fbpx

Ο πατέρας του παιδιού μεταβίβασε όλη του, τη περιουσία. Πως να διεκδικήσω ότι δικαιούται το παιδί μου;

| 2 Σεπτεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Καλημέρα σας, έχω ασκήσει αγωγή για αναγνώριση τέκνου απο εξωσυζυγική σχέση, πρίν απο αυτήν, και ενώ ήταν ενήμερος ο βιολογικός πατέρας για την κυοφορία, φρόντισε να κάνει μεταβίβαση ένα μέρος της περιουσίας του πρός το παρόν στην τωρινή σύζυγο του, καθώς επίσης φρόντισε να βγεί σε σύνταξη απο την δημόσια υπηρεσία του για το εφάπαξ/επικουρικό, ώστε το τέκνο του να μην έχει κανένα οικονομικό όφελος (κάτι που μου είχε δηλώσει αυτός και η γυναίκα του) από αυτά πρίν την αναγνώριση που πιθανόν θα γίνει μετά από δύο χρόνια. Μπορώ να ασκήσω ασφαλιστικά μέτρα για την περιουσία του ενώ δεν έχω κάποιο αξίωμα ακόμη; Μπορώ να κάνω προσβολή κληρονομιά / μεταβίβασης; ‘Η κάποια άλλη ενέργεια για την δολοπραξία του; Και αν ναί, πότε;

Απαντά ο δικηγόρος Ελευθέριος Μ. Κρέμερ


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο 1463 ΑΚ, η συγγένεια του προσώπου με την μητέρα του και τους συγγενείς της συνάγεται από την γέννηση. Η δε συγγένεια με τον πατέρα και τους συγγενείς του, συνάγεται από το γάμο της μητέρας με τον πατέρα του ή όπως στην περίπτωσή σας, ιδρύεται με την αναγνώριση του τέκνου, εκούσια ή δικαστική.

Τα αποτελέσματα της αναγνώρισης ενεργούν αναδρομικά από το χρόνο γέννησης του τέκνου. Συνεπώς, αυτό αποκτά αναδρομικά δικαίωμα διατροφής και κληρονομικό δικαίωμα. Από το συνδυασμό των άρθρων 1479 και 1484 ΑΚ, αντίστοιχη κοινή υποχρέωση διατροφής του χωρίς γάμο γεννηθέντος τέκνου τους έχουν, τόσο η μητέρα και ο εκουσίως ή δικαστικώς αναγνωρισθείς ως φυσικός τους πατέρας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 1486 ΑΚ, το ανήλικο τέκνο ακόμα και αν έχει περιουσία, έχει δικαίωμα διατροφής από τους γονείς του, εφόσον τα εισοδήματα της περιουσίας του ή το προϊόν της εργασίας του δεν επαρκούν για την διατροφή του. Το μέτρο της διατροφής προσδιορίζεται με βάση τις ανάγκες του τέκνου, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του (ανάλογη διατροφή).


ADVERTISEMENT

Το δε περιουσιακό δικαίωμα διατροφής του τέκνου από τον δικαστικώς αναγνωρισθέντα πατέρα του, δύνασθε να προστατέψετε με αγωγή καταδολίευσης δανειστών, στην περίπτωση κατά την οποία, κατόπιν της δικαστικής αναγνώρισης, ο υπόχρεος ισχυρισθεί ότι πλέον δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο και επομένως, ότι δε μπορεί να εκπληρώνει την υποχρέωσή του για διατροφή του τέκνου. Στην αγωγή θα πρέπει να αποδείξετε τον κακόπιστο ισχυρισμό του και θα προσβάλετε τη μεταβίβαση στην οποία προέβη ως δόλια.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δύναται να ανατραπεί η μεταβίβαση, τα περιουσιακά στοιχεία να επιστρέψουν στην κυριότητα του υπόχρεου πατέρα και έτσι να μπορείτε εσείς, ενεργώντας εκ μέρους του τέκνου σας ως δικαιούχου της διατροφής, να τα κατάσχετε και να τα εκπλειστηριάσετε, προκειμένου να ικανοποιηθεί η αξίωση διατροφής.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσετε ότι το δικαίωμα διαθέσεως της περιουσίας είναι προσωπικό. Ως εκ τούτου, το βάρος αποδείξεως του δόλου της μεταβίβασης της περιουσίας από τον πατέρα θα έχετε εσείς, τους δε ισχυρισμούς σας θα πρέπει να αποδείξετε με κάθε δυνατό αποδεικτικό μέσο ώστε να καταστούν ισχυροί.

Ελευθέριος Μ. Κρέμερ
Δικηγόρος

Τήνου 51, Τ.Κ. 11631
Αθήνα
Τηλ: 210 8232157,  210 8232167
Fax:  210 8232431
Web: http://www.cremerlaw.com
Email: emcremer@cremer-law.com & info@cremer-law.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ