fbpx

Πώς να καταλάβεις αν ο φίλος του παιδιού σου είναι κακή επιρροή

| 23 Οκτωβρίου 2018
ADVERTISEMENT

Ως γονείς θέλουμε και προσπαθούμε να προστατεύουμε τα παιδιά μας με κάθε κόστος. Τα μαθαίνουμε να είναι ευγενικά, αξιοπρεπή και κοινωνικά. Μερικές φορές όμως είναι πιο εύκολο να το λες, παρά να το κάνεις, ειδικά όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και αρχίζουν να κάνουν φίλους. Πώς μπορείς να καταλάβεις αν ο νέος φίλος του παιδιού σου είναι κακή επιρροή ή η απρεπής συμπεριφορά του παιδιού σου είναι απλά μία φάση;

Αν είσαι λίγο παρατηρητική θα δεις ότι υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια, σαν μικροί συναγερμοί, που θα σου δείξουν ότι ο φίλος του παιδιού σου δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Μετά την απόκτηση ενός νέου φίλου είναι καλό να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη συμπεριφορά του παιδιού μας και να έχουμε το νου μας για τυχόν αλλαγές. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι το πώς συμπεριφέρεται ο φίλος του παιδιού σου όταν έρχεται σπίτι σου και μιλάει μαζί σου. Αν δεις ότι το παιδί γενικά συμπεριφέρεται άσχημα, αντιμιλάει και έχει μία τάση να παραβαίνει τους κανόνες, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και το δικό σου παιδί. Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις που δεν φταίει το άλλο παιδί, αλλά το δικό σου. Είναι σύνηθες φαινόμενο όταν ένα παιδί κάνει νέους φίλους να δρα και να συμπεριφέρεται τελείως διαφορετικά στην προσπάθειά του να γίνει δημοφιλές και να έχει μεγαλύτερη ζήτηση στην παρέα. Ως εκ τούτου είναι πρόθυμο να κάνει τα πάντα για να πετύχει αυτό το στόχο.


ADVERTISEMENT

Όλα τα παιδιά περνούν δύσκολες φάσεις, είναι όμως πιο εύκολο να μπεις σε μπελάδες όταν έχεις ένα φίλο που σε παρασέρνει παρά μόνος σου. Οι παρακάτω ενδείξεις θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πότε ο φίλος του παιδιού σου είναι κακή επιρροή ή θετικό πρότυπο:

  1. Παραβαίνει τακτικά τους κανόνες

Όλα τα παιδιά κάποια στιγμή θα δοκιμάσουν τα όριά τους και θα αμφισβητήσουν τους κανόνες. Είναι όλα μέρος της ανάπτυξής τους. Ωστόσο είναι σημαντικό σύμφωνα με τους ειδικούς οι γονείς να μπορούν να αναγνωρίσουν τη διαφορά μεταξύ ενός παιδιού που δοκιμάζει τα όρια του και ενός παιδιού που αρνείται να ακολουθήσει τους κανόνες που ορίζεις.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις αν ο φίλος του παιδιού σου αδιαφορεί για τους κανόνες και παίρνει η μπάλα και το δικό σου το παιδί είναι να μιλήσεις με τους γονείς του για τη συμπεριφορά του όχι με τρόπο κριτικό, αλλά με διάθεση συμβουλευτική. Ίσως να μην γνωρίζουν πώς συμπεριφέρεται το παιδί τους εκτός σπιτιού και κατά συνέπεια θα εκτιμήσουν μία μαμά που έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον και τους προσέγγισε φιλικά.


ADVERTISEMENT

  1. Προσπαθεί με κάθε μέσο να γίνει δημοφιλές

Οι παιδοψυχολόγοι προειδοποιούν τους γονείς να έχουν το νου τους όταν το παιδί τους γίνει φίλος/η με ένα παιδί που είναι «κοινωνικά αναρριχητικό», έχει δηλαδή έντονη επιθυμία να είναι δημοφιλές και πρόθυμο να φτάσει στα άκρα για να το καταφέρει. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πίεση των συνομηλίκων τους κάνουν την πλειοψηφία των παιδιών επιθετικά προκειμένου να διατηρήσουν και γιατί όχι να ανεβάσουν την κοινωνική τους θέση.

  1. Ρίσκο

Η διάθεση για ρίσκο είναι μεταδοτική σε αυτές ηλικίες. Τα παιδιά όταν είναι μαζί είναι πιο πιθανό να παρασυρθούν το ένα από το άλλο. Η «ανταμοιβή», το «μπράβο» δηλαδή και ο θαυμασμός του φίλου τους είναι πολύ μεγάλο δέλεαρ. Το θέμα είναι το ένα παιδί να παρασύρει το άλλο στο καλό και όχι στο κακό. Όταν ένα παιδί αδυνατεί να κάνει σωστές επιλογές και να ελέγξει τις παρορμήσεις του, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και γρήγορα μάλιστα.

Σε αυτή τη φάση οι γονείς πρέπει να προσέξουν πολύ. Αν δεις το άλλο παιδί να φέρεται παρακινδυνευμένα και γενικά να παίρνει ρίσκα και να πιέζει και το δικό σου το παιδί να ακολουθήσει, επιβάλλεται να παρέμβεις.

  1. Αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σου

Το πρώτο και σημαντικότερο προειδοποιητικό σημάδι ότι ο φίλος του παιδιού σου είναι κακή επιρροή είναι όταν το παιδί σου αρχίσει να ενεργεί και να συμπεριφέρεται σαν κάποιος άλλος. Οι φίλοι μας είναι πολλές φορές ικανοί να ορίσουν τη συμπεριφορά και τις επιλογές μας γι’ αυτό μπορεί να δεις το παιδί σου να γίνεται προκλητικό, αγενές, αύθαδες και γενικά να έχει μία συμπεριφορά ασυνήθιστη για τα δεδομένα του.

Σε αυτή την περίπτωση οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μιλούν με τα παιδιά τους για το θέμα αυτό θέτοντας όρια και τονίζοντάς τους ότι η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη.

  1. Το παιδί σου δείχνει να φοβάται τον νέο του φίλο

Αν δεις ότι το παιδί σου νιώθει ταραχή, φόβο ή άγχος όταν βρίσκεται με το νέο του φίλο σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ίσως ο φίλος αυτός του ασκεί bullying ή το φοβερίζει. Αν το παιδί σου δείχνει να φοβάται να διαφωνήσει με το φίλο του και τον ακολουθεί παθητικά σε όλα, ενώ στην ουσία δεν θέλει, πρέπει και πάλι να παρέμβεις πριν γίνει κανένα κακό.

Ένας κακός φίλος είναι κάτι που διορθώνεται αρκεί εμείς οι γονείς να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα. Και μην ξεχνάτε: δεν κάνουμε ποτέ παρατήρηση σε ξένο παιδί. Μιλάμε απευθείας με τους γονείς του ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Πηγή: romper.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ