fbpx

Με την πρώην μου έχουμε ένα παιδάκι, που δεν έχω αναγνωρίσει ακόμα και θέλει να μετακομίσουν. Πώς θα την αποτρέψω;

ADVERTISEMENT

Έχω ένα εξώγαμο παιδάκι το οποίο έχω πρόθεση να αναγνωρίσω εκούσια αλλά είναι μια χρονοβόρα διαδικασία διότι το μωρό γεννήθηκε στις 300 μέρες του διαζυγίου και το πρώτο δικαστήριο της αποποίησης από την πρώην σύζυγο έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο με τα άλλα να έπονται αργότερα, εσείς γνωρίζετε καλύτερα τη διαδικασία.

Η γυναίκα με την οποία έχω το μωρό θέλει να αλλάξει πόλη 400 χιλιόμετρα μακριά… Θέλω να μου πείτε αν υπάρχει κάποιος τρόπος να την αποτρέψω να το κάνει με κάποια νομική διαδικασία; Το μόνο έγγραφο που υπάρχει και βεβαιώνει ότι είμαι εγώ ο πατέρας του παιδιού είναι μια υπεύθυνη δήλωση που συντάχθηκε από κοινωνική λειτουργό στο νοσοκομείο όπου γεννήθηκε το παιδί για να μπορώ να το επισκέπτομαι όσο ήταν στη ΜΕΝ κι έχει την υπογραφή της μητέρας.


ADVERTISEMENT

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1475 υπό τον τίτλο εκούσια αναγνώριση ο πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει ως δικό του τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο, εφόσον συναινεί σ ’αυτό και η μητέρα. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1476, η αναγνώριση από τον πατέρα γίνεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου. Η συναίνεση της μητέρας ,σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, παρέχεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου. Οι δηλώσεις της αναγνώρισης και της συναίνεσης γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση η προθεσμία. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1515, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 9 του Ν. 4800/2021, με τον τίτλο, τέκνα χωρίς γάμο των γονέων τους, ορίζεται μεταξύ άλλων ότι η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του ανήκει στη μητέρα του.


ADVERTISEMENT

Όταν το τέκνο αναγνωρίζεται εκούσια ή δικαστικά με αγωγή που άσκησε ο πατέρας, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού με τη μητέρα. Αν οι γονείς δεν ζουν μαζί, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 1513 και 1514.Επίσης σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1513 όπως αυτό τροποποιήθηκε από το Ν.4800/2021 ορίζεται μεταξύ άλλων ότι στις περιπτώσεις διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου ή λύσης ή ακύρωσης του συμφώνου συμβίωσης ή διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης και εφόσον ζουν και οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1514 υπό τον τίτλο παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας κατά παρέκκλιση του άρθρου 1513, οι γονείς μπορούν με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας να ρυθμίζουν διαφορετικά την κατανομή της γονικής μέριμνας, ιδίως να αναθέτουν την άσκησή της στον έναν από αυτούς, και να καθορίζουν τον τόπο κατοικίας του τέκνου τους, τον γονέα με τον οποίο θα διαμένει, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας του με τον άλλο γονέα. Το ανωτέρω έγγραφο ισχύει τουλάχιστον για δύο (2) έτη και παρατείνεται αυτοδικαίως, εκτός αν κάποιος από τους δύο γονείς δηλώσει εγγράφως στον άλλο γονέα, πριν τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου, ότι δεν επιθυμεί την παράτασή του.

Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας διαφωνίας των γονέων και ιδίως αν ο ένας γονέας αδιαφορεί ή δεν συμπράττει σε αυτήν ή δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση ή τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας ή αν η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη προς το συμφέρον του τέκνου ή αν η γονική μέριμνα ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου, καθένας από τους γονείς προσφεύγει σε διαμεσολάβηση, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, όπως ο νόμος ορίζει. Αν διαφωνούν, αποφασίζει το δικαστήριο. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα ή σε τρίτο, β) να διατάξει πραγματογνωμοσύνη ή τη λήψη οποιουδήποτε άλλου πρόσφορου μέτρου, γ) να διατάξει διαμεσολάβηση ή την επανάληψη διακοπείσας διαμεσολάβησης, ορίζοντας συγχρόνως τον διαμεσολαβητή. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1518 η επιμέλεια του προσώπου του παιδιού περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευση του, καθώς και τον καθορισμό του τόπου της διαμονής του.

Τέλος σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1519,όπως αυτό τροποποιήθηκε από το Ν.4800/2021, για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του παιδιού που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο.Στη δική σας συγκεκριμένη περίπτωση το παιδί έχει γεννηθεί χωρίς γάμο των γονέων του και δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. Επομένως εφόσον η πατρότητα σας δεν έχει επικυρωθεί με τους νόμιμους τρόπους, δηλαδή με δήλωση εκούσιας αναγνώρισης στο συμβολαιογράφο ή με δικαστική απόφαση δεν έχετε δικαίωμα επιμέλειας του ανήλικου παιδιού σας, το οποίο δικαίωμα ανήκει στην μητέρα. Στην αγωγή που έχει καταθέσει η μητέρα στο δικαστήριο προκειμένου να αναγνωριστεί ότι πατέρας του παιδιού δεν είναι ο σύζυγος της εφόσον το παιδί γεννήθηκε εντός των 300 ημερών του τεκμηρίου που ορίζει το άρθρο ΑΚ 1465 πρέπει να διευκρινιστεί εάν η μητέρα αναφέρει ότι το παιδί δεν γεννήθηκε από την επαφή της με το σύζυγο της αλλά από την επαφή της με εσάς. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να διερευνήσετε εάν η μητέρα πραγματικά είναι διατεθειμένη να δώσει τη συναίνεση της για την αναγνώριση του παιδιού διότι αλλιώς θα χρειαστεί εσείς να προσφύγετε στο δικαστήριο για να αναγνωριστεί η πατρότητα σας.

Εφόσον δεν έχετε επιμέλεια από κοινού με τη μητέρα, εκείνη αποφασίζει τον τόπο διαμονής του παιδιού σας, ενώ επίσης δεν έχετε και νόμιμο δικαίωμα επικοινωνίας με το ανήλικο παιδί. Παραταύτα μπορείτε να προχωρήσετε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, στην οποία αρκεί η πιθανολόγηση και όχι η πλήρης απόδειξη των γεγονότων που επικαλείστε, με αίτηση με την οποία να ζητάτε αφενός να καθοριστεί το δικαίωμα επικοινωνίας σας με το ανήλικο παιδί σας και αφετέρου να μην μεταβληθεί ο τόπος της διαμονής του παιδιού κατά τρόπο που θα εμποδίζει το δικαίωμα επικοινωνίας σας με αυτό. Θα χρησιμοποιήσετε για την πιθανολόγηση του γεγονότος ότι είστε ο πατέρας ενώπιον του δικαστηρίου των ασφαλιστικών μέτρων το έγγραφο της κοινωνικής λειτουργού, το οποίο φέρει την υπογραφή και της μητέρας καθώς εάν το έχετε και το δικόγραφο της αγωγής με την οποία αμφισβητεί την πατρότητα του συζύγου της καθώς και καταθέσεις μαρτύρων σας. Κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί το αποτέλεσμα, καθώς ο δικαστής είναι εκείνος που αποφασίζει αλλά το καλύτερο είναι να τολμήσετε να αγωνιστείτε για το συμφέρον του παιδιού σας.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ