη μία άκρη της Ελλάδος ο πατέρας και στην άλλη η μητέρα. Η οποία δεν αφήνει να μιλήσει με το παιδί του ο πατέρας με διάφορες δικαιολογίες);
Και τώρα μετά από 2 χρόνια έχει φύγει ξανά στο εξωτερικό και ήδη λείπει 2 μήνες!! Επικοινωνία δεν υπάρχει αφού κάνεις δεν το σηκώνει».

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers

Αγαπητέ/ή φίλε/η,

Δυστυχώς να διαφυλάξει ο πατέρας ότι δεν θα ξαναφύγει για το εξωτερικό η μητέρα είναι πολύ δύσκολο από νομικής απόψεως, καθώς σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί. Εφόσον, αποδεδειγμένα η μητέρα έφυγε εκ νέου για το εξωτερικό εγκαταλείποντας το παιδί ξανά στη γιαγιά, ο πατέρας έχει έννομο συμφέρον να διεκδικήσει εκ νέου να του ανατεθεί η επιμέλεια του παιδιού και να αφαιρεθεί αυτή οριστικά από την μητέρα. Θα καταθέσει ο πατέρας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο δικαστήριο ζητώντας να του ανατεθεί η επιμέλεια, και βέβαια θα πρέπει να προσκομίσει όλα τα αποδεικτικά μέσα που αποδεικνύουν ότι η μητέρα έφυγε ξανά για το εξωτερικό.

Ως προς το γεγονός ότι ο πατέρας δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το παιδί του, καλό θα ήταν αρχικά με ένα εξώδικο να ζητήσει από τη μητέρα που έχει την επιμέλεια να τηρηθούν οι όροι επικοινωνίας που προβλέπει η δικαστική απόφαση, που ανέθεσε την επιμέλεια στη μητέρα. Αν δει ότι η μητέρα δε συμμορφώνεται και εξακολουθεί να μην έχει επικοινωνία με το παιδί του, τότε με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που θα ζητά να του ανατεθεί η επιμέλεια, θα συμπεριλάβει επικουρικό αίτημα για να επικοινωνεί με το παιδί, σημειώνοντας ότι η μητέρα δε συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα να προσφύγει δικαστικά με άσκηση μήνυσης κατά της μητέρας για παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Με εκτίμηση,

Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978 123649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Η κυρία Σοφία Αντωνοπούλου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.