Αυτά τα Χριστούγεννα, μην φερθείς πάλι σαν μ@κας στο παιδί σου

0

Γιατί στις διακοπές πολλές φορές βγαίνει προς τα έξω ο χειρότερος εαυτός των ανθρώπων; Και γιατί, μα γιατί, οι άνθρωποι επιμένουν να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους σαν να μην είναι καν άνθρωποι; 

Τα Χριστούγεννα μου φέρνουν κατάθλιψη. Δεν το εννοώ, όπως ακούγεται. Λατρεύω τα Χριστούγεννα. Μου αρέσει να τα γιορτάζω με τα παιδιά μου, να τους παίρνω δώρα, να τους φτιάχνω λιχουδιές, να πηγαίνουμε σε εορταστικές εκδηλώσεις και πολλά άλλα ακόμα. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας. Πολλές υποχρεώσεις, πολύ τρέξιμο και πολλές έγνοιες. Τώρα στις γιορτές, είναι μια ευκαιρία να πάρω μια ανάσα, να απολαύσω τις διακοπές μου και να μην είμαι αναγκασμένη να τρέξω για τίποτα. Ξεγνοιασιά και χαλάρωση, τίποτε άλλο. Επιτέλους, τί τέλεια, που θα είναι.

Αλλά ακόμα κι έτσι, τα Χριστούγεννα εξακολουθούν να μου φέρνουν κατάθλιψη.

Ακόμα και οι πιο αυστηροί γονείς χαλαρώνουν κάπως στις γιορτές. Σίγουρα, είμαι απ’ αυτές, που διαφωνούν με τις περισσότερες γονεϊκές συμπεριφορές, αλλά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων θεωρώ, πως τα παιδιά αξίζουν λίγη παραπάνω ελαστικότητα και ελευθερία.

Δεν βρίσκω λόγια, για να εκφράσω, πόσο μισώ κάτι παλαβομάρες, που κάνουν οι γονείς ειδικά τα Χριστούγεννα (υπ’ όψιν η λέξη «μισώ» σπάνια χρησιμοποιείται από μένα και μόνο, όταν είμαι πραγματικά αηδιασμένη από κάτι). Πραγματικά απεχθάνομαι πολλά από αυτά, που οι γονείς κάνουν αυτή την εποχή του χρόνου.

Σε μία περιήγησή μου στο Facebook πριν από λίγες μέρες έπεσα στη δημόσια ανάρτηση μιας μητέρας, που έγραφε κάτι για «φυλακισμένα δώρα» και είχε μια φωτογραφία με ένα μεγάλο, χαρτοκιβώτιο και μέσα στοιβαγμένα πολλά κουτιά και τσάντες με δώρα. Έγραφε:

«Και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι γιορτές για μας και υπεύθυνη είναι μια «μικρή κυρία», που αρνείται να συνεργαστεί και να ακούσει τη μαμά της. Όποιο δώρο της φέρουν φέτος, θα μπει σε αυτό εδώ το κουτί και θα το πάρει μόνο αν δείξει μεταμέλεια και σωστή συμπεριφορά. Τα δώρα θα μείνουν φυλακισμένα κάτω από το δέντρο και θα κλαίνε μέχρι να ελευθερωθούν. Ίσως η «μικρή αυτή κυρία» βλέποντάς τα να κλαίνε, συνετιστεί και βάλει μυαλό. Τα δώρα είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα. Τα άτακτα παιδιά δεν θα πάρουν φέτος δώρα λόγω κακής διαγωγής».

Θα πω κάτι, που έχω πει εκατομμύρια φορές, αλλά κανείς δεν με ακούει. Ίσως αυτή τη φορά με ακούσει ένας άνθρωπος, εσύ ίσως, και πεις ότι δεν το είχες σκεφτεί και πόσο δίκιο έχω.

Η όλη ιδέα του να πρέπει ένα παιδί να «κερδίσει» τα δώρα, που του φέρνουν είναι σκληρή και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Τα δώρα είναι για να προσφέρονται, δεν είναι αντικείμενο τιμωρίας. Αυτό είναι το θέμα. Το δώρο είναι κάτι, που προέρχεται από την καρδιά αυτού, που το δωρίζει χωρίς να έχει προσδοκίες ή να περιμένει κάτι αντίστοιχο. Δηλαδή τί; Θα δώσεις στο παιδί σου ένα δώρο και μετά θα του το πάρεις πίσω; Ή θα έρθει ένας καλεσμένος με ένα δώρο για το παιδί σου και θα του το πάρεις μέσα από τα χέρια, για να το «φυλακίσεις» στο χαρτόκουτο κάτω από το δέντρο; Είναι σαν να παίρνεις κάτι, που εκφράζει αγάπη και να το μετατρέπεις σε άχρηστο εμπόρευμα. Συγχαρητήρια!

Και γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο σε ένα παιδί; Γιατί ένα παιδί να πρέπει να κερδίσει τα δώρα του; Αν αγοράσεις στον άντρα σου ένα καινούργιο ρολόι και έρθει εκείνη τη μέρα σπίτι νευριασμένος από τη δουλειά και τσακωθείτε, δεν θα του το δώσεις, επειδή δεν σου άρεσε η συμπεριφορά του; Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να φερθείς σε κάποιον, που αγαπάς ανεξάρτητα από την ηλικία του. Είναι μια απαράδεκτη τακτική για έναν ενήλικα, πόσο μάλλον για ένα παιδί. Αν είναι φρικτό για τον ενήλικα, είναι χίλιες φορές πιο φρικτό για ένα παιδί.

Το παιδί σου είναι σε μια ηλικία, που μαθαίνει, που παρατηρεί τα πάντα γύρω του και τα επεξεργάζεται. Μαθαίνει να δουλεύει τα συναισθήματά του και πώς να λειτουργεί σε έναν δύσκολο και περίπλοκο κόσμο. Χρειάζεται τους γονείς του δίπλα του, να το αγαπούν και να το υποστηρίζουν και όχι να βγάζουν όλα τα κόμπλεξ τους πάνω τους, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου, το τονίζω.

Μπορείς να φανταστείς, πόσο μπερδεύεις το παιδί σου, όταν συμπεριφέρεσαι έτσι; Όταν του στερείς τα δώρα του, επειδή είναι «άτακτο»; Άτακτος, παρεμπιπτόντως, είναι μια λέξη, που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται, ειδικά για ένα παιδί, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατ’ αυτό, κατάσταση με τον τρόπο, που ξέρει. Χρειάζεται τη βοήθειά σου, όχι την τιμωρία σου.

Έχουν υπάρξει στιγμές, που δεν ήμουν περήφανη για τον εαυτό μου και τις πράξεις μου. Είμαι άνθρωπος, άρα δεν είμαι τέλεια.

Μάντεψε. Το παιδί σου είναι και αυτό άνθρωπος, άρα δεν είναι τέλειο.

Αξίζει την αγάπη, τη συμπόνια σου και ναι, αξίζει τη γενναιοδωρία σου είτε σε χρόνο, σε προσοχή, σε δώρα, στην αγάπη σου. Δώστα όλα σε αυτούς, που αγαπάς. Δεν μπορώ να πιστέψω, ότι σου έρχεται καλά να κρατάς «ομήρους» τα δώρα του, εκτός αν κάτι τόσο άσχημο, σε αφήνει αδιάφορη. Δεν ξέρω.

Δεν είμαστε φτιαγμένοι να φερόμαστε έτσι. Είμαστε φτιαγμένοι να αγαπάμε άνευ όρων, να δίνουμε, χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα, να δείχνουμε στα παιδιά μας μέσα από τις ενέργειες και μέσα από το χρόνο μας, ότι έχουν σημασία. Ότι τα αγαπάμε. Ότι είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές τους, εκείνοι, στους οποίους μπορούν να βασιστούν, όταν φοβούνται χωρίς κανένα δισταγμό.

Το να αγαπάς με αυτό τον τρόπο είναι κάτι ανεκτίμητο.

Τίποτα σχετικά με τη στέρηση των δώρων ενός παιδιού δεν ταιριάζει σε αυτό το είδος της αληθινής και άνευ όρων αγάπης.

Τα παιδιά χρειάζονται και αξίζουν την αγάπη μας όλο το χρόνο, αλλά κυρίως τις γιορτές. Τότε όλα είναι διαφορετικά, ο ενθουσιασμός είναι μεγαλύτερος και είναι αναμενόμενο για έναν ενήλικα, πόσο μάλλον για ένα παιδί να ξεφύγει λίγο. Αυτός δεν είναι λόγος να το τιμωρείς. Μην μετατρέπεις τα δώρα του, που είναι κάτι διασκεδαστικό για εκείνο σε μια ευκαιρία για έλεγχο, εξουσία και αυταρχισμό. Τα δώρα δεν είναι τρόπος να «χειριστείς» καλύτερα το παιδί σου, ούτε μέσο, για να το εκφοβίσεις.

Αυτά τα Χριστούγεννα προσπάθησε να χαλαρώσεις και να φερθείς στο παιδί σου σωστά. Αντιμετώπισέ το σαν άνθρωπο. Αντιμετώπισέ το με τον τρόπο, που θα ήθελες να σε αντιμετωπίσουν.

Είμαι σίγουρη, ότι δεν θα ήθελες η καινούργια σου κούκλα, που τόσο καιρό λαχταρούσες να καταλήξει «φυλακισμένη» κάτω από το δέντρο, επειδή ήσουν λίγο ζωηρή σήμερα.

Να είναι καλή με το παιδί σου και να περάσετε τέλεια.

Πηγή: scarymommy.com