fbpx

Διαζύγιο: Πώς να μεγαλώσεις παιδιά που δεν βρίσκονται ανάμεσα σε δύο γονείς

| 20 Δεκεμβρίου 2018
ADVERTISEMENT

Εάν πήρες διαζύγιο ή σκοπεύεις να πάρεις, το πρώτο σου μέλημα και η πρώτη σου ανησυχία πρέπει να είναι κατά πόσο το διαζύγιο αυτό θα επηρεάσει το παιδί/τα παιδιά σου. Χιλιάδες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει ότι το διαζύγιο επηρεάζει αρνητικά ένα παιδί, αν και υπάρχουν τρόποι να το αποφύγεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που εσύ και ο/η πρώην σου θα επιλέξετε να συμπεριφερθείτε ο ένας στον άλλον κατά τη διάρκεια του διαζυγίου, αλλά και από τον τρόπο που θα διαχειριστείτε μετά τα παιδιά σας.

Ένα παιδί που βλέπει τους γονείς του να τσακώνονται όλη την ώρα, να εξαπολύουν βρισιές και απειλές και νιώθει ότι βρίσκεται στη μέση, φυσικό είναι να αντιδράσει αρνητικά. Εάν θέλετε το διαζύγιο σας να είναι όσο το δυνατόν πιο «αναίμακτο», πρέπει να συνεργαστείτε (όσο και αν δεν το επιθυμείτε) και να αφήσετε τους τσακωμούς και τους συγκρούσεις στην άκρη.


ADVERTISEMENT

Αν έχεις την εντύπωση ότι οι τσακωμοί κατά τη διάρκεια του διαζυγίου είναι κάτι το αναπόφευκτο ή ότι το φταίξιμο του/της πρώην είναι μεγάλο και δεν μπορείς να ξεπεράσεις την προδοσία/αδιαφορία/επιθετικότητά του, τότε είναι επιτακτική η λήψη μέτρων ώστε να μη βρεθούν τα παιδιά αντιμέτωπα με δύο θυμωμένους γονείς.

Παρακάτω θα βρεις τους 5 πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά βρίσκονται στη μέση:

  1. Όταν οι γονείς χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως αγγελιοφόρους για να αποσπάσουν πληροφορίες για τη ζωή και την καθημερινότητα του άλλου γονέα.

  2. Όταν μιλάς άσχημα μπροστά τους ή σχολιάζεις αρνητικά τον άλλον γονιό ή τα μέλη της οικογένειάς του.

  3. Όταν μοιράζεσαι μαζί τους πληροφορίες αυστηρές για ενήλικες. Τα προβλήματά σας δεν αφορούν τα παιδιά. Λεπτομέρειες σχετικά με την απιστία ή το διαζύγιο σας πληγώνουν το παιδιά.

  4. Προσπαθείς να πάρεις τα παιδιά με το μέρος σου και να τιμωρήσεις τον άλλο γονέα.

  5. Όταν μιλάς στα παιδιά για οικονομικά θέματα. Πώς θα πληρώνετε τώρα το ενοίκιο, πως θα πληρώσεις το δικηγόρο για να βγάλει το διαζύγιο, πόσα χρήματα πρέπει να δίνει ο πατέρας τους διατροφή… μόνο άγχος και πανικό θα προκαλέσεις στα παιδιά σου με αυτό τον τρόπο.

Το διαζύγιο θέτει τέλος στο γάμο σου, αλλά όχι στα καθήκοντά σου ως γονέας. Ένα από αυτά τα καθήκοντα είναι να καταβάλλεται από κοινού μία συντονισμένη προσπάθεια και να συνεργαστείτε μεταξύ σας. Αν αναρωτιέσαι πώς θα το κάνεις αυτό, διάβασε τη συνέχεια και θα καταλάβεις.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε με τον/την πρώην ποια «γραμμή» θα ακολουθήσετε:


ADVERTISEMENT

Τυπική Συνεργασία (εξ αποστάσεως)

Εάν οι γονείς δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους και βρίσκονται διαρκώς σε εμπόλεμη κατάσταση, τότε ο τρόπος αυτός είναι ο ιδανικότερος γιατί επιτρέπει σε κάθε γονέα να παραμείνει μέρος της ζωής του παιδιού του μειώνοντας ταυτόχρονα την επαφή με τον/την πρώην. Η τυπική συνεργασία βοηθά γονείς και παιδί, καθώς υπάρχει μικρή επικοινωνία, που μειώνει τις πιθανότητες για μία νέα σύγκρουση άρα προστατεύει το παιδί και δεν το αφήνει να επηρεαστεί αρνητικά.

Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς:

  1. Επικοινωνούν μέσω email ή μέσω ενός τρίτου ατόμου. Ενημερώνει ο ένας τον άλλον για θέματα που αφορούν τα παιδιά χωρίς όμως να συναντιούνται ή να τηλεφωνιούνται.
  2. Οι συζητήσεις τους αφορούν αποκλειστικά τα παιδιά και δεν αναφέρονται προσωπικά τυχόν ζητήματα.
  3. Τηλεφωνιούνται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
  4. Το πρόγραμμα που έχουν ορίσει (διακοπές, αργίες, ώρες) τηρείται αυστηρά. Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση για διαφορετικές ημέρες και ώρες ή αλλαγές για να αποφευχθεί η πιθανότητα εμφάνισης συγκρούσεων.
  5. Όταν τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι του ενός γονέα, τότε εκείνος έχει την αποκλειστική ευθύνη. Ο άλλος γονέας δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρέμβει. Ο έχων τα παιδιά γονέας επιλέγει πώς θα περάσει το χρόνο του με τα παιδιά του. Εάν ο άλλος γονέας έχει κάποιο πρόβλημα τότε μπορεί να καταφύγει στο δικαστήριο για να διευθετηθεί το ζήτημα.
  6. Η συνεπιμέλεια ισοδυναμεί και για τους δυο με επιχειρηματική συμφωνία. Οφείλουν να δείχνουν τη στοιχειώδη ευγένεια και οι όροι της συμφωνίας να τηρούνται. 
  7. Η διατροφή που δίνει ο πατέρας για τα παιδιά ελέγχεται μέσω δικαστηρίου προκειμένου να μειωθεί κάθε πιθανότητα καθυστερημένης πληρωμής ή άρνησης.

Φιλική Συνεργασία (εκ του σύνεγγυς)

Σε αυτή τη περίπτωση μιλάμε για γονείς που χώρισαν ειρηνικά και οι τσακωμοί δεν ήταν ποτέ μέρος του προγράμματος. Αυτοί οι γονείς είναι συνήθως πιο ήρεμοι και μπορούν άνετα να συνεργαστούν για χάρη των παιδιών τους. Συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τις μέρες και τις ώρες και οι γονείς δεν πιάνονται από λεπτομέρειες για να προκαλέσουν πρόβλημα ο ένας στον άλλον.

Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς:

  1. Είναι ενωμένοι με μία φιλική σχέση που περιστρέφεται γύρω από τις ανάγκες των παιδιών τους. Υπάρχει ευγένεια και ελαστικότητα και τα παιδιά τους θα δεχτούν πιο εύκολα το διαζύγιο των γονιών τους.
  2. Οι γονείς αυτοί είναι σε θέση να συζητήσουν όποιο θέμα προκύψει χωρίς σπόντες και χωρίς να θυμούνται παλιά πράγματα που τους ενόχλησαν.
  3. Δεν περιμένουν επαίνους ή συναισθηματική υποστήριξη ο ένας από τον άλλον. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι η σχέση τους έχει τελειώσει και είναι σε θέση να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα σχετικά με τα παιδιά.
  4. Συζητούν μόνο μεταξύ τους ότι προκύψει και όχι με τα παιδιά. Δείχνουν μία απίστευτη ωριμότητα και παρόλο που είναι χωρισμένοι είναι σε θέση να λάβουν από κοινού όλες τις αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά τους. Θέτουν τις ανάγκες των παιδιών τους πάνω από τις ανάγκες και τα συναισθήματα τα δικά τους. Το μόνο που τους δένει με τον άλλο γονέα είναι το τι είναι καλύτερο για τα παιδιά τους.
  5. Μιλούν κανονικά στο τηλέφωνο χωρίς φωνές και υστερίες. Ακόμα και στο οικονομικό υπάρχει μεγάλη ελαστικότητα λόγω της εμπιστοσύνης που έχουν ο ένας στον άλλο. Σημασία έχει ότι και οι δύο κατανοούν τη σημασία της εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεών τους προς τα παιδιά τους.

Όποια μέθοδο από τις δύο και αν ακολουθήσετε, να θυμάστε ότι καμία τους δεν είναι καλύτερη από την άλλη. Κάθε μία είναι έτσι οργανωμένη ώστε να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συγκρούσεων και κατά συνέπεια την καλύτερη και πιο αποτελεσματική γονική μέριμνα. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ