fbpx

Γιατί πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τη βιομηχανία του πορνό

| 2 Ιουλίου 2021
ADVERTISEMENT

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι το πορνό από ταινίες, περιοδικά, το διαδίκτυο, ακόμα και μέσα από έργα της λογοτεχνίας. Το πορνό είναι παντού, τόσο πολύ που συχνά μιλάμε γι’ αυτό απροκάλυπτα και άνετα λες και σχολιάζουμε τον καιρό της επόμενης μέρας.

Εκεί που αποφεύγουμε να μιλήσουμε για το πορνό είναι με τα παιδιά μας και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Ξέρετε γιατί; 


ADVERTISEMENT

Α) Γιατί μεγαλώνοντας θα εκτεθούν στο πορνό. Μία μελέτη του 2005 διαπίστωσε ότι πάνω από το 90% των αγοριών και σχεδόν τα 2/3 των κοριτσιών είδαν ταινία πορνό στο διαδίκτυο πριν ενηλικιωθούν. 

Β) Επειδή τα παιδιά μας θα ακούσουν για το πορνό από φίλους και συνομηλίκους. 

Γ) Επειδή ορισμένα παιδιά θα εμπλακούν σε κάτι τέτοιο εκούσια ή ακούσια. Το πορνό υπάρχει παντού στα μηνύματα, στις συζητήσεις που κάνουν μεταξύ τους, στην κοινωνία γενικότερα γι’ αυτό και τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τι βλέπουν, τι ακούν και να κατανοήσουν βασικές έννοιες όπως είναι η συγκατάθεση.


ADVERTISEMENT

«Μία κουβέντα σχετικά με το πορνό είναι απαραίτητο να κάνετε με τα παιδιά σας επειδή η σεξουαλική υγεία και η ασφάλειά τους πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητά σας ανεξάρτητα από την άποψη που έχετε για το πορνό ή αν αισθάνεστε άνετα ή όχι να το συζητήσετε», σύμφωνα με τον Dainis Graveris, ψυχολόγο- σεξολόγο. «Τα παιδιά σήμερα έχουν πανεύκολη πρόσβαση σε σεξουαλικά βίντεο και εικόνες στο διαδίκτυο και όταν νιώθουν σύγχυση ή έρχονται σε επαφή με ένα δυνητικά επικίνδυνο περιεχόμενο τότε είναι σημαντικό να νιώθουν ασφαλή, ότι κάποιος είναι κοντά τους και μπορούν να τον εμπιστευτούν. Και εσείς όμως σαν γονείς θέλετε να ξέρουν τα παιδιά σας τι είναι πορνό και τι όχι».

«Τα περισσότερα παιδιά και οι έφηβοι έρχονται σε επαφή με την πορνογραφία είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος. Η περιέργεια σχετικά με το σεξ και τη σεξουαλικότητα είναι αναπτυξιακά κάτι το πολύ φυσιολογικό, το πορνό όμως δεν είναι (ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο το σεξ απεικονίζεται στο πορνό δεν είναι λογικός ή φυσικός)», είπε η Elizabeth Jeglic, κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια στο κολλέγιο John Jay.

«Αυτό που βλέπετε στην πορνογραφία δεν είναι ρεαλιστικό. Ο μέσος όρος που χρειάζεται ένας άντρας για να έρθει σε οργασμό μετά τη διείσδυση είναι πέντε λεπτά ενώ στο πορνό οι άντρες συνήθως αντέχουν πολύ περισσότερο», λέει ο Indigo Stray Conger, πιστοποιημένος σεξοθεραπευτής και σεξουαλικός εκπαιδευτής. «Οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές στην πορνογραφία συμπεριλαμβανομένου του άσεμνου και ταπεινωτικού λεξιλογίου και των ήχων που παράγουν οι πρωταγωνιστές».

Η πορνοβιομηχανία στο σύνολό της αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα: πολλά βίντεο είναι βίαια ή ιδιαίτερα παραστατικά και υποτιμούν τη γυναίκα. Σε ανάλυση που έγινε το 2020 βασισμένη σε βιντεάκια από το PornHub και το Xvideo διαπιστώθηκε ότι το 45% και το 35% αντίστοιχα περιείχε επιθετικότητα σχεδόν αποκλειστικά απευθυνόμενη στις γυναίκες. Με λίγα λόγια το πορνό είναι μισογυνιστικό και υποτιμά τις γυναίκες.

«Το πορνό δεν είναι πραγματικότητα. Οι σκηνές προέρχονται από υπερβολικές φαντασιώσεις που βασίζονται στην ψυχαγωγία και δεν αντικατοπτρίζουν τους πραγματικούς ανθρώπους και τις εμπειρίες τους στην πραγματική ζωή. Η πλειονότητα των εταιρειών ψυχαγωγίας ενηλίκων δημιουργούν περιεχόμενο που πουλάει και τους αποφέρει πολλά χρήματα. Δεν τους νοιάζει αν βρίσκονται εντός των ασφαλών πρακτικών και της σεξουαλικής πραγματικότητας των περισσότερων ανθρώπων».

Φυσικά η παρακολούθηση πορνό είναι κάτι το φυσιολογικό. Εκατομμύρια άντρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο αφιερώνουν πολλές ώρες μέσα στο χρόνο σε αυτό το είδος ψυχαγωγίας αλλά αυτό γίνεται με γνώση και επίγνωση αν και γνωρίζουμε ότι αυτό που βλέπουμε στην οθόνη είναι υπερβολικό και ψευδές και μόνο για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αυτό όμως τα παιδιά δεν το γνωρίζουν. Πολλοί νεαροί ενήλικες χρησιμοποιούν το πορνό ως πυξίδα για τη δική τους σεξουαλική ζωή και αυτό δεν είναι μόνο επικίνδυνο αλλά τα προετοιμάζει και για την αποτυχία και τις ανθυγιεινές σχέσεις.

«Ακόμα και το πορνό χρειάζεται την επιμόρφωσή του όσο ανόητο και αν ακούγεται. Όπως ενημερωνόμαστε σε τόσους άλλους τομείς της καθημερινότητας, έτσι πρέπει και ένα παιδί να ενημερώνεται πάνω στο πορνό. Μόνο έτσι θα μειωθεί ο κίνδυνος και θα τους δώσουμε παραπάνω ελευθερία στην εμπειρία τους», σύμφωνα με την Peggy Orenstein, συγγραφέα του βιβλίου “Boys & Sex: Young Men on Hookups, Love, Porn, Consent and Navigating the New Masculinity“ και “Girls & Sex: Navigating the Complicated New Landscape”.

Αν το παιδί λάβει σωστή παιδεία σχετικά με την πορνογραφία θα γίνει πιο προσεκτικό στη ζωή του και θα κατανοήσει καλύτερα τη σεξουαλικότητα και όλες τις έννοιες που έχουν σχέση με αυτή. Θα το βοηθήσει επίσης να κατανοήσει τα σεξουαλικά υπονοούμενα, στα οποία αναπόφευκτα θα εκτεθεί. Είτε μας αρέσει είτε όχι τα παιδιά μας θα εκτεθούν σε άσεμνο περιεχόμενο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Το να μιλάς σε ένα παιδί για το σεξ ή το πορνό δεν είναι άνετο. Προκαλεί νευρικότητα και άγχος και η σκέψη και μόνο ότι πρέπει να μιλήσεις στο παιδί σου για κάτι τέτοιο μπορεί να σε αρρωστήσει όμως η ενημέρωση δεν είναι μόνο σημαντική αλλά και απαραίτητη για γονείς και παιδιά.

Πηγή: scarymommy.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ