fbpx

Κόρες του διαζυγίου: Μεγαλώνοντας κορίτσια με αυτοπεποίθηση μετά το χωρισμό

| 7 Οκτωβρίου 2020
ADVERTISEMENT

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το δεσμό πατέρα-κόρης, μητέρας-κόρης και την προσαρμογή των κοριτσιών στα νέα δεδομένα μετά από ένα διαζύγιο. Σήμερα θα μιλήσουμε για την ανάγκη ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης ενός κοριτσιού μετά το διαζύγιο κάτι που πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα και για τους δύο γονείς. 

Σε μία κοινωνία που τα κορίτσια βομβαρδίζονται με λανθασμένες πληροφορίες και ακατάλληλες εικόνες για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, οφείλουμε να μεγαλώνουμε κορίτσια με γενναίες δόσεις αυτοεκτίμησης.


ADVERTISEMENT

Η αυτοεκτίμηση ενός παιδιού βασίζεται κατά πολύ στο πώς βλέπει τον κόσμο αλλά και στις αξίες που έχει λάβει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αυτοεκτίμηση διαμορφώνεται από το πώς αισθάνεται ένα παιδί για τον εαυτό του και από το πως πιστεύει ότι το βλέπουν οι άλλοι. Η άποψη ενός κοριτσιού για τον εαυτό του επηρεάζει την αντίληψή του για το τι μπορεί να καταφέρει ατομικά αλλά και σε σχέση με τους συνομηλίκους του αλλά και για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα.

Λάβετε υπόψιν σας ότι τα παιδιά δεν αποκτούν αυτοεκτίμηση μία φορά και για πάντα. Είναι μία σταδιακή διαδικασία γιατί μπορεί να βλέπουν τον εαυτό τους θετικά σε κάποιο τομέα αλλά αρνητικά σε κάποιους άλλους. Κάποια κορίτσια μπορεί να αισθάνονται αυτοπεποίθηση για τις επιδόσεις τους στο σχολείο αλλά να νιώθουν ανασφάλεια στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους. Οι περισσότερες από τις 300 γυναίκες με τις οποίες μιλήσαμε ανέφεραν ότι είχαν αυτοπεποίθηση όσον αφορά στο σχολείο και την εργασία τους, αλλά καμία αυτοπεποίθηση στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Στην επιστημονική βιβλιογραφία γίνονται συχνά αναφορές ότι τα κορίτσια των διαζυγίων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν ψυχολογικά, κοινωνικά και ακαδημαϊκά προβλήματα σε σχέση με τα κορίτσια που έχουν μεγαλώσει σε παραδοσιακές οικογένειες. Σε σύγκριση με τα αγόρια, τα κορίτσια είναι πιο ευαίσθητα και επηρεάζονται περισσότερο από οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στην οικογένειά τους. Μία πρόσφατη βρετανική μελέτη ανέφερε ότι το ένα τέταρτο των κοριτσιών που ο μπαμπάς τους τα εγκατέλειψε πριν την ηλικία των 5 ετών πάσχουν από κατάθλιψη και ότι τα αγόρια αντιμετωπίζουν καλύτερα το χωρισμό των γονιών τους.


ADVERTISEMENT

Η έρευνά μας έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της έλλειψης πρόσβασης και στους δύο γονείς μετά το διαζύγιο περισσότερο για τα κορίτσια και όχι για τα αγόρια. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους γονείς πριν και μετά το διαζύγιο έχουν άμεση σχέση με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση των κοριτσιών αλλά όχι των αγοριών, ωστόσο είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν και άλλες παράμετροι. Λάβετε υπόψιν ότι η πρόσβαση και στους δύο γονείς, το χαμηλό επίπεδο συγκρούσεων στην οικογένεια και η στήριξη των γονέων μετά το διαζύγιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσει ένα κορίτσι χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ένας ίσως από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αύξησης της αυτοεκτίμησης είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα παιδί βλέπει τους γονείς του να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Σε γενικές γραμμές όταν δύο άτομα χωρίζουν, το κλίμα είναι εχθρικό για ένα μεγάλο διάστημα. Χωρίς ένα υγιές μοντέλο, ένα κορίτσι μπορεί να μην ξέρει πώς να δημιουργήσει μία σχέση βασισμένη στην καλοσύνη, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αγάπη. Άλλωστε οι σχέσεις μας και η αλληλεπίδραση με τους γύρω μας, μας βοηθούν να χτίσουμε την αυτοεκτίμησή μας.

Ένα διαζύγιο δημιουργεί προβλήματα σε όλα τα παιδιά, στα κορίτσια όμως θέτει μερικές προκλήσεις παραπάνω. Όταν διαλύεται η οικογένεια, το ίδιο διαλυμένο νιώθει και ένα κορίτσι μέσα του. Οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν ότι τα κορίτσια τείνουν να προσαρμόζονται καλύτερα από τα αγόρια αμέσως μετά το διαζύγιο, ωστόσο αρκετοί ειδικοί όπως η Judith Wallerstein αναφέρουν το «Σύνδρομο του Κοιμώμενου» (Sleeper Effect), μια καθυστερημένη αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα και έλλειψη εμπιστοσύνης κατά την εφηβεία και τα πρώτα ενήλικα χρόνια. Καθώς τα κορίτσια αυτά μεγαλώνουν και παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για τις σχέσεις τους μπορεί να αισθάνονται απαισιοδοξία και φόβο ότι οι σχέσεις αυτές δεν θα πετύχουν.

Ως γονέας είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι οι μελλοντικές σχέσεις θα είναι δύσκολες για την κόρη σου εάν δεν έχει το πρότυπο ενός υγιούς γάμου. Από την άλλη μεριά η E.M. Hetherington, κορυφαία ερευνήτρια σχετικά με τα διαζύγια που εξέτασε πάνω από 1.400 οικογένειες, οι οποίες διαλύθηκαν και ξαναφτιάχτηκαν με τη μορφή της μεικτής οικογένειας διαπίστωσε ότι ένας επιτυχημένος δεύτερος γάμος, η καλή και ισορροπημένη σχέση με τα παιδιά από τον πρώτο γάμο και η απουσία συγκρούσεων στο σπίτι μπορεί να εξουδετερώσει μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις του διαζυγίου. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να μοντελοποιήσουμε μία υγιή επικοινωνία και να ενισχύσουμε το δεσμό της κόρης και με τους δύο γονείς αλλά και με τους συντρόφους των γονέων εάν αυτοί ξαναπαντρευτούν.

Η καλή σχέση πατέρας και κόρης είναι βασικό στοιχείο για την αυτοεκτίμηση ενός κοριτσιού. Η σχέση μιας κόρης με τον πατέρα της μπορεί να τη βοηθήσει να εξελιχθεί έχοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να αγαπά και να αγαπιέται. Η συγγραφέας Meg Meeker έγραψε: “Είναι σημαντικό για κάθε καλό πατέρα να γνωρίζει τον αντίκτυπο του διαζυγίου στην κόρη του. Μόνο τότε μπορεί να τη βοηθήσει“. Στην τελική η σχέση μιας κόρης με τον πατέρα της είναι η πρώτη που τη μαθαίνει πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται από έναν άντρα.

Δεν είμαι όμως μόνο δουλειά του πατέρα θα βοηθήσει την κόρη του. Και οι μητέρες μπορούν να βοηθήσουν τις κόρες τους να δημιουργήσουν μία ξεχωριστή ταυτότητα και υγιή αυτοεκτίμηση. Αποδεχόμενες ότι οι κόρες σας είναι διαφορετικές από εσάς και έχουν τις δικές τους προσωπικότητες, ενδιαφέροντα και επιλογές θα σας βοηθήσει να αποστασιοποιηθείτε και να τις αφήσετε να μάθουν από τα δικά τους λάθη. Δεν μπορείτε να ζείτε τη ζωή που δεν ζήσατε μέσω των παιδιών σας ή να τα σώσετε από τον πόνο μιας σχέσης που δεν θα πάει καλά.

Παρακάτω θα βρεις 7 τρόπους για να βοηθήσεις την κόρη σου να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή της:

  1. Δημιούργησε ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε η κόρη σου να νιώθει άνετα να συζητήσει για το πώς αισθάνεται. Μην κάνεις το λάθος να κρίνεις αρνητικά τα συναισθήματα αυτά.
  2. Μην κακολογείς τον/την πρώην σύζυγο γιατί αυτό θα δυσκολέψει την κατάσταση, μόνο συγκρούσεις θα φέρει και θα μειώσει αντί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου.
  3. Ώθησε την κόρη σου να ασχοληθεί με ευχάριστες δραστηριότητες που θα την ενθαρρύνουν να χτίσει την αυτοεκτίμησή της. Επαίνεσέ τη για την προσπάθειά της και όχι για την απόδοσή της.
  4. Βοήθησε την κόρη σου να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η σχέση της με το μπαμπά της. Η επίδραση ενός πατέρα στην ψυχολογική ευημερία και την ταυτότητα της κόρης του είναι μεγάλη. Ένα κορίτσι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει μία γυναίκα με αυτοπεποίθηση όταν έχει μία καλή σχέση με τον πατέρα της.
  5. Μάθε τη να υπερασπίζεται και να διεκδικεί αυτό που θέλει και όχι να κάνει πράγματα για να ευχαριστεί τους άλλους. Μάθε τη να εκφράζει τις απόψεις της και να λαμβάνει σωστές αποφάσεις. Επίσης να την επαινείς για τις επιλογές της.
  6. Να σχολιάζεις θετικά την εμφάνιση, τα ταλέντα και τα δυνατά της σημεία. Βοήθησέ τη να αποδεχτεί τον εαυτό της χωρίς να εστιάζεις υπερβολικά στο βάρος, τη διατροφή ή την εμφάνισή της.
  7. Μην αφήνεις την πικρία, τη θλίψη ή το θυμό που νιώθεις για το διαζύγιό σου να βλάψει με οποιοδήποτε τρόπο το μέλλον της κόρης σου. Οποιαδήποτε αρνητική άποψη έχεις για τις σχέσεις κράτησέ τη για τον εαυτό σου και φρόντισε να μην τη μεταδώσεις και σε εκείνη.

Η επιθυμία ενός κοριτσιού να είναι κοντά και με τους δύο του γονείς μετά το διαζύγιο είναι έντονη και μπορεί να επηρεάζει την άποψη που έχει για τον εαυτό του. Τα κορίτσια γενικά λαχταρούν τη σταθερότητα και την αρμονία στο σπίτι τους και μπορεί να αισθάνονται ότι το διαζύγιο των γονιών τους οφείλεται σε κάποιο πιθανό δικό τους λάθος. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να υπάρχει υγιής επικοινωνία και να ενισχύουμε το δεσμό της κόρης και με τους δυο της γονείς. Η επιρροή που έχετε πάνω στα παιδιά σας είναι τεράστια. Βοηθήστε τις κόρες σας να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση με αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ