fbpx

Επείγομαι να κάνω παιδί με εξωσωματική. Έχω έναν φίλο που όμως είναι ακόμα παντρεμένος. Γίνεται;

| 16 Μαρτίου 2017
ADVERTISEMENT

Επείγει να κάνω ένα παιδί με εξωσωματική, λόγω εμμηνόπαυσης. Έχω ένα φίλο που θέλει να γίνει ο πατέρας, αλλά είναι ακόμα παντρεμένος. Δεν έχει πάρει διαζύγιο και δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να καθυστερήσει. Στην προκειμένη περίπτωση εγώ δεν μπορώ να καθυστερήσω. Μπορούμε με συμβολαιογραφική πράξη, και με την συγκατάθεση και των δυο μας να γίνει η εξωσωματική;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο νόμος επιτρέπει την αξιοποίηση των μεθόδων της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για την απόκτηση τέκνου τόσο σε έγγαμα ζευγάρια όσο και σε άγαμα ζευγάρια που συμβιώνουν ελεύθερα. Στον νόμο δεν ορίζεται πουθενά η έννοια της ελεύθερης συμβίωσης, ωστόσο ως τέτοια θα πρέπει να νοηθεί η συμβίωση δύο προσώπων εκτός γάμου, εντασσόμενη ως εκ τούτου στις «εν ευρεία έννοια» οικογενειακές σχέσεις. Από την άλλη πλευρά, για να θεωρηθεί ότι δύο πρόσωπα βρίσκονται σε ελεύθερη ένωση, δεν είναι απαραίτητο αυτά να είναι άγαμα, αλλά ελεύθερη ένωση μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει και όταν ένα εξ αυτών είναι μεν έγγαμο με άλλο πρόσωπο, ωστόσο η έγγαμη συμβίωσή του έχει διασπαστεί, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε διάσταση με τον/την σύζυγο του.

Με βάση τις ανωτέρω παραδοχές, καθίσταται φανερό ότι εσείς και ο φίλος σας μπορείτε να θεωρηθείτε ζευγάρι σε ελεύθερη συμβίωση, κατά την έννοια του Αστικού Κώδικα, με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει δεκτό ότι μπορείτε να προχωρήσετε σε εξωσωματική γονιμοποίηση, αφού πρώτα δοθούν οι εκατέρωθεν συναινέσεις συμβολαιογραφικά, χωρίς να ασκεί επιρροή, σύμφωνα με τον νόμο, το γεγονός ότι ο φίλος σας είναι ακόμα έγγαμος και δεν έχει λάβει διαζύγιο. Διαφορετική ερμηνεία θα προσέκρουε στον προστατευόμενο νομοθετικά θεσμό της «οικογένειας», ενώ επιχείρημα υπέρ της δυνατότητάς σας να προχωρήσετε σε εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να αντληθεί και από το γεγονός ότι ο νόμος δεν απαγορεύει ασφαλώς την απόκτηση τέκνου από έγγαμο, από άλλη γυναίκα με φυσικό τρόπο, δίδοντας μάλιστα την δυνατότητα να αναγνωρισθεί το τέκνο που θα γεννηθεί εκουσίως από τον έγγαμο πατέρα του. Από την στιγμή, λοιπόν, που κάποιος έγγαμος μπορεί να αποκτήσει παιδί με φυσικό τρόπο από άλλη γυναίκα (και όχι από την σύζυγο του), θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι μπορεί να αποκτήσει παιδί από άλλη γυναίκα και με τις μεθόδους της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.


ADVERTISEMENT

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το γεγονός της ελεύθερης συμβίωσης δεν μπορεί να ελεγχθεί ότι συντρέχει πράγματι, αλλά αρκεί οι ενδιαφερόμενοι που προσφεύγουν στην μέθοδο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να ισχυρίζονται ότι συνδέονται με ελεύθερη συμβίωση. Έτσι, ούτε ο συμβολαιογράφος, αλλά ούτε και η μονάδα ιατρικής υποβοήθησης μπορούν ή υποχρεούνται να ελέγξουν αν πράγματι συντρέχει το στοιχείο της ελεύθερης συμβίωσης, ενώ περαιτέρω, και τούτο είναι το σημαντικότερο, η μη ύπαρξη ελεύθερης ένωσης δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο το κύρος της συναίνεσης που παρέχεται συμβολαιογραφικώς και τον ιδρυόμενο μέσω αυτής συγγενικό δεσμό του παιδιού που γεννιέται με τον πατέρα που συναίνεσε. Είναι, επομένως, αρκετό το γεγονός ότι ο άνδρας συνοδεύει τη γυναίκα και υπογράφει τη σχετική συμβολαιογραφική συναίνεση, με την οποία επέρχεται και η αυτόματη αναγνώριση του τέκνου.

Τέλος, σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με τον νόμο, στις μεθόδους της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να προσφύγει και η «άγαμη μοναχική γυναίκα». Έτσι, έχετε τη δυνατότητα να υποβληθείτε σε εξωσωματική γονιμοποίηση και με σπέρμα τρίτου δότη, χωρίς να είναι απαραίτητο να βρίσκεστε σε ελεύθερη ένωση με κάποιον άνδρα. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, το παιδί που θα γεννηθεί δεν θα έχει πατέρα, σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση που σας περιέγραψα πιο πάνω, κατά την οποία ο φίλος σας που θα συναινέσει θα θεωρείται νομικά ο πατέρας του τέκνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με εκτίμηση,

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ