Είμαι εγγυήτρια στο δάνειο του πρώην συζύγου ο οποίος δεν το πληρώνει. Τί επιπτώσεις έχω;

0

Ερώτηση

«Καλημέρα! Έχω μπει εγγυήτρια σε δάνειο του πρώην συζύγου μου εδώ και 7 χρόνια δεν έχουμε καμία επαφή.Ανά διαστήματα παίρνουν τηλέφωνο από τις εταιρίες για το δάνειο το οποίο έχει απλήρωτο και από την στιγμή που δεν μπορούν να τον βρούν, ενοχλούν εμένα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται όλα αυτά τα χρόνια ούτε για το παιδί μας το οποίο σήμερα είναι 16 χρόνων. Για να πάρει το δάνειο έβαλε υποθήκη το σπίτι που του είχε γράψει ο πατέρας του, εγώ δεν έχω κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομα μου. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι επιπτώσεις θα έχω αν συνεχίσει να μην πληρώνει το δάνειο και αν μπορώ να αποφύγω κάποιες καταστάσεις; Εγώ πριν έξι χρόνια πήρα ένα αυτοκίνητο με δάνειο το οποίο τελειώνει του χρόνου».

Απαντάει η δικηγόρος παρ’ εφέταις, κυρία Όλγα Σαββίδου

Γεγονός είναι ότι, από νομικής απόψεως,  εφόσον είστε εγγυήτρια στη συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση, ενέχεστε και εσείς απέναντι στην τράπεζα για την εις ολόκληρον αποπληρωμή του δανείου, ακριβώς όπως ευθύνεται και ο πρωτοφειλέτης-πρώην σύζυγός σας.

Εν τοις πράγμασι όμως, εφόσον ο πρώην σύζυγός σας εξακολουθήσει να είναι υπερήμερος ως προς την οφειλή του απέναντι στο συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα, θα προχωρήσουν σε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης στο ήδη προσημειωμένο ακίνητο, το οποίο μάλιστα προς το παρόν (μέχρι 31.12.2013), δεν έχουν ούτε καν το δικαίωμα εκ του νόμου για να το εκπλειστηριάσουν.

Εσείς, εφόσον δεν έχετε κανένα ακίνητο στην κυριότητά σας, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες είναι να επιδιώξουν τον πλειστηριασμό του αυτοκινήτου σας ως μέσο πίεσης. Εντούτοις, εάν η αξία του αυτοκινήτου είναι πολύ μικρή σε σχέση με το ύψος των δανείων που έχετε λάβει και εφόσον εσείς δεν έχετε ακίνητη περιουσία στο όνομά σας, οι τράπεζες σπανίως μπαίνουν στη διαδικασία του πλειστηριασμού.

Θεωρώ λοιπόν, ότι δεν έχετε λόγους ανησυχίας.

Δικηγορικό Γραφείο
Όλγας Σαββίδου και Συνεργατών
Αγίου Σπυρίδωνος 21, T.K. 18535, Πειραιάς (6ος όροφος)
Τηλέφωνα: 210 4221371
Email: info@lawsavvidou.gr
Web: http://lawsavvidou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!