fbpx

Η γονεϊκή αποξένωση προκαλεί Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD)

| 4 Φεβρουαρίου 2019
ADVERTISEMENT

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας τι είναι το Σύνδρομο Γονεϊκής Αποξένωσης. Πρόκειται για μία μορφή ψυχολογικού εκβιασμού κατά την οποία ένας διαζευγμένος γονέας υποβαθμίζει και καταστρέφει τη σχέση των παιδιών του με τον άλλο τους γονέα. Συνήθως εμφανίζεται σε διαζύγια με έντονο παρασκήνιο και μακροχρόνια διεκδίκηση της επιμέλειας ωστόσο μπορεί να παρατηρηθεί και σε οικογένειες με κακές σχέσεις ανάμεσα στους γονείς.

Αυτή η καταστροφή του άλλοτε ισχυρού δεσμού μεταξύ των παιδιών και του γονέα είναι σαν ένας κανονικός «θάνατος» χωρίς τέλος για το παιδί και ως εκ τούτου μία καθημερινή υπενθύμιση ότι ο γονέας που κάποτε αγάπησε και εμπιστεύτηκε πλέον είναι κάποιος που πρέπει να μισεί και να κρατά σε απόσταση.


ADVERTISEMENT

Από την άλλη μεριά το PSTD είναι το λεγόμενο Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες κατά το οποίο ένα άτομο αναπτύσσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα μετά από ακραίο τραυματικό άγχος, το οποίο οδηγεί στην αίσθηση ότι το ίδιο το άτομο απειλείται. Σε μία άλλη του μορφή το Σύνδρομο Μετατραυματικού στρες κάνει το άτομο να νιώθει πως κινδυνεύει όπου και αν βρίσκεται και συχνά φοβάται να βγει ακόμα και έξω από το σπίτι του από φόβο μη συμβεί κάτι κακό στον ίδιο ή σε κάποιον άλλο. Ζει με το φόβο του «κακού» όχι μόνο για τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και για τους δικούς του ανθρώπους ή και ξένους. Συνήθως τα συμπτώματα του Συνδρόμου αυτού στα παιδιά είναι το άγχος, ο έντονος φόβος, η αδυναμία, ο τρόμος, η αποδιοργανωμένη συμπεριφορά ή ακόμα και μούδιασμα ή λιποθυμία σε πιο ακραίες περιπτώσεις. Η διαταραχή αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται κλινικά από ειδικούς άμεσα και συνήθως απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να θεραπευτεί πλήρως.

Όταν συμβεί ένα άσχημο γεγονός ή μία σειρά άσχημων γεγονότων στη ζωή ενός παιδιού, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητά του να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει το πρόβλημα. Το παιδί συχνά γίνεται παρανοϊκό ή φοβάται ακόμα και τη σκιά του. Παρουσιάζει κρίσεις πανικού, κλάμα χωρίς λόγο, αδυναμία να σκεφτεί καθαρά, θυμό, φόβο, μίσος, οργή, ανεξέλεγκτη μανία και επαναλαμβανόμενες σκέψεις ή όνειρα για το γεγονός, που το οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.

Σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε κατάθλιψη, σε ξεσπάσματα, ευερεθιστότητα, χρήση ουσιών (σε πιο μεγάλη ηλικία), αϋπνία ή υπερυπνία, εφιάλτες, αυξημένες αντιδράσεις, αδυναμία συγκέντρωσης και παραίτηση. Βασικά το παιδί αισθάνεται χαμένο, φοβισμένο και μόνο.


ADVERTISEMENT

Το Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες χωρίζεται σε τρεις τύπους:

  1. Σύνδρομο οξέος μετατραυματικού στρες που εμφανίζεται εντός των πρώτων 3 μηνών.
  2. Χρόνιο Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες που παρατηρείται από τους τρεις μήνες και μετά και
  3. Η καθυστερημένη εμφάνιση του Συνδρόμου Μετατραυματικού Στρες που εμφανίζεται 6 μήνες (ή και περισσότερο) μετά το γεγονός.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να πάσχει από το Σύνδρομο και να μην το γνωρίζει. Ίσως πάλι να είναι σε θέση να το ελέγχει τουλάχιστον στην αρχή στην πορεία όμως και όσο ο καιρός περνάει και οι σκέψεις ταλανίζουν το μυαλό, το Σύνδρομο θα «επιτεθεί» ακόμα πιο βίαια και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην κατάρρευση του ατόμου. Είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή διαταραχή που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα.

Πώς το Σύνδρομο Γονεϊκής Αποξένωσης προκαλεί Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες;

Το Σύνδρομο Γονεϊκής Αποξένωσης ή Αλλοτρίωσης είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε παιδιά τα οποία δεν επιθυμούν επαφή με κάποιον από τους δύο γονείς. Αυτό συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά χωρισμένων γονιών ή σε παιδιά των οποίων οι γονείς παραμένουν μαζί, αλλά με πολύ άσχημη σχέση μεταξύ τους. Πρόκειται για μία διαταραχή κατά την οποία ένα παιδί συστηματικά και αδικαιολόγητα μειώνει και προσβάλλει τον ένα του γονέα είτε αυτό συμβαίνει λόγω της πλύσης εγκεφάλου που το παιδί έχει υποστεί από τον άλλο του γονέα είτε ως αντίδραση του παιδιού στο επεισοδιακό διαζύγιο των γονιών του και στη διαμάχη τους για την επιμέλειά του.

Η Γονεϊκή αποξένωση είναι ένα σοβαρό ψυχολογικό τραύμα που επηρεάζει την ιερή σχέση μεταξύ ενός γονέα και του παιδιού του. Αν δεν αντιμετωπιστεί από την αρχή, θα οδηγήσει σε πολλαπλά προβλήματα του παιδιού καθώς η «ζημιά» μέρα με τη μέρα θα μεγαλώνει και παράλληλα θα καταστρέφει τις όποιες ελπίδες έχει το παιδί να αποκτήσει μία υγιή σχέση με το γονιό που τώρα μισεί.

Ο στοχοποιημένος γονέας λειτουργεί για τα παιδιά αυτά ως κυματοθραύστης των συναισθημάτων των φόβων τους. Είναι σαν ένα τούνελ χωρίς διέξοδο καθώς μαθαίνουν να μισούν κάποιον που αγαπούσαν πολύ μέχρι τώρα, παράλληλα όμως καταστρέφεται και η σχέση του παιδιού με το γονέα που το σπρώχνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Κάποιος μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι ο αποξενωμένος γονέας είναι αυτός που στην ουσία υποφέρει από Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες εξαιτίας της απώλειας της συζύγου, της επιμέλειας των παιδιών του, του σπιτιού του και γενικά του ελέγχου. Πλέον προσπαθεί να επιβιώσει και να βεβαιωθεί ότι τα παιδιά του των οποίων την επιμέλεια έχασε δεν τον έχουν εγκαταλείψει.

Το Σύνδρομο Γονεϊκής Αποξένωσης έχει πολλά συμπτώματα ανάμεσα στα οποία είναι:

  • Ανεξέλεγκτη οργή και θυμός
  • Συνεχής φόβος και αγωνία
  • Αδυναμία λογικής σκέψης
  • Αδυναμία ελέγχου των συναισθημάτων μας
  • Αποξένωση από τους γύρω μας
  • Κακές επιδόσεις στο σχολείο
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
  • Αποκλίνουσα συμπεριφορά στα παιδιά
  • Εφιάλτες
  • Κρίσεις πανικού
  • Υπερβολικές αντιδράσεις στα ερεθίσματα

Τα συμπτώματα φυσικά δεν είναι μόνο τα παραπάνω. Είναι ενδεικτικά και μας δείχνουν πόσο το Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες και το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης μοιάζουν. Αυτό αποδεικνύει ότι το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης είναι μία μορφή, ένα «παρακλάδι» μπορούμε να πούμε του Συνδρόμου Μετατραυματικού Στρες.

Αυτή και μόνο η διαπίστωση είναι αρκετή για να ανοίξει το δρόμο σε ένα εναλλακτικό είδος θεραπείας για τα παιδιά – θύματα της Γονικής Αποξένωσης.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ