Ο πρώην σύζυγος ξαναπαντρεύτηκε αλλά τώρα βρίσκεται στα τελευταία του. Ποιός δικαιούται τη σύνταξή του;

0

Ερώτηση

«O πρώην σύζυγος έχει παντρεύτηκε πρίν 3 χρόνια μια αλλοδαπή, με διάφορα ηλικίας τριάντα ετών. Οι γιατροί λένε ότι είναι στα τελευταία του. Έχουμε ένα γιο 45 ετών χωρισμένος χωρίς περιουσία και ανάπηρο από εγκεφαλικό με[67]%αναπηρία. Αν συμβεί το μοιραίο ποιος δικαιούται την σύνταξη;»

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Σε κάθε περίπτωση δικαιούχοι της σύνταξης λόγω θανάτου είναι πάντοτε και η επιζούσα νόμιμη σύζυγος αλλά και τα παιδιά του ασφαλισμένου.

Ωστόσο, κάθε ασφαλιστικός οργανισμός θέτει τις δικές του προϋποθέσεις για την χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου του στους κληρονόμους αυτού. Δεδομένου, λοιπόν, ότι στο ερώτημά σας δεν διευκρινίζετε σε ποιον ασφαλιστικό φορέα ανήκει ο πρώην σύζυγός σας, θα σας αναφέρω ενδεικτικά ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτει ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας στην Ελλάδα, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για ασφαλισμένους που υπήχθησαν στην ασφάλισή του για πρώτη φορά πριν από την 01.01.1993:

Προκειμένου να δικαιούται μέρους της σύνταξης η επιζούσα σύζυγος θα πρέπει ο γάμος να έχει διαρκέσει τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια πριν από τον θάνατο και

Προκειμένου να δικαιούται μέρος της σύνταξης το ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνο, δηλ. το ανάπηρο τέκνο, θα πρέπει η αναπηρία αυτή να επήλθε πριν από την συμπλήρωση του 18ου έτους του.

Ως εκ τούτου, εφόσον ο πρώην σύζυγός σας ανήκει σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, θα ήταν σκόπιμο να απευθυνθείτε σε αυτόν για να πληροφορηθείτε τις αντίστοιχες προϋποθέσεις που θέτει για τις συντάξεις λόγω θανάτου.

Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!