Online διαζύγιο: Ισχύει στην Αμερική, το θέλουμε και στην Ελλάδα!

0

Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι έχει τεράστια χρέη, μεγάλες περιουσίες και δυσεπίλυτα ζητήματα σχετικά με την κηδεμονία των παιδιών, το online διαζύγιο δεν ενδείκνυται για την περίπτωσή τους. Ωστόσο, αν οι σύζυγοι έχουν συμφωνήσει σε βασικά ζητήματα όπως είναι τα περιουσιακά, η επιμέλεια του παιδιού και η επικοινωνία μαζί του και απλώς θέλουν να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα, ο γάμος τους μπορεί να λυθεί εύκολα μέσω διαφόρων ιστοσελίδων που παρέχουν υπηρεσίες διαζυγίου και αναλαμβάνουν την υπόθεσή τους, με ελάχιστο κόστος και μερικά κλίκ.

Στην Αμερική λοιπόν, όποιο ζευγάρι έχει συμφωνήσει στα στοιχειώδη και θέλει απλώς να προβεί σε συναινετικό διαζύγιο και να ακολουθήσει τη τυπική διαδικασία, κάνει εγγραφή σε μια από τις πολλές ιστοσελίδες που υπάρχουν γι’ αυτό το σκοπό, απαντάει σε μερικές ερωτήσεις και κατόπιν συμπληρώνει την αίτηση που αντιστοιχεί στη πολιτεία που διαμένει. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε πολιτεία έχει της δικές της προϋποθέσεις υποβολής αίτησης διαζυγίου (για παράδειγμα, στο Κεντάκι για να μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση διαζυγίου ηλεκτρονικά θα πρέπει να είναι κάτοικος για περισσότερες από 180 ημέρες) ενώ στις περισσότερες πολιτείες, για να υποβάλλει κάποιος ηλεκτρονική αίτηση διαζυγίου, δεν χρειάζεται να υποβάλλει και το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με τον/την πρώην σύζυγο, όσον αφορά την επικοινωνία τους με τα παιδιά.

Μία ιστοσελίδα που αναλαμβάνει να κινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου ηλεκτρονικά και αφορά μόνο γυναίκες, είναι και η DivorceForHer.com. Όπως μπορείτε να δείτε και στον τιμοκατάλογό τους, το κόστος ενός μέσου online διαζυγίου κυμαίνεται από 150-300 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου δικηγόρου ειδικά για την υπόθεση, εξυπηρέτηση 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα και δωρεάν αλλαγή επωνύμου!

Τα οφέλη του online διαζυγίου
Το κόστος είναι πολύ πιο προσιτό κι από την ελάχιστη αμοιβή που παίρνει ένας δικηγόρος, απλώς για να ακολουθήσει τη τυπική διαδικασία. Στο online διαζύγιο, οι σύζυγοι πληρώνουν την εγγραφή, τα έξοδα παράστασης στο δικαστήριο και την εκτέλεση του διαζυγίου. Εάν μάλιστα αποδείξουν στο δικαστήριο ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν, τότε μπορούν μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, να αιτηθούν την παραγραφή των παραπάνω εξόδων και να μην πληρώσουν τίποτα.

Πρόκειται για μια διαδικασία πολύ πιο γρήγορη από τη κλασσική διαδικασία διαζυγίου, ενώ το μόνο που μπορεί να καθυστερήσει το ζευγάρι είναι το χρονικό διάστημα που ορίζει κάθε πολιτεία σχετικά με τη μόνιμη κατοικία των αιτούντων αλλά και με μία αναμονή μετά την αίτηση του διαζυγίου που κυμαίνεται από 30-60 ημέρες το πολύ. Αν σκεφτεί κανείς ότι ένα-ακόμη και συναινετικό-διαζύγιο, κάνει τουλάχιστον ένα έτος να εκδοθεί, το online διαζύγιο ακόμη και με τους χρόνους αναμονής, παραμένει η πιο γρήγορη λύση.

Το ηλεκτρονικό διαζύγιο, γλιτώνει το ζευγάρι από ενδεχόμενες εντάσεις και καυγάδες καθώς η διαδικασία πραγματοποιείται τυπικά και «αθόρυβα», γεγονός που συνεπάγεται λιγότερο στρες.

Μπορείτε να εστιάσετε στα ουσιώδη ζητήματα του διαζυγίου αντί στο τι κάνει και τι δεν κάνει ο/η δικηγόρος σας. Για παράδειγμα, ειδικά κατά τη διάρκεια του διαζυγίου, τα παιδιά πρέπει να είναι το μοναδικό μέλημα των γονιών. Η κλασσική διαδικασία που απαιτεί επισκέψεις επί επισκέψεων με τον/τη δικηγόρο και αρκετά συχνή επικοινωνία μαζί του/της, αποσπούν τη προσοχή του γονιού από το παιδί. Η online διαδικασία διαζυγίου, επιτρέπει στους γονείς να εστιάσουν στα παιδιά χωρίς τον φόβο να τους ακούσουν να λένε με τον/τη δικηγόρο τους, πράγματα που δεν πρέπει να γνωρίζουν.

Ποιος θα έπρεπε να κάνει online αίτηση διαζυγίου
Όσοι έχουν έρθει σε συμφωνία με τον/η σύζυγο και αναζητούν έναν οικονομικό και γρήγορο τρόπο να χωρίσουν. Εφόσον το ζευγάρι έχει συμφωνήσει και ρυθμίσει όλα του τα ζητήματα, δεν υπάρχει λόγος να μην ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Αν μάλιστα στην όλη διαδικασία προστεθεί η ανησυχία των γονιών για τα παιδιά, η μετακόμιση, η δουλειά, οι λογαριασμοί και τα έξοδα που τρέχουν, το online διαζύγιο είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη λύση για τους Αμερικανούς και-κατά τη γνώμη μας- ειδικά με την οικονομική κρίση, θα έπρεπε να έρθει σύντομα και στην Ελλάδα!

Πηγή: divorcedmoms.com