fbpx

“Έλα μωρέ και να του κλείσω το ίντερνετ, θα μπει από του φίλου του” και άλλες δικαιολογίες

| 19 Δεκεμβρίου 2018
ADVERTISEMENT

Τόσα χρόνια στην «καριέρα» μου ως μαμά, έχω δώσει σε πολλούς γονείς συμβουλές και οδηγίες. Κάποιες φορές υπήρξα ελαστική, κάποιες πολύ αυστηρή. Ζητώ συγγνώμη, αλλά πρόθεσή μου ήταν μόνο να βοηθήσω.

Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάτι που με απασχολεί πολύ τον τελευταίο καιρό: ψάχνω τρόπο να πείσω τους γονείς να προσέχουν-ελέγχουν τα παιδιά τους όσο αυτά «σερφάρουν» στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γι’ αυτό ακούστε με προσεκτικά.


ADVERTISEMENT

Το μόνο πράγμα που οι γονείς πρέπει να κάνουν είναι να ασχοληθούν επιτέλους λίγο παραπάνω με τα παιδιά τους. Απογοητεύομαι όταν βλέπω τις συνέπειες αυτής της τόσο καταστροφικής online συμπεριφοράς των παιδιών και λυπάμαι γιατί αυτές οι τόσο τρομερές συνέπειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι γονείς είχαν ασχοληθεί έστω και στο ελάχιστο.

Βλέπετε οι σημερινοί γονείς έχουν πέσει σε πολλές παγίδες όσον αφορά την online δραστηριότητα των παιδιών τους. Μερικές από αυτές τις παγίδες είναι:

  • «Όλα τα παιδιά σήμερα έχουν λογαριασμό στο facebook και στο Twitter και όλα καλά. Γιατί όχι και το παιδί μου;»

  • «Το παιδί μου είναι πολύ έξυπνο για να πέσει θύμα του κάθε ανώμαλου».

  • «Έλα μωρέ και να του κλείσω το ίντερνετ τι έγινε; Θα μπει από το smartphone του φίλου του στο σχολείο. Αν θέλει αυτός μια χαρά βρίσκει».

  • «Αλίμονο αν διάβαζα το κάθε μήνυμα που στέλνει. Δεν έχω χρόνο για τέτοια».

Έστω και ένα από αυτά να έχεις πει μία φορά στη ζωή σου, σημαίνει ότι ίσως να υπάρχει πρόβλημα και δεν κάνεις τίποτα για να βοηθήσεις το παιδί σου. Πρέπει άμεσα να αλλάξεις νοοτροπία. Είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την ψυχική, συναισθηματική, σεξουαλική και συνολική σωματική υγεία του παιδιού σου.

Το δεύτερο καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να του μιλήσεις ανοιχτά για τα πάντα χωρίς ντροπές και δισταγμό. Είμαι μαμά ενός 14χρονου αγοριού, που δεν μου έχει πει ποτέ ψέματα και δεν παραβαίνει τους κανόνες στο σπίτι και έξω. Αυτό πιστεύετε ότι τον κάνει λιγότερο επιρρεπή στον αυτοτραυματισμό, την αυτοκτονία, τη χρήση ναρκωτικών, το αλκοόλ, στον εθισμό στα πορνό, στις ανθυγιεινές σχέσεις, στις επικίνδυνες φιλίες ή την αποπλάνηση από έναν ξένο; ΟΧΙ.


ADVERTISEMENT

Όσο αμήχανο και αν ήταν, με το σύζυγό μου αποφασίσαμε να μιλήσουμε στο παιδί για μερικά από τα παραπάνω θέματα και πολύ που αργήσαμε. Ωστόσο τέτοιες συζητήσεις δεν γίνονται μία φορά και τέλος. Θέλει ξανά και ξανά μέχρι το παιδί να εμπεδώσει μερικά βασικές έννοιες.

Με το σύζυγό μου επίσης παρακολουθούμε τα e-mail του παιδιού, τα μηνύματα που στέλνει και λαμβάνει, το ιστορικό στον περιηγητή του και τη δραστηριότητα του στο YouTube μέσω μιας εφαρμογής που λέγεται Bark. Δεν έχει ακόμα λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αν ποτέ αποκτήσει, η εφαρμογή αυτή καταγράφει τα πάντα. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα καθώς αποθηκεύει και σου στέλνει τα πάντα, ακόμα και τις φωτογραφίες που τραβάει ένα παιδί και στέλνει απευθείας στο κινητό σου τμήματα των διαφόρων συζητήσεων που κάνει για να έχεις μία γενική εικόνα για όσα γράφονται. Ακόμα και τώρα, τη στιγμή που σας μιλάω, έλαβα από το Bark μία ειδοποίηση για κάτι που έγραψε ο γιος μου στο YouTube. Δεν είναι τίποτα. Ένα αθώο σχόλιο κάτω από ένα βιντεάκι.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές εφαρμογές για τους γονείς, όπως το Bark, οι περισσότεροι γονείς δεν τις χρησιμοποιούν. Βασίζονται στην εμπιστοσύνη που έχουν στα παιδιά τους και την αξιοπιστία τους, κάτι που δεν αρκεί.

Μαμάδες και μπαμπάδες, αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας. Ασχοληθείτε και ψάξτε. Δείξτε ενδιαφέρον και αναλάβετε δράση. Είναι στο χέρι σας να μη συμβεί τίποτα κακό στα παιδιά σας. Ξέρετε πόσοι κίνδυνοι καραδοκούν στο διαδίκτυο, μην αφήνετε απροστάτευτα τα παιδιά σας. Δώστε λίγη σημασία αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά για το μέλλον των παιδιών σας.

Πηγή: foreverymom.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ