Αν γίνει ο γάμος πριν την γέννηση του παιδιού, θα πάρει το επίθετο του νέου μου συζύγου;

0

Καλημέρα σας, με τον πρώην σύζυγο είμαστε σε διαδικασία προσβολής πατρότητας, καθώς ήμασταν σε διάσταση, και απέκτησα ένα παιδί με τον σύντροφο μου το 2016, πριν βγεί το διαζύγιο. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρει το επίθετο του πρώην συζύγου μου. Το διαζύγιο βγήκε πριν από λίγες μέρες και έχω σκοπό να παντρευτώ με τον σύντροφο μου, καθώς μέσα στο 2017 περιμένουμε το δεύτερο παιδί μας. Αν γίνει ο γάμος πριν την γέννηση του παιδιού, θα πάρει το επίθετο του νέου μου συζύγου;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Αγαπητή φίλη,

Η απάντηση στο ερώτημά σας είναι καταφατική. Ειδικότερα, οι γονείς υποχρεούνται να έχουν προσδιορίσει το επώνυμο των τέκνων τους  με κοινή αμετάκλητη δήλωσή τους. Η δήλωση γίνεται πριν από το γάμο (προφανώς για να μην δημιουργούνται έριδες μετά τον γάμο) είτε σε συμβολαιογράφο είτε στον λειτουργό, ενώπιον του οποίου θα τελεσθεί ο γάμος. Η κοινή αυτή δήλωση είναι αμετάκλητη και δεν μπορεί να ανατραπεί με νεότερη συμφωνία των συζύγων μετά τον γάμο. Συνεπώς, το δεύτερο τέκνο που θα φέρετε στον κόσμο εντός του 2017 θα πάρει το επώνυμο του νέου συζύγου σας, εφόσον ο γάμος σας μαζί του τελεσθεί πριν από τη γέννηση του τέκνου.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!