fbpx

Γιατί με άφησε ο πατέρας μου, δεν με αγαπάει πια; Αυτοί είναι οι λόγοι

| 3 Αυγούστου 2021
ADVERTISEMENT

Εάν ο πατέρας σου δεν είναι παρών στη ζωή σου, αναμφίβολα ρωτάς και ξαναρωτάς μέσα σου: Γιατί με άφησε; Δεν με αγαπάει πια;

Ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο σε εγκατέλειψε, ο πόνος που αισθάνεσαι είναι έντονος και πραγματικός. Το κενό που άφησε η απουσία του στη ζωή σου είναι πολύ μεγάλο για να μπορέσει να ξαναγεμίσει. Αναρωτιέσαι γιατί επέλεξε να φύγει και απάντηση δεν μπορείς να βρεις.


ADVERTISEMENT

Πώς προχωράς μετά από κάτι τέτοιο; Πώς επουλώνεις τις πληγές σου μετά από μία τέτοια απώλεια;

Ας ξεκινήσουμε ρίχνοντας μία ματιά σε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους οι μπαμπάδες επιλέγουν να φύγουν και τη σημασία του ρόλου τους στη ζωή ενός παιδιού.

Δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για το γιατί ορισμένοι μπαμπάδες επιλέγουν να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και οι λόγοι που οι μπαμπάδες φεύγουν είναι πολυάριθμοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι δεν το κάνουν για να βλάψουν τα παιδιά τους αντ’ αυτού πιστεύουν ότι έτσι προστατεύουν τα παιδιά τους από τον εαυτό τους.


ADVERTISEMENT

Όποιος και αν είναι ο λόγος που ο πατέρας σου σε εγκατέλειψε να θυμάσαι το εξής: δεν ευθύνεσαι εσύ. Δεν τον οδήγησες εσύ να πάρει αυτήν την απόφαση. Δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσες να κάνεις για να σε αγαπήσει περισσότερο ούτε έκανες κάτι που τον έκανε να σε αγαπήσει λιγότερο. Δεν είσαι εσύ υπεύθυνος/ υπεύθυνη για τις ενέργειές του.

Στην επιστολή προς Ρωμαίους 3:23 αναφέρεται το εξής: «Για όλους όσους έχουν αμαρτήσει και δεν έχουν τη δόξα Του Θεού». Κανένας άνθρωπος άρα κανένας πατέρας δεν είναι τέλειος. Πολλοί έχουν βαθιά ριζωμένους φόβους που μπορούν να τους κάνουν να πάρουν κακές αποφάσεις όσον αφορά στις οικογένειές τους.

Οι παρακάτω είναι μερικοί γενικοί λόγοι που πολλοί μπαμπάδες επιλέγουν να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους.

  1. Παλιά τραύματα

Πολλοί μπαμπάδες που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους έχουν βιώσει πολλά προβλήματα και ψυχολογικά τραύματα στη ζωή τους. Ένας πατέρας μπορεί να μεγάλωσε χωρίς το δικό του πατέρα. Αν ο μπαμπάς του τον εγκατέλειψε τότε ξέρει πολύ καλά τον πόνο και το κενό που άφησε πίσω του αυτή η απώλεια. Μπορεί να μην υπήρξε κάποιο άλλο άτομο στη ζωή του για να του διδάξει πώς είναι να είσαι καλός πατέρας. Ίσως βίωσε την κακοποίηση, ψυχολογική και σωματική, στην παιδική του ηλικία και φοβάται ότι θα βλάψει το παιδί του με τον ίδιο τρόπο. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση ενός πατέρα να αποχωρήσει και να αφήσει πίσω του το παιδί του.

2. Ο φόβος

Κάθε άνθρωπος φοβάται και αγχώνεται όταν μαθαίνει ότι θα αποκτήσει παιδί ωστόσο για μερικούς ο φόβος αυτός μπορεί να είναι συντριπτικός. Ο φόβος από μόνος του είναι συχνά περίπλοκος και απρόβλεπτος και κάνει τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα που νομίζουν ότι δεν θα έκαναν ποτέ. Μπορεί να διαστρεβλώσει τη σκέψη μας ώστε να πιστεύουμε ότι πράττουμε σωστά ενώ δεν πράττουμε.

Οι μπαμπάδες που πάλεψαν με το θυμό ή έχουν κακοποιηθεί στο παρελθόν μπορεί να φοβούνται ότι θα κακοποιήσουν ή θα τραυματίσουν το παιδί τους με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να σκέφτονται: «Θα βλάψω το παιδί μου όπως ακριβώς με έβλαψε ο πατέρας μου». Ίσως πάλι να φοβούνται ότι θα απογοητεύσουν τα παιδιά τους και ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κόσμου. Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να οδηγήσει τους μπαμπάδες στο να φύγουν επειδή πιστεύουν λανθασμένα ότι έτσι προστατεύουν τα παιδιά τους.

3. Τεταμένες σχέσεις

Πολλοί γάμοι τελειώνουν κάθε χρόνο με διαζύγιο. Σύμφωνα με πολλές μελέτες εκτιμάται ότι οι μισοί από όλους τους γάμους θα καταλήξουν κάποια στιγμή σε διαζύγιο. Το διαζύγιο έχει τεράστια επίδραση στα παιδιά. Τα παιδιά των γονέων που δεν είναι παντρεμένοι μπορούν επίσης να επηρεαστούν σημαντικά εάν οι γονείς τους αποφασίσουν να τερματίσουν τη σχέση.

Μερικές φορές αυτοί οι γάμοι και αυτές οι σχέσεις τελειώνουν φιλικά αλλά συχνά προκύπτουν εντάσεις και τσακωμοί και ένας πατέρας μπορεί να αφήσει το παιδί του και να φύγει σε μία προσπάθεια να μειώσει τις εντάσεις στο σπίτι. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται περιστατικά κακοποίησης, τα οποία επηρεάζουν το αποτέλεσμα των αποφάσεων επιμέλειας. Ένα δικαστήριο για την επιμέλεια ενός παιδιού μπορεί να αποφασίσει την οριστική διακοπή των επαφών ενός παιδιού με τον πατέρα του. Πολλές φορές οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των γονέων και η μη διάθεση συμβιβασμού έχουν κόστος και συνέπειες στα παιδιά.

4. Ασφάλεια

Υπάρχουν φορές που ένας πατέρας αφήνει το παιδί του για λόγους ασφαλείας. Εάν ο πατέρας πάσχει από κάποια ψυχική νόσο για παράδειγμα μπορεί να μην είναι σε θέση να φροντίσει σωστά το παιδί του. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μπαμπάδες με ψυχική ασθένεια εξακολουθούν να υπάρχουν στη ζωή του παιδιού τους αλλά μπορεί να είναι μη διαθέσιμοι συναισθηματικά.

Εάν ένας πατέρας αντιμετωπίζει κάποιον εθισμό μπορεί να δημιουργήσει ένα μη ασφαλές περιβάλλον για το παιδί του γι’ αυτό και επιλέγει να φύγει για να προστατέψει το παιδί του από τις πράξεις του. Όταν ο εθισμός είναι σοβαρός μπορεί το δικαστήριο επίσης να διατάξει την απομάκρυνση του από την οικογένεια. Η απουσία του πατέρα που παλεύει με εθισμούς μπορεί να είναι κρίσιμη για την ασφάλεια του παιδιού αλλά εξακολουθεί να αφήνει ένα βαθύ πόνο και ένα τεράστιο κενό.

5. Ιδιοτέλεια

Μερικές φορές οι μπαμπάδες επιλέγουν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους αντί για τις ανάγκες των παιδιών τους. Μπορεί να μην ήθελαν παιδιά σε αυτό το σημείο της ζωής τους ή δεν ήταν προετοιμασμένοι για μία απρόσμενη εγκυμοσύνη. Μερικές φορές οι μπαμπάδες επιλέγουν τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ από την οικογένειά τους ή να αφήσουν τα παιδιά και τη γυναίκα τους για μία άλλη σχέση ή ακόμα και να φύγουν για να κυνηγήσουν τα όνειρα και τις επιθυμίες τους αντί να μείνουν κοντά στις οικογένειές τους.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που ένας πατέρας αφήνει την οικογένειά του, τα παιδιά τραυματίζονται ψυχολογικά. Οι απόντες μπαμπάδες δεν ήταν μέρος του αρχικού σχεδίου του Θεού για την κάθε οικογένεια. Ο Θεός ήθελε οι μπαμπάδες να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη ζωή των παιδιών τους. Δημιούργησε ένα χώρο στην καρδιά του κάθε παιδιού που μπορεί να γεμίσει μόνο ο μπαμπάς του αλλά πώς η παρουσία ή η απουσία ενός πατέρα επηρεάζει τη ζωή ενός παιδιού;

Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά χρειάζονται τους μπαμπάδες τους να είναι παρόντες:

Η παρουσία ενός πατέρα στη ζωή ενός γιου ή μιας κόρης είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αίσθηση της αξίας του και στην ανάπτυξη του ως άτομο. Τα παιδιά μπορούν να πάρουν το πρότυπο αυτό από άλλα άτομα όπως υποκατάστατα μέλη της οικογένειας ή άλλα πρότυπα αλλά η ιδανική και πρώτη πηγή είναι ο μπαμπάς τους.

Ο αντίκτυπος ενός πατέρα είναι διαφορετικός στη ζωή ενός γιου απ’ ότι στη ζωή μιας κόρης αλλά η επιρροή του είναι εξίσου σημαντική. Οι μπαμπάδες γεμίζουν ένα χώρο στην καρδιά του κάθε παιδιού που απλά δεν μπορεί να γεμίσει μία μητέρα ανεξάρτητα από το πόσο υπέροχη είναι σαν γονέας.

Οι γιοι χρειάζονται ένα πατέρα στη ζωή τους για να τους διδάξει πώς να γίνουν από αγόρια άντρες. Έχοντας ένα πατέρα στη ζωή τους θα τους διδάξει ακεραιότητα, χαρακτήρα, την έννοια της τιμής και θα τους μάθει να γίνουν δυνατοί άντρες και μπαμπάδες στο μέλλον.

Οι κόρες χρειάζονται επίσης τους μπαμπάδες τους να είναι παρόντες στη ζωή τους. Χρειάζονται ένα πατέρα που θα τους μάθει την καλοσύνη, την αγάπη και την εμπιστοσύνη. Μπορούν όλα αυτά δυνητικά να τα βρουν και σε άλλους αλλά η ιδανική πηγή είναι ο μπαμπάς τους. Η παρατήρηση αυτών των χαρακτηριστικών θα τις βοηθήσει να επιλέξουν ένα καλό σύζυγο που θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Εάν οι κόρες δεν έχουν το καλό αυτό παράδειγμα στις ζωές τους είναι πιθανό να μπλέξουν με τοξικούς άντρες που δεν θα τις αντιμετωπίσουν όπως τους αξίζει. Οι κόρες χρειάζονται μπαμπάδες που θα τους δείξουν πώς είναι να σε αγαπούν, να σε λατρεύουν και να είσαι πολύτιμη. Χρειάζομαι την επιβεβαίωση του πατέρα τους. Μπορεί ένας πατέρας να μη λέει πολλά λόγια, όταν όμως μιλάει αυτά τα λίγα που θα πει οι κόρες θα τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους και θα κρατήσουν τα λόγια του στην καρδιά τους.

Οι επιπτώσεις των απόντων μπαμπάδων στα παιδιά 

Η απουσία ενός πατέρα δημιουργεί ένα κενό στη ζωή του παιδιού.Ωστόσο, το να ζεις χωρίς το βιολογικό σου πατέρα δεν είναι κάτι που σε καταδικάζει σε μία ζωή γεμάτη πόνο και αγώνες, ωστόσο είναι αλήθεια ότι στατιστικά τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα συμπεριφοράς καθώς προσπαθούν να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους ο μπαμπάς τους έφυγε. Μπορεί να αναζητήσουν την προσοχή και την αποδοχή με λάθος τρόπους και το βαρύ φορτίο του θυμού μπορεί να τα επηρεάσει καθώς εξελίσσονται, ακόμα και στα ενήλικα χρόνια τους.

Πηγή: focusonthefamily.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ