Διαζύγιο: Ποιός «παίρνει» τους φίλους;

0

Πόσο ανακουφιστικό και εύκολο θα ήταν αν γνωρίζαμε, εκτός από το σπίτι και το αυτοκίνητο, ποιός «παίρνει» και τους φίλους μετά το διαζύγιο; Τουλάχιστον θα γνωρίζαμε σε ποιόν να βασιστούμε και σε ποιόν όχι! Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν γίνονται καθόλου έτσι. Δεν υπάρχει δικαστής ή γραπτή συμφωνία που να ορίζει με ποιόν θα κρατήσει κάποιος τη φιλία του και με ποιόν όχι. Οι φίλοι παίρνουν το μέρος του ενός ή του άλλου ή καμιά φορά δεν παίρνουν το μέρος κανενός και απλώς χάνονται στο πέρασμα του διαζυγίου.

Μετά από χρόνια εμπειρίας, έχω καταλήξει ότι:

-Οι φιλίες είναι πολύ σημαντικές…
-…αλλά οι περισσότερες χάνονται
-…και σπάνια αντέχουν να παραμείνουν στις ζωές μας.

Όταν πήρα διαζύγιο πρίν πολλά χρόνια, είχα εκπλαγεί με το ποιοι έμεναν στη ζωή μου και ποιοι εξαφανίζονταν. Οι φίλοι που περίμενα να με στηρίξουν, άρχιζαν να «εγκαταλείπουν». Δεν έγινε ξαφνικά, απλώς μια μέρα συνειδητοποίησα ότι είχαμε πολύ καιρό να μιλήσουμε, ότι οι ελάχιστες συζητήσεις μας ήταν λίγο άβολες και ότι εκείνοι δεν ήταν πια τα πρώτα άτομα που θα έτρεχα να μιλήσω και να κλάψω. Και μετά; Τίποτα. Καμιά επαφή για χρόνια. Δεν ήμασταν φίλοι πια.

Κι ενώ ζω μια χαρά με την απώλεια μερικών ανθρώπων, υπάρχει ένα άτομο που μου λείπει τρομερά και που άφησε ένα κενό μέσα μου. Ωστόσο στη ζωή μου παρέμεινε μία άλλη λατρεμένη φίλη που μου στάθηκε περισσότερο από ότι το άξιζα. Ένα σπάνιο διαμάντι που με έχει κάνει να αναρωτιέμαι, τι είδους φίλη είμαι εγώ.

Εάν το 50% των γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο και οι περισσότεροι φίλοι μου είναι παντρεμένοι, τότε οι πιθανότητες κλίνουν στο ότι και εγώ κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρω το μέρος κάποιου (εάν εσύ που με διαβάζεις τώρα ανήκεις στους φίλους μου, μην ανησυχείς, δεν μιλάω για σένα. Μιλάω για το υπόλοιπο 50% των φίλων μου…).

Μακάρι να υπήρχε ένας ακριβοδίκαιος και εύκολος τρόπος να «χωρίσεις» τις φιλίες μετά το διαζύγιο. Μία μέθοδος με την οποία θα συμφωνούσαν όλοι και θα ήταν ευτυχισμένοι. Κάτι οριστικό στο οποίο να μπορείς να βασιστείς. Αλλά δεν υπάρχει.

Όταν παίρνεις διαζύγιο, οι φιλίες αποτελούν παράπλευρες απώλειες σε έναν άβολο πόλεμο. Μερικές φορές ξέρεις αμέσως ποιος θα παραμείνει με ποιόν και μερικές άλλες απλώς εκπλήσσεσαι. Σπάνια τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και τακτοποιημένα. Υπάρχει πολλή ακαταστασία και πολλή λύπη. Κάτι σαν το διαζύγιο που μας έφερε σε αυτή τη θέση εξαρχής.

Περιμένουμε και τη δική σας εμπειρία με email, στο info@singleparent.gr
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.