Έμεινα έγκυος αλλά το διαζύγιο δεν έχει βγει. Γίνεται το παιδί να μην γραφτεί στο όνομα του πρώην συζύγου;

0

Ερώτηση
«Εδω κ 4,5 χρονια ειμαι σε διασταση, διαζύγιο δεν υπαρχει δυστυχως.Τον τελευταιο 1,5 χρονο συζω με καποιον ….εμεινα εγκυος Ξεκινησα την διαδικασια διαζυγιου αλλα ο πρωην μου καθυστερεί τα χαρτια με αποτελεσμα να κοντευω να γεννησω κ να μην εχει γινει τιποτα …. Υπαρχει καποιος τροπος ωστε το παιδι οταν γεννηθη να γραφτει στο ονομα του συντροφου μου κ οχι επανω στον πρωην αντρα μου ..; Σας ευχαριστω προκαταβολικα… !!!».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Μαρία Φλουράκη

Σύμφωνα με αρ. 1465 του Αστικού Κώδικα, το παιδί που γεννιέται κατά την διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή μέσα σε τριακόσιες μέρες από την λύση ή την ακύρωση του γάμου, θεωρείται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας.

Εάν όμως μέσα στις τριακόσιες μέρες από την λύση του γάμου η μητέρα έχει προλάβει να τελέσει νέο γάμο , τότε παιδί που γεννιέται τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα το δεύτερο σύζυγο΄(άρ. 1466 ΑΚ).

Επομένως, εάν δεν προλάβετε να τελέσετε τον νέο γάμο πριν την γέννηση του παιδιού θα χρειαστεί να γίνει αγωγή προσβολής πατρότητας είτε από εσάς την μητέρα, είτε από τον σύντροφο σας (και πατέρα του παιδιού) είτε από τον σύζυγό σας.(Αστικός Κώδικας αρ. 1469 κ.ε.) Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου θα αλλάξει το επίθετο του παιδιού.

Μαρία Φλουράκη
Δικηγόρος & Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Έβανς 7
Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνο: 2810 241887

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!