Ο πρώην σύζυγος χειροδίκησε, δεν δίνει διατροφή για τα παιδιά και δεν τους μιλά.Τί να κάνω;

1

Ερώτηση

«Είμαι σε διάσταση με τον πρώην σύζυγό μου με ασφαλιστικά μέτρα για δεύτερη φορά. Χειροδίκησε και έχει εθισμό στο ποτό. Έχει μετακομίσει απέναντι από το σπίτι μας στα 10 μέτρα, πότε κάθεται κλαίγοντας και κοιτά το σπίτι, πότε φέρνει τη σύντροφό του και γενικά κάνει τα πάντα για να δηλώσει την παρουσία του. Τα παιδιά μένουν μαζί μου και είναι πλέον και οι δύο φοιτήτριες. Δεν τους δίνει ούτε ένα ευρώ από την εκδικασμένη διατροφή και δεν τους μιλά. Τί να κάνω; ».

Απαντάει ο δικηγόρος, κύριος Χαράλαμπος Δήμου

Κατ’ αρχάς εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή διατροφή και η οποία έχει ισχύ για 2 έτη από την έκδοση της, μπορείτε να προχωρήσετε σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων εφ’ όσον υπάρχουν τέτοια (ακίνητα, αυτοκίνητο, καταθέσεις κλπ) ή ακόμα να κατάσχετε εις χείρας τρίτου (δηλ. στα χέρια του εργοδότη του πρώην συζύγου) μέχρι το 1/2 του μισθού του . Επίσης η μη καταβολή διατροφής είναι ποινικό αδίκημα και μπορείτε να υποβάλετε  μήνυση και ο πρώην σύζυγος να δικαστεί σε ποινή φυλάκισης.

Όσον αφορά το γεγονός ότι με την παρουσία του και με πράξεις, σας παρενοχλεί μπορείτε να ασκήσετε ασφαλιστικά μέτρα να απέχει από τέτοιες ενέργειες στο μέλλον, άλλως να είναι υπόχρεος στην καταβολή σε εσάς κάποιας χρηματικής ποινής. Καλό θα ήταν όμως πριν να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, όπως κάθε φορά να καλείτε την αστυνομία ώστε να καταγράφονται τα περιστατικά αυτά στο δελτίο συμβάντων. Βεβαίως αν τελεί αξιόποινες πράξεις όπως εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμηση κλπ. μπορείτε να υποβάλετε και σχετικές μηνύσεις.

Χαράλαμπος Δήμου
Δικηγόρος
Σόλωνος 51, Αθήνα, ΤΚ 106 72
Tηλέφωνα: 210 3389738  / 210 3389739
E-mail: ch.dimou11@gmail.com
Web: http://yperaspisi.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!