Έχω δικαίωμα να ζητήσω διατροφή για το ανήλικο παιδί μας κι ας δηλώνει άνεργος;

«Υπέγραψα συμφωνητικό για μείωση διατροφής λόγω οικονομικής αδυναμίας για δικαστικά έξοδα και μετά από λίγο καιρό άρχισε να δίνει συνεχώς λιγότερα, δήλωνε άνεργος (άλλα δουλεύει μαύρα) μέχρι που σταμάτησε εντελώς να δίνει εδώ και 3 μήνες. Έχω δικαίωμα να ζητήσω την διατροφή για το ανήλικο παιδί μας κι ας δηλώνει άνεργος;»

Απαντάει η δικηγόρος Αθηνών κυρία Σοφία Ι. Αντωνοπούλου, από το δικηγορικό γραφείο Attica Lawyers

Αγαπητή φίλη,

αν ο πρώην σύζυγος δηλώνει ότι είναι άνεργος, υπάρχει δυσκολία στη διεκδίκηση της διατροφής, μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης ή μετά την υπογραφή συμφωνητικού, γιατί ο ίδιος δεν έχει εισοδήματα και βέβαια, ο νόμος προστατεύει αυτόν που δεν έχει καθόλου πόρους.

Παρόλα αυτά, όταν πρόκειται για αξίωση διατροφής του παιδιού κατά του πατέρα του, ο νόμος αναγνωρίζει ότι μπορεί να διεκδικηθεί η αποζημίωση, ακόμα κι αν ο πατέρας είναι άπορος (αν υπάρχει ακίνητη περιουσία κλπ). Ωστόσο, το γεγονός ότι δηλώνει άνεργος, ενώ δεν είναι επειδή παίρνει μαύρα λεφτά, δίνει τη δυνατότητα να ζητήσετε από το δικαστήριο να τον καταδικάσει σε καταβολή διατροφής, φέρνοντας όμως μάρτυρες που θα καταθέσουν ότι πράγματι εργάζεται αλλά δεν δηλώνει τα χρήματα που παίρνει.

Επιπλέον, αν λαμβάνει επίδομα ανεργίας, μπορείτε μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης, να κάνετε κατάσχεση εις χείρας της τράπεζας όπου κατατίθεται το επίδομα ανεργίας και να το παίρνετε από την τράπεζα κατευθείαν, καθώς για τη διατροφή δεν ισχύει απαγόρευση κατάσχεσης.

Τέλος, αν υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση με βάση την οποία οφείλει να καταβάλει διατροφή και δεν συμμορφώνεται σε αυτήν, μπορείτε να του ασκήσετε μήνυση για μη καταβολή διατροφής και για παραβίαση δικαστικής απόφασης.
Με εκτίμηση,

Σοφία Ι. Αντωνοπούλου
Δικηγόρος Αθηνών
Γ. Παπανδρέου 106Β, Ζωγράφου,
Τ.Κ. 15773
Τηλέφωνο: 210-7295274 / Fax: 210-7295275
Κιν. 6978 123649
Email: info@atticalawyers.gr
Web: www.atticalawyers.gr

Η κυρία Σοφία Αντωνοπούλου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.