fbpx

Γιατί τα παιδιά σου δεν θέλουν να προχωρήσεις τη ζωή σου μετά τον χωρισμό

| 17 Οκτωβρίου 2018
ADVERTISEMENT

Η Barbara Brooks περίμενε ότι τα ενήλικα παιδιά της, Amy και Bryan, θα χαίρονταν με τη χαρά της. Στο φινάλε αυτά της είχαν γνωρίσει το Gerard, έναν άντρα χωρισμένο, φίλο του θείου τους, επειδή δεν ήθελαν να τη βλέπουν άλλο μόνη.

Όταν η Barbara ανακοίνωσε ότι η ίδια και ο Gerard παντρεύονταν μετά από τρία χρόνια σχέσης, τα παιδιά της αντέδρασαν.


ADVERTISEMENT

«Θες να καταστρέψεις την οικογένειά μας;», της είπε η 25χρονη κόρη της ουρλιάζοντας στο τηλέφωνο. Ο 23χρονος Bryan φώναζε και αυτός με τη σειρά του ότι έχασε την εμπιστοσύνη του απέναντί της. Τα παιδιά της ήταν τόσο επίμονα που την ανάγκασαν να αναβάλει το γάμο της για τουλάχιστον ένα χρόνο παρά την επιμονή του Gerard να παντρευτούν.

«Και τα δύο μου παιδιά είχαν σχέση. Ο μπαμπάς τους πρόσφατα ξαναπαντρεύτηκε μία γυναίκα που και οι δύο συμπαθούν πολύ. Γιατί να μη θέλουν να ευτυχήσω και εγώ στη ζωή μου;», παραπονέθηκε η Barbara σε μία φίλη της. «Πίστευα ότι ήμουν κοντά στα παιδιά μου, αλλά ξαφνικά ένιωσα σαν να ήταν ξένα. Δεν μπορούσα να τα καταλάβω».

Γιατί τα παιδιά συχνά δεν θέλουν να προχωρήσουν οι γονείς τους στη ζωή τους;

Η αντίδραση των παιδιών της Barbara είναι πολύ συνηθισμένη. Συχνά τα παιδιά σε όποια ηλικία και να βρίσκονται, αντιδρούν σε ενδεχόμενο γάμο των γονιών τους για διάφορους λόγους. Αν σκεφτείς ότι τα ποσοστά των διαζυγίων αυξάνονται δραματικά, καταλαβαίνεις ότι είναι όλο και περισσότεροι εκείνοι που πιθανόν να αντιμετωπίσουν την αποδοκιμασία των παιδιών τους όταν τα βέλη του έρωτα τους χτυπήσουν ξανά.


ADVERTISEMENT

Τα παιδιά – ακόμα και τα ενήλικα – αισθάνονται προδομένα και εγκαταλελειμμένα όταν οι γονείς τους χωρίζουν. Η γαλήνη του σπιτιού και της οικογένειας διαταράσσεται και αυτό προκαλεί μία μεγάλη ανατροπή των δεδομένων που είχαν όλοι συνηθίσει. Για τους γονείς είναι πιο σημαντικό να δημιουργήσουν μία νέα ζωή και γιατί όχι οικογένεια, παρά να παραμείνουν δυστυχισμένοι μαμάδες και μπαμπάδες σε ένα γάμο που τους πνίγει. Το αποτέλεσμα είναι τεταμένες σχέσεις, τσακωμοί, δυσάρεστες στιγμές για όλους και μία εχθρική αντιμετώπιση των παιδιών προς τους γονείς.

Μερικές φορές είναι ψυχολογικοί οι λόγοι που ένα ενήλικο παιδί αντιδρά στην απόφαση του γονέα να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Για παράδειγμα, μία νεαρή γυναίκα μπορεί να μην πάρει με πολύ καλό μάτι τη νέα σχέση του πατέρα της, γιατί νιώθει σαν να προτιμά την άλλη γυναίκα περισσότερο από εκείνη. Νιώθει ζήλεια γιατί έχει μάθει μέχρι στιγμής να είναι εκείνη το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή του μπαμπά της και τώρα που τα δεδομένα αλλάζουν, αντιδρά και θέλει να επαναφέρει την κατάσταση στην προτέρα της μορφή.

Συχνά τα αίτια είναι οικονομικά-κληρονομικά. Φοβούνται πως αν κάποιος από τους γονείς τους συνάψει μία νέα σχέση και στην πορεία μία καινούργια οικογένεια, θα «τρώει» εκεί όλα του τα λεφτά και υπάρχει και το ενδεχόμενο αργότερα στη διαθήκη του να μπλέξει περισσότερους κληρονόμους. Γενικά οι περιουσίες, τα κληρονομικά, τα κτηματικά και τα χρήματα είναι βασικός λόγος που ένα ενήλικο παιδί δεν θέλει να δει το γονιό του να ξαναπαντρεύεται.

Παράδειγμα: η Melissa Spence, μια 24χρονη δασκάλα από το New Jersey, βλέπει τον πατέρα της, Richard να ξοδεύει ασύστολα τα χρήματά του για τη νέα του σύζυγο, Pat.

«Όταν τελείωσα το μεταπτυχιακό μου και βρήκα δουλειά, ζήτησα από τον πατέρα μου να με βοηθήσει λίγο με τα έξοδα του ενοικίου μέχρι να πάρω τον πρώτο μου μισθό. Αρνήθηκε λέγοντας πως η δουλειά έχει πέσει και τα έξοδα έχουν μεγαλώσει. Την επόμενη μέρα που τον επισκέφτηκα σπίτι του, είδα τη νέα του σύζυγο με ένα τεράστιο δαχτυλίδι με ένα ακόμα πιο τεράστιο ζαφείρι πάνω του. Αυτό το πράγμα κοστίζει πολύ περισσότερο από το να δώσεις προκαταβολή για αγορά ακινήτου».

Η Melissa έμαθε επίσης ότι ο πατέρας της είχε αλλάξει τη διαθήκη του και άφηνε σχεδόν όλη του την περιουσία και το σπίτι του σε εκείνη και τα παιδιά της.

Ο μπαμπάς της το βλέπει από τη δική του οπτική: «Έχω κάθε δικαίωμα να ξοδεύω τα λεφτά μου όπου θέλω. Αν θέλω να τα χαλάσω για τη γυναίκα που αγαπώ, δεν θα ρωτήσω κανέναν. Πλήρωνα τα πάντα για την κόρη μου μέχρι πρότινος και από δω και πέρα ας μου επιτρέψει να διαχειριστώ τα οικονομικά μου όπως θέλω».

Όταν η κόρη του το συζήτησε μαζί του, εκείνος είπε «Δεν σκοπεύω να αδικήσω κανένα παιδί μου. Μπορεί να σου αφήνω λιγότερα απ’ όσα περιμένεις στη διαθήκη μου, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να σε αφήσω εκτός».

Οι εντάσεις μπορεί να επιδεινωθούν όταν το παιδί σου έχει σύντροφο. Η Anne Keller είχε μία τέτοια εμπειρία όταν ξαναπαντρεύτηκε στην ηλικία των 56 ετών, 5 χρόνια αφού έμεινε χήρα. Στην αρχή οι δύο 20χρονοι γιοι της τα πήγαιναν πολύ καλά με το νέο της σύζυγο μέχρι που έκαναν και οι δύο σχέση. «Καμία από τις κοπέλες των γιων μου δεν συμπαθούσε τον άντρα μου. Η μία τον θεωρούσε βαρετό και η άλλη πίστευε ότι με παντρεύτηκε μόνο και μόνο για να μου φάει τα λεφτά».

Καλό θα ήταν η Anne να συνειδητοποιήσει ότι ενδεχομένως να μην φταίνε οι κοπέλες των γιων της, αλλά οι ίδιοι της οι γιοι, οι οποίοι φοβούνται ή ζηλεύουν. Πρέπει να προσεγγίσει τα παιδιά της και τις κοπέλες τους, να μιλήσουν και να προσπαθήσουν να βγάλουν μία άκρη εφόσον είναι όλοι πρόθυμοι και αρκετά ώριμοι να διεξάγουν μία πολιτισμένη συζήτηση.

Έξι συμβουλές για να γίνει πιο εύκολη η «μετάβαση»

Τα παιδιά δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Καμιά φορά παραπονιόμαστε ότι μας ταλαιπωρούν όταν είναι μικρά χωρίς να σκεφτούμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε όταν αυτά μεγαλώσουν. Συχνά δυσκολεύονται να αποδεχθούν τη νέα σχέση της μαμάς ή του μπαμπά με αποτέλεσμα να υπάρχουν εντάσεις και να λέγονται λόγια που δεν πρέπει να ειπωθούν.

  1. Για αρχή κρατά τη σχέση σου μόνο για σένα και τον/την σύντροφό σου μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή. Αν ζείτε στο ίδιο σπίτι, τα παιδιά σου θα το καταλάβουν αμέσως. Αν όμως ζουν μόνα τους μακριά σου, δεν χρειάζεται να μοιράζεσαι μαζί τους την κάθε λεπτομέρεια. Επίσης καλό θα ήταν να μην τους γνωρίζεις την κάθε σου σχέση γιατί όταν έρθει ο κατάλληλος, ο σωστός, ο ένας και μοναδικός θα τον αντιμετωπίσουν ως μία απλή σχέση της μαμάς που θα λήξει, όπως έληξαν και προηγούμενες.
  2. Σημαντικό είναι τα παιδιά να το μάθουν όταν η σχέση σοβαρέψει. Εάν πηγαίνετε για γάμο ή σκοπεύετε να συγκατοικήσετε, προειδοποίησέ τα ώστε να προετοιμαστούν ψυχολογικά και να συνηθίσουν στην ιδέα. Πρέπει να τα βοηθήσεις και εσύ με τη σειρά σου να αισθανθούν άνετα στις νέες συνθήκες. Η μεικτή οικογένεια είναι κάτι τελείως καινούργιο για τα παιδιά σου και οφείλεις να τους δώσεις την ευκαιρία να προσαρμοστούν. Μην τους το φυλάξεις για έκπληξη, ούτε να τους το παρουσιάσεις σαν τετελεσμένο. Θα είναι σαν να τους λες ότι η γνώμη τους δε σε ενδιαφέρει και θα νιώσουν προδομένα.
  3. Δώσε προτεραιότητα στο χρόνο σου με τα παιδιά σου ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα είναι. Όταν δουν τη σχέση σου με έναν ξένο να εξελίσσεται, μπορεί να αισθανθούν λιγότερο σημαντικά στη ζωή σου. Αν θες να βοηθήσεις την νέα σου οικογένεια να προκόψει χωρίς να υπάρχουν προβλήματα και εντάσεις, μοίρασε σωστά το χρόνο σου ώστε να μην αισθανθεί κανείς παραμελημένος.
  4. Να είσαι πρόθυμη να διαπραγματευτείς. Μπορεί το παιδί σου να μη θέλει το νέο σου σύζυγο στη βόλτα που θα βγείτε του ή στις διακοπές. Μη δείξεις έκπληξη. Συμφώνησε μαζί του, αλλά δώστου να καταλάβει ότι αυτή είναι μία καλή ευκαιρία να τα πουν οι δυο τους και να τα βρουν. Σημασία έχει να μην αφήνεις τα παιδιά σου να σου υπαγορεύσουν τι θα κάνεις. Άσε λίγο χαλαρά τα λουριά, αλλά να στέκεσαι πάντα στο ύψος σου και να βάζεις όρια.
  5. Βάλτα για λίγο στη θέση σου μήπως και καταλάβουν πώς νιώθεις. Κάτι τέτοιο θα τα ταρακουνήσει και θα τα κάνει να δουν πόσο ευτυχισμένη σε κάνει νέα σου σχέση.
  6. Σε κανέναν δεν αρέσει να μιλάει για λεφτά και διαθήκες, μία ξεκάθαρη συζήτηση όμως επιβάλλεται, ειδικά όταν το κληρονομικό προκαλεί εντάσεις. Όταν ο Richard είδε πόσο αναστατωμένη ήταν η κόρη του, συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να της μιλήσει. Οι γονείς καλό θα ήταν να ξεπερνούν τα ταμπού τους και να συζητούν για θέματα, όπως τα χρήματα.

Όσο ενοχλητικές και αν είναι οι αντιρρήσεις των παιδιών σου, πρέπει να θυμάσαι ότι τα συναισθήματά τους είναι πάνω από οποιαδήποτε σχέση, σύντροφο, γάμο. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι λίγα τα παιδιά που γλίτωσαν την τελευταία στιγμή τους γονείς τους από το στόμα του λύκου. Αν τα παιδιά σου που σε αγαπούν τόσο πολύ, εξακολουθούν να ανησυχούν, ίσως είναι σημάδι ότι πρέπει να ανησυχήσεις και εσύ. Μήπως κάτι δεν πάει καλά και δεν το βλέπεις γιατί ο έρωτας σε έχει θαμπώσει; Ίσως πρέπει να τα ακούσεις προσεκτικά.

Στο τέλος δεν πρέπει να ξεχνάς ότι αν οι παραπάνω μέθοδοι αποτύχουν, υπάρχουν πάντα και οι ειδικοί που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας συμβουλεύσουν κατάλληλα.

Πηγή: nextavenue.org

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ