Μένω στην πόλη καταγωγής του συζύγου, σε σπίτι των γονιών του. Σε περίπτωση διαζυγίου μπορώ να παραμείνω εκεί;

0

Καλημέρα σας, είμαι παντρεμένη με δύο παιδιά. Μένω μακριά από τους δικούς μου, στην πόλη του συζύγου μου. Το σπίτι είναι των γονιών του, φορολογικά μας φιλοξενούν αλλά πληρώνουμε τον ενφια εμείς, επισκευάζουμε ο,τι χρειαστεί (αλλαγή κουφωμάτων, εξωτερική μόνωση κλπ.). Σε περίπτωση διαζυγίου είναι δυνατό να διεκδικήσω να παραμείνω σε αυτό το σπίτι με τα παιδιά, παρά να φύγω και να τα επιβαρύνω με επιπλέον αλλαγή του περιβάλλοντος τους; Έχω δικαίωμα να προτείνω να πληρώνω ενοίκιο; Αν αρνηθούν μπορώ να επιμείνω;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

Με το ερώτημα σας προφανώς αναρωτιέστε, εάν έχετε το δικαίωμα να διεκδικήσετε την παραχώρηση σε εσάς της χρήσης της οικογενειακής στέγης από τους γονείς σας και ιδιοκτήτες του σπιτιού.

Καταρχήν δικαίωμα παραχώρησης χρήσης της πρώην οικογενειακής στέγης νοείται μόνον στις σχέσεις μεταξύ των συζύγων και όχι στις σχέσεις του ενός συζύγου με τρίτο ιδιοκτήτη της κατοικίας, ακόμη και εάν πρόκειται για τους γονείς του. Συν τοις άλλοις, ο νόμος εκ των πραγμάτων δεν αναγνωρίζει την έννοια της οικογενειακής στέγης μετά τη λύση του γάμου με διαζύγιο. Με άλλα λόγια, η προστασία του ενός συζύγου ως προς την χρήση της οικογενειακής στέγης μετά την διάσταση παύει να ισχύει μετά το διαζύγιο, οπότε και αναβιώνουν χωρίς περιορισμούς τα εμπράγματα δικαιώματα του άλλου πρώην συζύγου στο εν λόγω ακίνητο. Εν προκειμένω, όμως, δεν μπορείτε να υποχρεὠσετε δικαστικά τους γονείς σας, οι οποίοι δεν δεσμεύονται από το δικό σας διαζύγιο, να συνεχίσετε να διαμένετε μέσα στην πρώην οικογενειακή στέγη, ακόμη και εάν τους προτείνετε την καταβολή μισθώματος. Αντίθετα, οι γονείς σας, όπως και οποιοσδήποτε άλλος τρίτος στη θέση τους, έχουν την απόλυτη ευχέρεια να διαθέσουν το ακίνητο τους κατά το δοκούν και χωρίς περιορισμούς.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!