fbpx

Αν σταματήσω να πληρώνω το δάνειο και η τράπεζα κινηθεί νομικά εναντίον μου, υπάρχει κίνδυνος να χάσω το εφάπαξ μου;

ADVERTISEMENT

Έχω στεγαστικό-επισκευαστικό δάνειο στο όνομά μου, αλλά το σπίτι είναι εξ ολοκλήρου στο όνομα της συζύγου. Είμαστε στην διαδικασία διαζυγίου με τη σύζυγο και θέλω να ξέρω τι γίνεται με το δάνειο, το οποίο έχω σταματήσει να πληρώνω ….η τράπεζα τι θα ζητήσει από εμένα και αν υπάρχει κίνδυνος να χάσω το εφάπαξ από την υπηρεσία μου (δημόσιος υπάλληλος) εάν η τράπεζα κινηθεί νομικά εναντίον μου.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου


ADVERTISEMENT

Η δανειακή σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του οφειλέτη και της Τράπεζας δημιουργεί σε αυτόν την υποχρέωση αποπληρωμής του δανείου με τους όρους που περιγράφονται στη συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση. Εάν ο οφειλέτης δεν αποπληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις του δανείου και συγχρόνως δεν έχει ξεκινήσει διαδικασία να υπαχθεί στις διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε καταγγελία του δανείου, το οποίο θα καταστεί άμεσα απαιτητό και θα εκδώσει κατά του οφειλέτη διαταγή πληρωμής για το συνολικό οφειλόμενο ποσό. Κατόπιν θα στραφεί για να ικανοποιηθεί κατά της περιουσίας του οφειλέτη στην οποία βέβαια περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις που ο οφειλέτης έχει από τρίτους και μπορεί να προβεί στην κατάσχεση τους.

Όταν ένα ζευγάρι βρίσκεται στη διαδικασία του διαζυγίου καλό είναι, όσο μεγάλες και εάν είναι οι διαφωνίες του, να επιλέγει τρόπους φιλικής επίλυσης των διαφορών του, όπως είναι η διαδικασία της διαμεσολάβησης και το συναινετικό διαζύγιο. Στα πλαίσια μιας τέτοιας διαδικασίας οι σύζυγοι με την ουσιαστική συμβολή του διαμεσολαβητή ο οποίος γνωρίζει πως να διαχειρίζεται τις διαφωνίες των μερών και την παράσταση των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, θα διαπραγματευτούν εποικοδομητικά προκειμένου να ρυθμιστούν συνολικά όλα τα θέματα του ζευγαριού που χωρίζει, δηλαδή όχι μόνο το θέμα της επιμέλειας των παιδιών, της επικοινωνίας των παιδιών με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια και της διατροφής τους αλλά και τα περιουσιακά και οικονομικά θέματα όπως οι δανειακές συμβάσεις κατά τη διάρκεια του γάμου, η αξίωση συμμετοχής στα αποκτηθέντα κατά το γάμο περιουσιακά στοιχεία, η διανομή των κινητών πραγμάτων κλπ.

Αποτελεί πλέον εμπειρία μας ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν τη διαδικασία της διαμεσολάβησης η οποία μπορεί να αρχίσει και με πρωτοβουλία του ενός μόνο συζύγου, ο οποίος μπορεί να απευθυνθεί σε διαπιστευμένο διαμεσολαβητή και να ζητήσει τη μεταφορά πρότασης διαμεσολάβησης στον άλλο σύζυγο και το δικηγόρο του.


ADVERTISEMENT

Στην δική σας συγκεκριμένη περίπτωση επειδή είστε υπόχρεος για την αποπληρωμή του δανείου, η τράπεζα έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες εις βάρος σας για να ικανοποιηθεί από οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο διαθέτετε. Μπορεί δηλαδή να κατάσχει συντηρητικά ή αναγκαστικά και το εφάπαξ που βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού δημοσίου. Επομένως θα πρέπει να ρυθμίσετε στα πλαίσια του διαζυγίου με τη σύζυγο σας, η οποία είναι κυρία του ακινήτου, αυτό το σοβαρό οικονομικό και περιουσιακό θέμα στα πλαίσια της συνολικής ρύθμισης των σχέσεων σας που απορρέουν από το διαζύγιο αναζητώντας τις πλέον επωφελείς λύσεις και για τις δύο πλευρές μέσα από τη διαδικασία της διαμεσολάβησης η οποία θα καταλήξει σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, το πρακτικό διαμεσολάβησης που είναι τίτλος εκτελεστός, όπως μια δικαστική απόφαση και εν συνεχεία θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε ένα γρήγορο συναινετικό διαζύγιο.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ