fbpx

Το κόλπο του Μπάτμαν: Η μέθοδος που διδάσκει το παιδί να είναι υπομονετικό και να μην τα παρατά (βίντεο)

| 24 Αυγούστου 2018
ADVERTISEMENT

Είναι δύσκολο να μάθεις σε ένα παιδί τις έννοιες «υπομονή» και «επιμονή». Η τεχνολογία με τους ρυθμούς που «καλπάζει» επιτρέπει πλέον την άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών και των αναγκών μας και οι ψηφιακές συσκευές μας προσφέρουν μία εύκολη διαφυγή όταν τα πράγματα δυσκολέψουν.

Τα παιδιά δείχνουν λιγότερη υπομονή από ποτέ, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν, όπως θέλουν. Τουλάχιστον υπάρχουν και καλά νέα. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους αυτές οι δύο τόσο σημαντικές έννοιες (υπομονή και επιμονή) μπορούν να διδαχθούν στο παιδί, χάρις στο λεγόμενο «Batman effect» ή αλλιώς το «Πείραμα του Μπάτμαν», το οποίο είναι ένας διασκεδαστικός και απλός τρόπος για να δείξεις σε ένα παιδί ότι μπορεί να καταφέρει περισσότερα απ’ ότι νομίζει.

Είναι πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο είτε είναι ενήλικας είτε παιδί να έχει υπομονή και να μπορεί να φέρει εις πέρας κάτι βαρετό. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με υπομονή τα καταφέρνουν καλύτερα σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής τους.


ADVERTISEMENT

Μία μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Leadership & Organizational Studies» αποκάλυψε ότι τα άτομα που ξεπερνάνε δύσκολες καταστάσεις με τη βοήθεια της επιμονής τους, έχουν υψηλότερη νοημοσύνη και καλύτερη απόδοση σχολικά, ακαδημαϊκά και επαγγελματικά.

Χωρίς επιμονή ένα παιδί θα μεγαλώσει και θα γίνει ένας ενήλικας που θα «κολλήσει» και θα τα χάσει μπροστά σε οποιαδήποτε πρόκληση. Αυτό ισοδυναμεί με παραίτηση από την εργασία του ή ακόμα και με ένα διαζύγιο όταν παρουσιαστούν δυσκολίες στην επικοινωνία.

Και τώρα θα μου πείτε πού κολλάει ο Μπάτμαν σε όλο αυτό; Λέγοντας στο παιδί σου να προσποιηθεί ότι είναι ο Μπάτμαν ή η Ντόρα, η Εξερευνήτρια ή ο Μπομπ ο Μάστορας ή οποιοσδήποτε άλλος χαρακτήρας, το μαθαίνεις να είναι πιο επίμονο σύμφωνα με μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Child Development».


ADVERTISEMENT

Οι ερευνητές εφάρμοσαν το πείραμα αυτό σε παιδιά ηλικίας 4 και 6 ετών. Ξεκίνησαν αναθέτοντάς τους μία βαρετή δουλειά στον υπολογιστή.

Οι ψυχολόγοι ζήτησαν από τα παιδιά να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και μάλιστα τα προειδοποίησαν ότι η δουλειά που τους έχει ανατεθεί είναι βαρετή. Επίσης είπαν στα παιδιά ότι όποτε ήθελαν μπορούσαν να ασχοληθούν στον υπολογιστή με κάτι πιο διασκεδαστικό όταν ήθελαν να κάνουν ένα διάλειμμα.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

Ομάδα πρώτη: Οι ψυχολόγοι ζήτησαν απ’ τα παιδιά να σταματούν αυτό που κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να ρωτούν τους εαυτούς τους «Εργάζομαι τόσο σκληρά όσο πρέπει;».

Ομάδα δεύτερη: Οι ψυχολόγοι ζήτησαν από τα παιδιά να μιλούν στον εαυτό τους σε τρίτο πρόσωπο ρωτώντας « Εργάζεται σκληρά ο τάδε;».

Ομάδα τρίτη: Οι ψυχολόγοι ζήτησαν από τα παιδιά να προσποιηθούν ότι είναι κάποιος από τους αγαπημένους τους ήρωες της τηλεόρασης, όπως ο Μπάτμαν. Τους δόθηκε μία μπέρτα για να θυμούνται ότι πρέπει να ενεργούν, όπως αυτός ο χαρακτήρας . Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ρωτούν τους εαυτούς τους καθ’ όλη τη διάρκεια του project αν εργαζόντουσαν τόσο σκληρά όσο ο Μπάτμαν.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: τα παιδιά της πρώτης ομάδας έκαναν τα περισσότερα διαλείμματα και άργησαν να ολοκληρώσουν την εργασία που τους είχε ανατεθεί. Τα παιδιά της δεύτερης ομάδας τα πήγαν λίγο καλύτερα, πιθανότατα λόγω του ότι αναφέρονταν στον εαυτό τους στο τρίτο πρόσωπο μπόρεσαν έτσι να κρατήσουν κάποια απόσταση από τα συναισθήματά τους. Η τρίτη ομάδα είχε τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι παιδοψυχολόγοι υποψιάζονται ότι τα χαρακτηριστικά ενός ήρωα, τους έδωσαν την πεποίθηση ότι μπορούν να τα καταφέρουν, όπως εκείνος.

Στην ερώτηση αν μπορείς να κάνεις το ίδιο κόλπο με το παιδί σου στο σπίτι, η απάντηση είναι απλή. Ναι. Είτε θέλεις το παιδί σου να καθαρίσει το δωμάτιό του, είτε προσπαθείς να το πείσεις να τελειώσει τα μαθήματα του για την επόμενη ημέρα, το κόλπο με τον Μπάτμαν θα φέρει το αποτέλεσμα που θες.

Δεν είναι απαραίτητο να γίνει με τον Μπάτμαν φυσικά. Το παιδί σου ενδεχομένως να αγαπάει περισσότερο κάποιον άλλο ήρωα, όπως για παράδειγμα τη Μπάρμπι ή τον Ροζ Πάνθηρα. Μπορείς να του πεις «Σκέψου ότι είσαι ο Μπαγκς Μπάνι και κάνε αυτό που θα έκανε και εκείνος». Επίσης μπορείς στο ενδιάμεσο να το ρωτάς «Πώς τα πάει ο Μπαγκς Μπάνι;». Θα διαπιστώσεις ότι αποδίδει πολύ καλύτερα από το συνηθισμένο.

Κάθε φορά που το παιδί σου θα τα καταφέρνει καθώς μιμείται τον αγαπημένο του ήρωα, θα νιώθει όλο και μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό του συνεπώς θα είναι σε θέση και τώρα και μελλοντικά να φέρνει εις πέρας δύσκολα καθήκοντα. Όσο πιο σίγουρο γίνει για τον εαυτό του, τόσο περισσότερες προκλήσεις θα αντιμετωπίσει με επιτυχία στο μέλλον.

Πηγή: inc.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ