fbpx

Έμαθα ποιος είναι ο πατέρας μου και θέλω να πάρω το επίθετο του. Γίνεται;

| 22 Σεπτεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

“Γεια σας. Σκοπός του ερωτήματός μου είναι η διευθέτηση ενός νομικού ζητήματος που για καιρό κουράζει εμένα και την οικογένειά μου – βλέπετε δεν έχουμε καλές γνώσεις περί του Νόμου, ενώ οι καθημερινές δουλειές μας εμποδίζουν.  Γι’ αυτούς λοιπόν τους λόγους η απάντηση των ειδικών είναι για μένα πολύτιμη. Με λίγα λόγια, βρίσκομαι στα 20 μου χρόνια αντιμέτωπη με το ότι για τόσο καιρό δε γνώριζα πραγματικά τον αληθινό μου πατέρα.

Τώρα που μου αποκαλύφθηκε, επιθυμώ ν’ αλλάξω το επίθετό μου (διότι έως τώρα ήταν το επίθετο του ”πλαστού” πατέρα μου) και στη θέση του να μπει εκείνο του βιολογικού, αλλά παράλληλα ν’ αλλάξει και το όνομα πατρός μου. Ποια νομική οδό μπορώ ν’ ακολουθήσω, η οποία θα με οδηγήσει στη διευθέτηση αυτή; Τέλος, όλα μου τα διπλώματα (σχολείο, ξένες γλώσσες κλπ) τι θ’ απογίνουν εφόσον γίνει αυτή η αλλαγή; Ακυρώνονται αφού θα είναι σε άλλο όνομα; Αυτόματα αλλάζονται; Αν θα σας ήταν εύκολο, να μου παραχωρήσετε αναλυτικά τις διαδικασίες ώστε να μπορώ να τις κατανοήσω και να τις εφαρμόσω. Aυτό το θέμα με έχει αναστατώσει υπερβολικά. Χίλια ευχαριστώ εκ των προτέρων!”


ADVERTISEMENT

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης

Καταρχήν, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να αλλάξετε το επίθετο σας και το όνομα του πατέρα σας, θα πρέπει να διαπιστωθεί ποιος είναι ο πραγματικός σας πατέρας.

Εν προκειμένω έχουμε δύο περιπτώσεις. Στη περίπτωση που εσείς γεννηθήκατε χωρίς γάμο της μητέρας σας με τον πραγματικό σας πατέρα αλλά εντούτοις αναγνωριστήκατε εκουσίως από έναν άλλον πατέρα («πλαστό πατέρα»), τότε σύμφωνα με το άρθρο 1477 ΑΚ έχετε το δικαίωμα να προσβάλετε την εκούσια αναγνώριση για το λόγο ότι αυτός που δηλώθηκε ως πατέρας σας δεν είναι ο πραγματικός σας πατέρας. Για την ως άνω προσβολή καταθέτετε στο αρμόδιο Δικαστήριο αίτηση περί προσβολής της αναγνώρισης αυτής.


ADVERTISEMENT

Το θέμα που προκύπτει είναι στο χρονικό περιθώριο προσβολής του δικαιώματος αυτού. Σύμφωνα με το άρθρο 1478ΑΚ σε περίπτωση που το τέκνο προσβάλλει την εκούσια αναγνώριση και κατά την αναγνώριση ήταν ανήλικο, έχει δικαίωμα για την προσβολή δύο χρόνια από την ενηλικίωση του. Σύμφωνα με το ιστορικό σας εσείς είστε 20 ετών. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να δούμε αν έχουν παρέλθει δύο χρόνια από την ενηλικίωσή σας, άλλως υπάρχει κίνδυνος απόρριψής της για το λόγο του εκπροθέσμου. Προφανώς, και σε τέτοια περίπτωση θα προτείνετε το θέμα της μη γνώσης σας του πραγματικού πατέρα, το οποίο μπορεί να μην γίνει δεκτό, λόγω της μη ελαστικότητας των προθεσμιών αυτών.

Στην δεύτερη περίπτωση, που εσείς γεννηθήκατε κατά τη διάρκεια γάμου της μητέρας σας και του «πλαστού» πατέρα σας, (και ως εκ τούτου δεν μιλάμε για την περίπτωση εκούσιας αναγνώρισης), τότε προφανώς κατά το άρθρο 1465 ΑΚ υπήρχε τεκμήριο ότι έχετε πατέρα το σύζυγο της μητέρα σας. Στην περίπτωση αυτή πάλι καταθέτετε αίτηση στο αρμόδιο Δικαστήριο περί προσβολής της πατρότητας σύμφωνα με το άρθρο 1467ΑΚ, όπου αναφέρεται ότι η ιδιότητα του τέκνου, ως τέκνου γεννημένου σε γάμο, μπορεί να προσβληθεί δικαστικώς αν αποδειχθεί ότι η μητέρα δεν συνέλαβε πράγματι από το σύζυγό της.
Για ακόμα μία φορά το βασικό πρόβλημά σας είναι οι προθεσμίες. Σύμφωνα με το άρθρο 1469 ΑΚ την ιδιότητα του τέκνου γεννημένου σε γάμο μπορεί να την προσβάλλει το τέκνο, το οποίο όμως, κατά το άρθρο 1470 ΑΚ έχει δικαίωμα να το κάνει μέσα σε ένα έτος από την ενηλικίωσή του. Προφανώς και στην περίπτωσή σας έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα του έτους. Συνεπώς, πάλι θα προτείνετε άγνοια, αλλά ισχύουν τα ανωτέρω αναφερόμενα ως προς τις προθεσμίες.
Η περίπτωσή σας είναι μία αρκετά σύνθετη περίπτωση, και επειδή ως αναφέρεται δεν έχετε γνώσεις του νόμου, προφανώς θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να δει σφαιρικά την υπόθεσή σας. Κατανοώ πόσο πολύ σας κουράζει αυτό το θέμα και σας ταλαιπωρεί, αλλά δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί σε μερικές γραμμές.
Προφανώς και αν ένας δικηγόρος αναλάμβανε την υπόθεσή σας θα μπορούσε να σκεφτεί και άλλες εναλλακτικές π.χ, υιοθεσία ενηλίκου κλπ, τα οποία ίσως έχουν αντίστοιχο αποτέλεσμα.
Τέλος, θα έπρεπε να σημειωθεί ότι ως προς τα διπλώματα κλπ, θα έπρεπε να μην σας ανησυχούν διότι όλα αυτά αλλάζουν. Ακόμα και αν δεν αλλάζουν τα πρωτότυπα πτυχία (υπάρχει γνωμοδότηση σε κάποια ΑΕΙ όπου δεν αλλάζουν τα πρωτότυπα πτυχία), εντούτοις χορηγούν αντίγραφα αυτών, τα οποία επέχουν θέση πρωτοτύπων, στα οποία αναγράφονται τα αλλαγμένα στοιχεία σας. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν άλλαζαν, προφανώς θα μπορούσατε να λάβετε πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον αρμόδιο Δήμο, στο οποίο θα αναφερόταν τα σημερινά σας στοιχεία και τα παλιά σας στοιχεία, όπου θα αναγραφόταν ότι είστε το ίδιο άτομο.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ