Είμαι 18 ετών και παίρνω διατροφή. Αν εργαστώ θα την χάσω αν και είμαι μαθήτρια;

0

«Γεια σας. Είμαι σχεδόν 18 και τελείωσα το Γενικό λύκειο αλλά δεν πέρασα κάπου. Τώρα είμαι μαθήτρια ξανά, σε επαλ και παίρνω την διατροφή. Εαν εργαστώ το απόγευμα σε ένα μαγαζί που θα με βάλει και στο ΙΚΑ θα χάσω την διατροφή παρ’ ότι είμαι μαθήτρια; Ευχαριστώ πολύ.»

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Γεια σας. Χαίρομαι που ρωτήσατε πριν γίνει η πρόσληψη και βρεθείτε προ απροόπτου.  

Πρέπει να σας επισημάνω ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιδίκαση διατροφής σε ενήλικο τέκνο είναι ότι αυτό δεν μπορεί να διατρέφει μόνο του τον εαυτό του από την περιουσία του ή από εργασία κατάλληλη για την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του και τις λοιπές βιοτικές του συνθήκες, ενόψει και των τυχόν αναγκών της εκπαίδευσής του. Η διατροφή του ενηλίκου περιλαμβάνει, κατά το άρθρο 1493 του Α.Κ., όλα όσα είναι αναγκαία για τη συντήρηση του δικαιούχου και επιπλέον τα έξοδα για την ανατροφή, καθώς και την επαγγελματική και την εν γένει εκπαίδευσή του.

Το ενήλικο τέκνο, λοιπόν, έχει διατροφική αξίωση, εφόσον αδυνατεί να αυτοδιατραφεί από την περιουσία του ή από κατάλληλη εργασία. Συνήθως η ιδιότητα του τέκνου ως σπουδαστή ή μαθητή που δίδει ξανά πανελλαδικές εξετάσεις συνεπάγεται συνήθως ότι αυτό δεν είναι σε θέση να ασκήσει παραλλήλως οποιοδήποτε επάγγελμα ή εργασία χωρίς βλάβη της υγείας του και της επιτυχούς αντιμετωπίσεως των σπουδών/μαθημάτων του. 

Αν και εφόσον εσείς προσληφθείτε κανονικά σε εργασία και λαμβάνετε μηνιαίο μισθό και ασφαλιστική κάλυψη, είναι πιθανό ότι δεν θα δικαιούστε την διατροφή που ορίζει ο νόμος, αφού δεν συντρέχει η ανωτέρω προϋπόθεση για την χορήγηση αυτής.

Μόνο αν αποδείξετε ότι το εισόδημα από την εργασία σας δεν καλύπτει τις βιοτικές σας ανάγκες στο σύνολό τους, θα δικαιούστε να αξιώσετε το υπόλοιπο των εξόδων διαβίωσής σας (βιοτικές ανάγκες – μισθός) από τους γονείς, κατά την αναλογία των δυνάμεών τους.  

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος
Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!