fbpx

Εγώ δεν πάω στον μπαμπά/στη μαμά! Τί να κάνεις αν το παιδί αρνείται να πάει στον άλλο γονιό

| 5 Αυγούστου 2020
ADVERTISEMENT

Ανεξάρτητα από το αν χώρισες πρόσφατα ή με τον πρώην σου μοιράζεστε την επιμέλεια των παιδιών σας εδώ και χρόνια, αναγνωρίζεις πόσο σημαντική είναι η τήρηση της συμφωνίας που έχει γίνει ανάμεσά σας.

Είτε υπογράψατε ιδιωτικό συμφωνητικό είτε φτάσατε στα δικαστήρια είναι πιθανό να προκύψουν παγίδες που θα επηρεάσουν την ικανότητά σας να μείνετε πιστοί στη συμφωνία αυτή.


ADVERTISEMENT

Κλασική περίπτωση είναι όταν το παιδί δεν θέλει να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα επισκέψεων και αρνείται να δει τον άλλο γονέα.

Παρόλο που η άρνηση αυτή του παιδιού μπορεί να είναι εντελώς εκτός του ελέγχου σου, οι συνέπειες της άρνησής του θα επηρεάσουν τη λειτουργικότητα ολόκληρης της οικογένειας και όλο το βάρος των ευθυνών θα πέσει πάνω σου.

Τι κάνει ένα παιδί να μη θέλει να επισκεφτεί τον άλλο γονέα;


ADVERTISEMENT

Οι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί αρνείται την επίσκεψη στον άλλο γονέα είναι διαφορετικοί σε κάθε περίπτωση αλλά μερικές κοινές αιτίες είναι οι εξής:

  1. Το παιδί αντιδρά στους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει στο άλλο σπίτι
  2. Ο μπαμπάς/η μαμά ζει πολύ μακριά από τους φίλους, το σχολείο, τις δραστηριότητες και άλλα πράγματα που απολαμβάνει να κάνει.
  3. Το παιδί δεν τα πηγαίνει καλά με το νέο/τη νέα σύντροφο του μπαμπά/της μαμάς ή με άλλα άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι.

Εάν το παιδί αρνείται την επίσκεψη στον άλλο του γονέα για κάποιο λόγο που αφορά άμεσα την ασφάλειά του, τότε οφείλεις να ενημερώσεις αμέσως το δικηγόρο σου. Εάν δεν κινδυνεύει η ασφάλεια ή η ευημερία του, τότε το παιδί πρέπει να ακολουθήσει αυστηρά το πρόγραμμα των επισκέψεων αλλιώς κινδυνεύει και πάλι ολόκληρη η οικογένεια να βρεθεί στα δικαστήρια.

Τι μπορείς να κάνεις όταν το παιδί σου αρνείται να επισκεφτεί τον άλλο γονέα;

Εάν το παιδί σου αρνείται να περάσει χρόνο ή να μείνει με τον άλλο του γονέα έχεις την ευθύνη να διαχειριστείς την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο σωστά και θετικά.

  1. Ενημέρωσε τον άλλο γονέα…

…και αμέσως μετά το δικηγόρο σου. Η άρνησή του αυτή είναι σαν μία χειροβομβίδα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τα πάντα.

Η έγκαιρη ειδοποίηση του/της πρώην συζύγου και η ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει είναι το κλειδί. Ενημέρωσέ τον/την το συντομότερο δυνατό πάντα με ειλικρίνεια και αμεσότητα.

2. Ενθάρρυνε το παιδί σου να επισκεφτεί τον άλλο του γονέα

Κατανοώ ότι η άρνηση αυτή σε φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση. Ενθάρρυνε το παιδί σου και βρες τον κατάλληλο τρόπο για να το χειριστείς και να επιλύσεις όσο τον δυνατόν πιο ανώδυνα το πρόβλημα.

3. Θυμήσου τον ρόλο σου ως γονέας

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα συναισθηματική κατάσταση που μπορεί να σε γεμίσει με συναισθήματα ενοχής που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις σου. Φυσικά αυτό δεν μειώνει τις ευθύνες που έχεις απέναντι στη συμφωνία που κάνατε.

Άκουσε προσεκτικά το παιδί σου αλλά να θυμάσαι ότι εσύ κάνεις κουμάντο. Δώστου να καταλάβει ότι τόσο εσύ όσο και ο μπαμπάς του/ η μαμά του το αγαπάτε και ότι είναι ζωτικής σημασίας να περνάει χρόνο με τον καθένα σας ακόμα και αν δεν το βλέπετε ίσο χρόνο.

Επιπλέον σκέψου τη δική σου συμπεριφορά και πώς αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει το παιδί σου ώστε να μη θέλει να δει τον άλλο γονέα. Μήπως μίλησες άσχημα για εκείνον/εκείνη μπροστά στο παιδί; Μήπως έβαλες το παιδί σου να σου μεταφέρει τι άκουσε και τι είδε στο σπίτι του μπαμπά του/της μαμάς του επηρεάζοντας έτσι την επιθυμία του παιδιού σου να είναι με τον άλλο του γονέα;

4. Ζήτα από το παιδί σου να σου εξηγήσει γιατί δεν θέλει να πάει

Αυτό είναι και το ζητούμενο. Να μάθεις γιατί δεν θέλει να περάσει χρόνο με το μπαμπά του/ τη μαμά του. Άφησε το παιδί σου να σου εκφράσει τα συναισθήματά του χωρίς να το κρίνεις.

Όταν έρθει η σειρά σου να απαντήσεις κάντο με ηρεμία και κατανόηση και δείξ’ του ότι λαμβάνεις υπόψιν σου τις ανησυχίες του.

5. Άσε την άλλη πλευρά να συμμετέχει

Συζήτησέ το με τον/την πρώην σου και συνεργαστείτε για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Ενθάρρυνε τον/την πρώην σου να επικοινωνήσει με το παιδί και να μειώσει με αυτό τον τρόπο το άγχος του.

Ανάλογα με την κατάσταση, μία οικογενειακή συνάντηση μπορεί να προσφέρει μία εξαιρετική ευκαιρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος ως ομάδα. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εισάγετε ένα ακόμα άτομο στην «παρέα» σας, ένα σύμβουλο για παράδειγμα ή έναν ψυχολόγο που θα βοηθήσει το παιδί να εκφραστεί καλύτερα.

Είτε το άτομο αυτό βλέπει την οικογένεια σας ως ομάδα ή τους γονείς σαν ομάδα και το παιδί ως μονάδα η συνεργασία με έναν επαγγελματία θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλη βοήθεια.

6. Κάντε τη μετάβαση από τον ένα γονέα στον άλλο όσο το δυνατόν πιο ομαλή

Πριν φύγει το παιδί για να επισκεφτεί τον άλλο του γονέα, βεβαιώσου ότι όλα όσα χρειάζεται τα έχει πάρει μαζί του.

Προσπάθησε να υπάρχει ένα θετικό κλίμα όταν εσύ και το παιδί σου μιλάτε για αυτές τις επισκέψεις. Έτσι θα μάθει με τον καιρό να ανυπομονεί γι’ αυτή τη στιγμή και όχι να τη φοβάται.

Κατά τη διάρκεια της μετάβασης στον άλλο γονέα προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμος/η. Πες στο παιδί σου ότι θα σου λείψει, αλλά το θες πολύ να περάσει χρόνο με τον άλλο γονέα. Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν πιο σύντομος/η, γλυκός/ιά και καθησυχαστικός/η.

Ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο το παιδί σου αρνείται να περάσει χρόνο με τον άλλο του γονέα, πρέπει να διαχειριστείς αυτή την κατάσταση με δίκαιο και κατάλληλο τρόπο. Μπορεί να σου πάρει πολύ μέχρι να αλλάξεις γνώμη στο παιδί σου αλλά πάντα να θυμάσαι να καταβάλλεις κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσεις μία θετική εικόνα για την κατάσταση.

Πηγή: ourfamilywizard.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ