Η 41χρονη γυναίκα μου τα έχει με έναν 24χρονο και αποσκοπούν στην προσωπική μου περιουσία. Τί να κάνω;

Καλησπέρα σας

Είμαι από επαρχία και έμεινα εκεί, γύρω στα 10 χρόνια με τη γυναίκα μου, που ήταν από Αθήνα. Αποκτήσαμε ένα αγοράκι, που τώρα είναι 9 και ένα κοριτσάκι 7. Ζούσαμε σε ωραίο σπίτι, με φίλους, παρέες, ταξίδια συνέχεια στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Οι γονείς μου έμεναν σχετικά κοντά μας και μας κρατούσαν τα παιδιά συχνά. Η κρίση μας επηρέασε αρκετά αλλά ποτέ δεν μας έλειψαν σημαντικά πράγματα, βοήθησαν οικονομικά οι γονείς μου και κυρίως τα παιδιά ήταν ευτυχισμένα σε ένα χαρούμενο περιβάλλον γεμάτο αγάπη.

Εγώ σαν άντρας έκανα τα φλερτ μου ίσως παραπάνω από τα όσο έπρεπε και η γυναίκα μου αναζητούσε συνεχώς την προσοχή πάνω της ακόμη και σε σύγκριση με τα παιδιά.

Τα τελευταία 3 χρόνια η γυναίκα μου ασχολήθηκε με δημιουργική εργασία και έλειπε συχνά στην Αθήνα σχεδόν 2 φορές τον μήνα. Τα παιδιά τα φρόντιζα εγώ με την βοήθεια των γονιών μου. Τον τελευταίο χρόνο με πίεζε να μετακομίσουμε Αθήνα προβάλλοντας επιχειρήματα, όπως το ότι καταπιέζεται στην επαρχία, χάνει ευκαιρίες για την δουλειά της, τα παιδιά έχουν πιο πολλές δραστηριότητες και εξέλιξη κλπ. Εγώ ήθελα να είναι χαρούμενη και παρόλο, που είχε κλονισμούς ο γάμος λόγω της απουσίας της, είπα να δώσω την ευκαιρία και να κάνουμε αυτή την πολυδάπανη κίνηση, μετακομίζοντας σε ένα διαμέρισμα στα νότια προάστια.

Τελικά με το που μετακομίσαμε, μέσα στον πρώτο μήνα ανακάλυψα την αλήθεια. Η γυναίκα μου διατηρούσε δεσμό με έναν 24χρονο για 2 χρόνια (αυτή είναι 41). Σκοπός της ήταν να με χωρίσει, να πάρει μεγάλη διατροφή και να ζήσει μαζί του. O Ο συγκεκριμένος τύπος την συμβούλευε, πόσα λεφτά να ζητήσει, πως να συμπεριφέρεται απένταντι μου κλπ. Πραγματικά τρέμω το γεγονός, ότι μπορεί ένας 24χρονος άγνωστος να μένει στο ίδιο σπίτι με τα παιδιά μου και κυρίως με την 7χρονη κόρη μου.

Για όλα αυτά έχω στοιχεία, όπως φώτος, email και συνομιλίες από το FB. Η πρώην σύζυγος δεν δέχεται τους όρους επικοινωνίας, που θέτω ή την περίπτωση συνεπιμέλειας με μορφή συναινετικού. Ο λόγος, πιστεύω είναι κυρίως, γιατί δεν μπορεί να πάρει τα λεφτά, που υπολόγιζε από εμένα, διότι δεν έχει κανένα δικαίωμα πάνω στην περιουσία μου και η διατροφή βγαίνει βάση εισοδήματος. Ζητάει παραπάνω λεφτά και ελάχιστες ώρες επίσκεψης και επικοινωνίας μαζί τους. Η δικαστική οδός διαφαίνεται η μόνη λύση.

Τί πρέπει να κάνω; Να διεκδικήσω επιμέλεια; Έχω ελπίδες;

Ευχαριστώ.

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Αξιότιμε Κύριε,

Σύμφωνα με το άρθρο 1518 ΑΚ «η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, την μόρφωση και την εκπαίδευση καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του» Σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων κατ’ αρθ. 1512 ΑΚ το Δικαστήριο αποφασίζει με γνώμονα το συμφέρον του τέκνου. Τέλος καλό είναι να γνωρίζετε ότι και η προσωπική επικοινωνία κατ’ αρθ. 1520 ΑΚ του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια είναι νομικά κατοχυρωμένη. Η συχνότητα της και ο ακριβής τρόπος ρύθμισης αυτής κρίνεται από το Δικαστήριο.

Στην περίπτωση σας το ότι η σύζυγος δεν δέχεται τους όρους της επικοινωνίας και την συναινετική διευθέτηση τους, καθόλου δεν σας εμποδίζει από το να ζητήσετε άμεσα την δικαστική ρύθμιση των ανακύπτοντων ζητημάτων όπως την ρύθμιση της επιμέλειας, διατροφής και επικοινωνίας. Παρότι όντως τα Ελληνικά Δικαστήρια παραδοσιακά παραχωρούν την επιμέλεια στην μητέρα υπάρχουν σήμερα αρκετές αποφάσεις που έχουν παραχωρήσει την επιμέλεια σε πατέρες που απέδειξαν ότι μπορούν να προσφέρουν ένα καταλληλότερο περιβάλλον για την ομαλή ανάπτυξη των τέκνων τους. Στην περίπτωση σας επίσης τόσο η ηλικία των τέκνων σας όσο και η υπαιτιότητά της συζύγου σας για την διάσπαση του έγγαμου βίου σας μπορούν να λειτουργήσουν ιδιαίτερα βοηθητικά σε τυχόν αίτηση σας. Θυμίζω επίσης ότι πρόσφατη Νομολογία των Δικαστηρίων της χώρας διέταξε τόσο την συνεπιμέλεια μεταξύ των γονέων ακόμα και χωρίς την δική τους συμφωνία όσο και την συνεπιμέλεια ως προς το ζήτημα μόνο του καθορισμού του τόπου διαμονής.

Συνεπώς είναι αρκετές οι δυνατότητες σας αρκεί να ενεργήσετε άμεσα με την συνδρομή έμπειρου στα ζητήματα αυτά Συνηγόρου.

Στη διάθεσή σας.

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!