fbpx

Ο άντρας μου με χτυπάει, με βρίζει και με κακοποιεί. Πώς γίνεται να μην βλέπει το παιδί;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας ,

είμαι παντρεμένη με έναν άνθρωπο τοξικό, κομπλεξικό, κυκλοθυμικό, διαταραγμένο και έχω ένα παιδάκι 2,5 χρονών. Έχω δεχτεί και δέχομαι απίστευτη λεκτική βία και με έχει χτυπήσει μια φορά. Έχει γίνει καταγραφή και στην αστυνομία το γεγονός. Όσο πάει και χειροτερεύει η κατάστασή του και φοβάμαι για το παιδί…


ADVERTISEMENT

Το θέμα δεν είναι να χωρίσω εγώ και με βάση το νέο νόμο το παιδί μου να είναι με αυτόν το 1/3 του χρόνου… Δεν έχει πάει σε γιατρό αλλά και στο αστυνομικό τμήμα όταν τον πήγα μου είπαν πως φαίνεται πως είναι διαταραγμένος. Συνεχώς με μειώνει, με προσβάλει, με βρίζει χυδαία και με το παραμικρό γίνεται αισχρός.

Πάντα έχει δίκιο αυτός, πάντα και στο παιδί όταν γκρινιάζει του φωνάζει. Θέλω να προχωρήσω σε διαζύγιο και να αποκλείσω κάθε επικοινωνία μαζί του. Μπορούμε να πάμε δικαστικά και να ζητήσουμε ψυχιατρική γνωμάτευση;

Έχει εμμονές με τους δικούς μου και παρεξηγείται με όλους και με όλα. Με απειλεί πως θα πάρει το παιδί όσες μέρες το δικαιούται και δεν τολμώ να σκεφτώ πως θα το έχει χωρίς την παρουσία μου. Μπορούμε να ζητήσουμε και άρση του τηλεφώνου μου που αποδεικνύεται πως μου μιλάει. Μόνο όταν με σκοτώσει θα γίνει άρση του τηλεφώνου; Οι γονείς μου και τα αδέρφια μου γνωρίζουν την όλη κατάσταση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μάρτυρες;


ADVERTISEMENT

Με τους δικούς του δεν έχει επαφές, έχει τσακωθεί και με τον πατέρα του και με τα αδέρφια του. Μόνο με τη μάνα του έχει επικοινωνία, η οποία είναι κυκλοθυμική, παραμιλάει, ζει σε ένα σπίτι εντελώς ακατάλληλο για το μωρό μες στη βρώμα, την υγρασία και τις κατσαρίδες. Με απειλεί πως θα αφήνει το παιδί σε αυτήν, η οποία η μόνη μέθοδος που γνωρίζει είναι το ξύλο. Οι δύο κόρες της πήραν τα εγγόνια της γιατί τα έδερνε με το παραμικρό.

Τι να κάνω για να σώσω το παιδί μου από αυτήν την τοξικότητα, από αυτήν την παράνοια; Εγώ πληρώνω τα λάθη μου και θα τα πληρώσω αλλά αυτή η ψυχούλα τι μου φταίει; Οφείλω να την προστατεύσω και θα την προστατεύσω με όλο μου το είναι. Της το οφείλω. Φέρθηκα ανόητα και επιπόλαια… Μορφωμένη κοπέλα και την πάτησα σαν πρωτάρα. Τα έβλεπα αλλά πάντα τον δικαιολογούσα και δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο παρανοϊκός.

Τι πρέπει να κάνω; Πώς να κινηθώ; Βοηθήστε με σας παρακαλώ για τη ζωή του παιδιού μου. Πώς μπορώ να αποκλείσω κάθε επικοινωνία μαζί του; Με ασφαλιστικά μέτρα μπορώ να τον απομακρύνω από τις ζωές μας; 

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου

Η περίπτωση που περιγράφεται είναι μια ακόμη ιστορία ενδοοικογενειακής βίας η οποία εκδηλώνεται προς το πρόσωπο σας. Εάν κάποιος, εντός της οικογένειας του, είναι θύμα βίας, σωματικής ή ψυχολογικής μπορεί να προστατευτεί βάσει του Ν. 3500/2006 ,όπως αυτός έχει τροποποιηθεί δυνάμει του Ν. 4531/2018 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας και της ενδοοικογενειακής βίας.

Το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους ενώ προβλέπονται και ειδικές επιβαρυντικές περιπτώσεις με μεγαλύτερη ποινή.

Πρόσφατα ο νέος Νόμος 4800/2021 ο οποίος προβλέπει μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα θέματα του οικογενειακού, οι διατάξεις του οποίου εφαρμόζονται και στις εκκρεμείς υποθέσεις επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση και ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 16.09.2021 και προβλέπει μεταξύ άλλων στο άρθρο ΑΚ 1510 ότι τη γονική μέριμνα ασκούν πλέον οι γονείς όχι μόνο από κοινού αλλά και εξίσου .Βεβαίως η έννοια του εξίσου δεν σημαίνει απαραίτητα και χρονική κατανομή της ζωής του παιδιού ανάμεσα στους δύο γονείς αλλά ισότιμη παρουσία και των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού. Επίσης στο άρθρο ΑΚ 1511 προβλέπεται ότι κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου όταν σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων, αυτό καλείται να αποφασίσει για την κατανομή της γονικής μέριμνας λαμβάνοντας όμως υπόψη του την ικανότητα και την πρόθεση καθενός από τους γονείς να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου γονέα ,τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα καθώς και τη συμμόρφωση των γονέων με τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι οποίες πηγάζουν είτε από προηγούμενες συμφωνίες είτε από δικαστικές αποφάσεις ή εισαγγελικές διατάξεις . Παραταύτα και ο νέος Νόμος 4800/2021 στο άρθρο ΑΚ 1514 προβλέπει την κατά παρέκκλιση από την από κοινού επιμέλεια με την άσκηση της αποκλειστικά από τον ένα γονέα είτε κατόπιν μεταξύ τους συμφωνίας, είτε σε περίπτωση διαφωνίας τους με διαμεσολάβηση, η οποία αποκλείεται σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας και σε περίπτωση που διαφωνούν αποφασίζει στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της επιμέλειας το δικαστήριο. ΄

Αυτές οι περιπτώσεις ορίζονται ενδεικτικά στο ίδιο άρθρο και πρόκειται για την περίπτωση που ο ένας γονέας αδιαφορεί ή δεν συμπράττει σε αυτή ή δεν τηρεί την υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση της ή εάν η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη με το συμφέρον του παιδιού Επίσης το άρθρο ΑΚ 1520 προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα.

Ο χρόνος επικοινωνίας με φυσική παρουσία με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει τεκμαίρεται στο 1/3 του συνολικού χρόνου εκτός εάν αυτός ο γονέας ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας ή επιβάλλεται να καθοριστεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επικοινωνίας για λόγους που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης ή στο συμφέρον του παιδιού εφόσον σε κάθε περίπτωση δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του παιδιού.

Επίσης στο άρθρο ΑΚ 1532 προβλέπεται ότι αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο. Επίσης εξειδικεύει τις περιπτώσεις που συνιστούν κακή άσκηση εκ μέρους του γονέα της γονικής μέριμνας περιλαμβάνοντας και την περίπτωση της καταδίκης του γονέα, με οριστική απόφαση για ενδοοικογενειακή βία. Επομένως στη δική σας συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει όσο αυτό είναι δυνατόν να αναπτύξετε μια στρατηγική για την καταγραφή και απόδειξη της ενδοοικογενειακής βίας στο πρόσωπο σας ώστε να είστε σε θέση να ασκήσετε μήνυση για ενδοοικογενειακή βία εις βάρος του συζύγου σας.

Η διατήρηση μηνυμάτων στις οποίες εκδηλώνεται η λεκτική βία και οι απειλές του συζύγου σας, η φωτογράφηση με το κινητό σας τυχόν σημαδιών στο σώμα σας από την άσκηση βίας, οι κλήσεις σε φορείς που διατηρούν ανοικτές γραμμές τηλεφωνικής επικοινωνίας όπως το Χαμόγελο του παιδιού κλπ., η κλήση από το κινητό σας τηλέφωνο της Αμέσου Δράσεως και η αφήγηση στο τηλεφωνικό κέντρο ότι δέχεστε βία από το σύζυγο σας παρουσία και του ανήλικου παιδιού σας δίδοντας τη διεύθυνση και το τηλέφωνο σας ώστε να είστε σε θέση να ζητήσετε εν συνεχεία και να λάβετε αντίγραφο από τη σχετική υπηρεσία της ΓΑΔΑ είναι μερικές από τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε. Βεβαίως και η κλήση στα συγγενικά σας πρόσωπα τα οποία μπορούν εν συνεχεία να αποτελέσουν τους μάρτυρες σας, μέσω των οποίων θα αποδείξετε στο δικαστήριο την αλήθεια των ισχυρισμών σας.

Ο ισχυρισμός ότι ο σύζυγος σας είναι ψυχικά διαταραγμένος είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί και το δικαστήριο σπανίως διατάσσει πραγματογνωμοσύνη και ακόμη σπανιότερα στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Αντιθέτως είναι πολύ ευκολότερη η απόδειξη της κακής εις βάρος σας συμπεριφοράς του η οποία λειτουργεί εις βάρος του συμφέροντος του ανηλίκου τέκνου σας. Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δεν είναι δυνατή μπορείτε όμως σε περιπτώσεις που θεωρείτε ότι απειλείστε σοβαρά να καταγράψετε τις απειλές του.

Εν συνεχεία πρέπει να αναζητήσετε τις νομικές συμβουλές ενός δικηγόρου εξειδικευμένου στο διαζύγιο και να οργανώσετε το φάκελο σας και τις νομικές σας ενέργειες, δηλαδή να ασκήσετε ασφαλιστικά μέτρα κατά του συζύγου σας και να αιτείσθε για του παραπάνω λόγους την ανάθεση κατ’ εξαίρεση σε εσάς αποκλειστικά της επιμέλειας του ανηλίκου τέκνου σας καθώς και τον περιορισμό του δικαιώματος επικοινωνίας του συζύγου σας με το ανήλικο τέκνο σας για λόγους που ανάγονται στο συμφέρον του ανήλικου παιδιού, όπως η άσκηση ενδοοικογενειακής βίας, οι μη κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης του που αφορούν είτε τις συνθήκες του σπιτιού είτε τη συμπεριφορά των συγγενικών του προσώπων προς το ανήλικο παιδί σας.

Το δικαστήριο σπάνια αποκλείει εντελώς την επικοινωνία του πατέρα με το παιδί όμως είναι δυνατόν να την περιορίσει αρκετά ή να διατάξει επιβλεπόμενη επικοινωνία δηλαδή με την παρουσία και τρίτου προσώπου.

Χρειάζεται ψυχραιμία, όχι βιαστικές κινήσεις αλλά καλά οργανωμένες και ψύχραιμες νομικές κινήσεις σύμφωνα με το νέο πλέον και ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ