fbpx

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν η μέρα σου: Ένας έξυπνος τρόπος να μάθεις στο παιδί πώς να αλλάζει τη συμπεριφορά του

| 31 Μαΐου 2019
ADVERTISEMENT

Το βράδυ όταν βάζεις το παιδί σου για ύπνο στο κρεβατάκι του άλλαξε το παραμυθάκι που του λες κάθε βράδυ και ξεκίνα μια διαφορετική ιστορία με τη φράση «Μία φορά και έναν καιρό» και στη συνέχεια αφηγήσου τη μέρα που περάσατε μαζί από το πρωί μέχρι τώρα. Π.χ. «Μία φορά και ένα καιρό η Φωτεινούλα ξύπνησε το πρωί, φώναξε τη μαμά της, την αγκάλιασε και τη φίλησε. Στη συνέχεια πήγαν μαζί στην κουζίνα, έφαγαν το πρωινό τους και ετοιμάστηκαν να πάνε στο σχολείο…».

Ίσως και να το έχεις ήδη κάνει με το παιδί σου. Πρόκειται για μία πολύ γλυκιά δραστηριότητα που μπορεί να σας κάνει να γελάσετε για κάτι που πριν από τρεις ώρες σας έκανε να τσακωθείτε. Όταν αφηγείσαι στο παιδί σου μία ιστορία για τη μέρα σας, κάθε μέρα, του δίνεις μία αίσθηση ολοκλήρωσης μετά από μία γεμάτη μέρα και σας επιτρέπει να έρθετε ακόμα πιο κοντά.


ADVERTISEMENT

Προσφέρει μία αίσθηση ηρεμίας, η οποία προκύπτει μέσα από την προβολή της ζωής σας ως ιστορία – με όλα τα επιτεύγματα, τα λάθη και τους θριάμβους. Όταν σκέφτομαι και μιλώ για τον εαυτό μου σε γ’ πρόσωπο με βοηθάει να ελέγχω καλύτερα τα συναισθήματά μου. Όταν αισθάνομαι απογοητευμένη ή απελπισμένη προσπαθώ να εστιάσω σε ένα γεγονός κάθε φορά. Δύσκολο, αλλά αποτελεσματικό. Γιατί να μη βοηθήσω και το παιδί μου να κάνει το ίδιο;

Μπορείς να πεις και εσύ την ίδια ιστορία στο παιδί σου ξεκινώντας ως εξής:

Μία φορά και ένα καιρό…


ADVERTISEMENT

… ο μικρός αδερφός του Φώτη χάλασε το παζλ που έφτιαχνε ο μεγάλος του αδελφός. Εκείνος θύμωσε πολύ αλλά κατέλαβε ότι τα μικρά παιδάκια ακόμα δεν καταλαβαίνουν και τώρα μαθαίνουν να είναι πιο προσεκτικά.

… η Σοφία ήταν αγχωμένη και φοβόταν να πει το ποίημα της μπροστά σε όλους αλλά έκανε πολλές πρόβες στο σπίτι μπροστά στους γονείς της, το έμαθε καλά και το είπε μία χαρά.

Πολύ σημαντικό είναι μέσα από τις αφηγήσεις σου να επαινείς το παιδί σου και να του περνάς το μήνυμα που θες να του περάσεις. Όταν αφηγείσαι τακτικά αυτές τις ιστορίες, το παιδί θα αρχίσει να βλέπει τον εαυτό του ως τον κεντρικό ήρωα αυτών των ιστοριών και θα ενεργεί ανάλογα. Καταστάσεις και γεγονότα που το δυσκόλεψαν, μέσα από τις αφηγήσεις σου θα τα δει με άλλο μάτι και με τον καιρό θα βελτιωθεί αλλάζοντας τέλος της ιστορίας.

Στο τέλος η αφήγηση σου θα αντικατασταθεί από τη δική του εσωτερική φωνή.

Πηγή: offspring.lifehacker.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ