Η μητέρα μου δεν ζητάει διαζύγιο, μην έρθει ο πατέρας μου με τη νέα του οικογένεια και τη διώξουν. Έχει το δικαίωμα;

Καλημέρα σας

Η ερώτησή μου αφορά τη μητέρα μου, η οποία είναι 67 ετών. Ο πατέρας μου τα τελευταία 3 χρόνια μένει με άλλη γυναίκα. Δεν έχουν πάρει διαζύγιο, εκείνος παίρνει σύνταξη περίπου 600€, αντιθέτως η μητέρα μου δεν έχει κανένα εισόδημα. Το σπίτι, που μένει η μητέρα μου ανήκει και στους δύο και δεν θέλει να κάνει αίτηση διαζυγίου με το φόβο, ότι θα ‘ρθει να μείνει εκεί ή να το χαρίσει στη νέα του οικογένεια, με αποτέλεσμα να χάνει διάφορα επιδόματα ή ακόμα και μέρος της σύνταξης, γιατί δεν της δίνει τίποτα. Όλα μπαίνουν στο λογαριασμό του. Να σας πω, ότι είναι πάνω από 30 χρόνια παντρεμένοι. Εγώ επιμένω να πάρει διαζύγιο, γιατί έτσι νομίζω θα πάρει και νόμιμα ένα μέρος της σύνταξης. Τί είναι καλύτερο να κάνει; Μετά το διαζύγιο εκείνος θα έχει το δικαίωμα να μείνει στο ίδιο σπίτι μαζί της εφόσων θα του ανήκει το μισό;

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers

Αγαπητή/έ φίλη/ε,

εάν οι γονείς σας πάρουν διαζύγιο, αυτά που θα δικαιούται η μητέρα σας είναι διατροφή για δύο χρόνια, η οποία θα είναι περιορισμένη, λόγω της ήδη μικρής σύνταξης του πατρός σας και το 1/2 του σπιτιού. Το ποιός θα κατοικεί στο σπίτι είναι κάτι που θα αποφασίσει το αρμόδιο Δικαστήριο εάν η υπόθεση φτάσει εκεί και σε κάθε περίπτωση ο πατέρας σας έχει δικαιώματα και λόγο σε αυτό. Ένας θα μείνει στο σπίτι, όχι και οι δύο εάν για αυτό αποφασίσει το Δικαστήριο. Κατά συνέπεια, είναι επιλογή σας το εάν επιθυμείτε να διαιωνιστεί η υπάρχουσα μετέωρη κατάσταση ή να τεθούν δικαστικοί όροι, οι οποίοι ενδεχομένως και να μην σας ικανοποιήσουν απόλυτα.

Στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση

Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978 123649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Τώρα μπορείς να επισκεφθείς, επιλεγμένους ειδικούς συνεργάτες μας, μέσω του προγράμματος «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείς να δείς εδώ ενώ αν θες να πάρεις απαντήσεις μέσω του Singleparent.gr, μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.