Αν και έχουμε υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό, ο πρώην μου δεν τηρεί τίποτα. Τι να κάνω;

0

«Καλημέρα. Τα Χριστούγεννα του 2014 και αφού είχαμε υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό για ρύθμιση διατροφής, χρεών και επιμέλεια παιδιών είχε φύγει κατόπιν κοινής απόφασης από το σπίτι μου. Ενώ το πρώτο διάστημα είχαμε μπει σε ένα καλό δρόμο (τηρούσε έστω τα σημαντικά και έκανε προσπάθειες και για τα υπόλοιπα) ήρθε ο καιρός να πάμε στο δικαστήριο να δώσουμε το παρών για τη οριστική απόφαση. Λόγω ανεργίας είχα νομική βοήθεια από το κράτος και αυτή τη στιγμή δεν δίνει σχεδόν τίποτα. Έχουμε φτάσει στο ποσό των 1135 ευρώ για διατροφή και η ρύθμιση των χρεών δεν γίνεται. Γενικά δεν τηρεί τίποτε. Ο δικηγόρος που έχω από το κράτος όπως ανάφερα παραπάνω μου έχει πει να περιμένω να βγει η απόφαση, η οποία απόφαση δεν ξέρει πότε θα βγει. Εγώ είμαι άνεργη. Ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνω για να διεκδικήσω όλα όσα έχει συμφωνήσει και υπογράψει και ο ίδιος; Πού να αποταθώ;»

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Αθανάσιος Κίκης

Αυτό που καταλαβαίνω από το ερώτημά σας είναι ότι ενώ έχετε υπογράψει το συμφωνητικό για τη διατροφή που καταθέσατε για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, ο σύζυγός σας, παρά την υπογραφή του συμφωνητικού δεν σας καταβάλει την συμφωνηθείσα διατροφή, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η απόφαση του συναινετικού διαζυγίου.

Στην περίπτωση αυτή και αν δεν έχετε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για επιδίκαση προσωρινής διατροφής, μπορείτε να καταθέσετε ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα προσωρινής διαταγής το οποίο εκδικάζεται εντός δύο ημερών περίπου, ώστε με την έκδοση της ως άνω απόφασης να έχετε προσωρινή απόφαση διατροφής, την οποία και θα μπορέσετε να εκτελέσετε εν συνεχεία κατά του πρώην συζύγου σας.

Πολλές φορές και για αποφυγή εξόδων η σύζυγος που δικαιούται διατροφή περιμένει την έκδοση του συναινετικού διαζυγίου, η οποία συνήθως δεν αργεί, και με την απόφαση αυτή (εφόσον έχουν συμφωνήσει διατροφή στο συμφωνητικό) προβαίνουν στην εκτέλεση της για να μπορέσουν να εισπράξουν τη διατροφή από τον πρώην σύζυγο. Εσείς βέβαια εφόσον είστε με νομική βοήθεια θα πρέπει να ελέγξετε κατά πόσον η νομική βοήθεια σας παρέχει και την οικονομική κάλυψή σας στα τυχόν ασφαλιστικά μέτρα.

Προφανώς θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δικηγόρο σας, ο οποίος και θα σας καθοδηγήσει για όλες τις περαιτέρω ενέργειές σας.

Αθανάσιος Κίκης & Συνεργάτες
Δικηγορικό Γραφείο
25ης Μαρτίου 39 – Ευκαρπία
Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 56429
Τηλ. 2310554154
Κιν. 6972507304
E-mail: atkikis@hotmail.com
Web: www.kikislaw.gr

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!